Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller en underbart god äppelchutney till exempel.

Här nedan hittar du recept på Äppelmarmelad med smak av karamell, Äppelkaka, Knäckäppelpaj, Äpplemuffins med smulor, Äppletarteletter med nötter, Kokosäpplekaka, Glutenfri äpplekaka, Äpplechutney med curry, Äpplesylt med ingefära, Äpplegelé med calvados, Äpplesaft och Äpplesoppa.


Äppelmarmelad med smak av karamell

Äppelmarmelad med smak av karamell

Ingredienser

500 g äpplen, t ex aroma
1 1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g Dansukker Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.


Äppelkaka

Äppelkaka

10-12 bitar

Ingredienser

6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk mald kardemumma
3 dl Dansukker Strösocker
150 g rumstempererat smör eller margarin
4 dl filmjölk eller yoghurt
2-3 skalade äpplen i klyftor

Topping
3 msk Dansukker Rörsocker Strö 


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt matfettet i små bitar samt filmjölken och arbeta samman till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 2 liter. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över rörsockret och sätt in i mitten av ugnen i 200 °C och grädda i cirka 45 minuter. 


Knäckäppelpaj

Knäckäppelpaj

1 pajform, 26 cm i diameter

Ingredienser

4–6 st (600 g) äpplen
150 g hallon
2 tsk kanel
200 g smör
2 dl Dansukker Rörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1/2 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
1 tsk flingsalt


Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och dela äpplena. Lägg dem i en pajform tillsammans med hallon och kanel.

Smält smör i en kastrull tillsammans med socker, sirap och vispgrädde.

Ta av från värmen och tillsätt mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kokos och salt.

Fördela smeten över äpplena och grädda i 20–25 minuter.

Låt svalna, servera med grädde, glass eller vaniljsås.


Tips
Byt gärna ut Ljus Sirap mot Muscovadosirap.


Äpplemuffins med smulor

Äpplemuffins med smulor

12 stycken

Ingredienser

Smulor
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Fyllning
2 äpplen
Mald kanel


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor som doppas i mald kanel. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Häll upp i muffinsformar. Tryck ner de kaneldoppade äppleklyftorna i smeten. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.


Äppletarteletter med nötter

Äppletarteletter med nötter

10-12 stycken

Ingredienser

Deg
5 dl vetemjöl
3 msk Dansukker Vit Sirap
200 g smör eller margarin

Fyllning
400 g äpplen
250 g blandade nötter

Smet
3 msk Dansukker Glykossirap
3/4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
40 g smält smör eller margarin
2 ägg


Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i tartelett- eller små pajformar. Nagga och ställ i kylskåp.

Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär i tunna klyftor. Fördela äppleklyftorna i formarna. Lägg nötterna ovanpå äpplena. Blanda samman ingredienserna till smeten och fördela den i formarna. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter.


Kokosäpplekaka

Kokosäpplekaka

4 portioner

Ingredienser

4 syrliga äpplen
2 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 dl flytande margarin
1 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokosflingor

Garnering
Dansukker Florsocker


Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg äpplehalvorna i en smord form med rundade sidan uppåt. Vispa ägg och de båda sockersorterna pösigt. Blanda mjöl och kokos och vänd ner i smeten tillsammans med margarinet. Häll smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter. Sikta över lite florsocker vid serveringen. Serveras ljummen med lite vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.


Glutenfri äpplekaka

Glutenfri äpplekaka

6-8 personer

Ingredienser

Till formen
Smör eller margarin
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk kokosflingor

Smet
3 dl potatismjöl
3 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kokosflingor
150 g smör eller margarin, rumstempererat
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt

Fyllning
2 äpplen


Smöra en rund form, cirka 23 cm i diameter, med avtagbar kant. Strö formen med rörsocker och kokos. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Klicka i matfettet och rör det småsmuligt. Tillsätt äggen och yoghurten och arbeta samman till en smet. Häll upp smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor som sticks ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter. Låt svalna några minuter i formen. Servera kakan, gärna ljummen, med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljkesella.


Äpplechutney med curry

Äpplechutney med curry

Ingredienser

1/2 kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten


Skala äpplen och grönsaker. Skär i små bitar. Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter. Det skall inte vara några hårda bitar kvar.

Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas. Förslut. Förvara svalt.


Äpplesylt med ingefära

Äpplesylt med ingefära

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron
1/2 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat


Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.


Äpplegelé med calvados

Äpplegelé med calvados

Ingredienser

1 kg sura äpplen
1/2 liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
Dansukker Gelésocker Multi, 1 dl per dl avrunnen saft
5 cl Calvados


Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta. Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker. Koka upp och koka i 1/2 minut. Tillsätt calvadosen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar. Förvara i kylskåp.


Äpplesaft

Äpplesaft

cirka 2 liter

Ingredienser

2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 liter vatten
3 tsk citronsyra
6 dl Dansukker Strösocker /liter avrunnen saft


Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.


Äpplesoppa

Äpplesoppa

4 portioner

Ingredienser

1 citron 
8 dl äpplejuice 
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade 
1 kanelstång 
2 msk potatismjöl 
2-3 äpplen 
isbitar


Tvätta citronen noga. Dela den och pressa ur saften. Blanda citronsaft, juice, vaniljsocker och kanel i en kastrull och koka i 2-3 minuter. Ta upp kanelstången. Rör ut potatismjölet i ett par matskedar vatten och red av soppan. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äppleklyftorna i soppan. Ställ för att svalna. Vid serveringen hälls soppan i tallrikarar med isbitar.