Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Här nedan hittar du recept på Äppelkompott med salta smulor, Äppelmarmelad med smak av karamell, Äppelkaka med vaniljsås i glas, Äppelkaka med pekannötter, Kanelstekta äpplen på mandelbotten med plommonsås, Knäckäppelpaj, Äppelkaka, Äpplemuffins med smulor, Kokosäpplekaka, Äpplesylt med ingefära, Äpplegelé med calvados och Äpplesaft.


Äppelkompott med salta smulor

Äppelkompott med salta smulor

4 små glas
Ingredienser

Kompott
5 st äpplen
2 msk vatten
saft från 1/2 citron
1/2 dl Dansukker Strösocker

Salta smulor
50 g smör
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
2 tsk malen kanel
2 nypor flingsalt


Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta. Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om.
Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka. Ta grytan av plattan och låt svalna.
Blanda alla ingredienser till de salta smulorna. Bred ut på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i cirka 15 minuter, rör om under tiden.
När allt har svalnat, lägg kompotten i små skålar och strö över salta smulor och en klick grädde.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äppelmarmelad med smak av karamell

Äppelmarmelad med smak av karamell

Ingredienser

500 g äpplen, t ex aroma
1 1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g Dansukker Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äppelkaka med vaniljsås i glas

Äppelkaka med vaniljsås i glas

8 portioner 35 minuter
En riktig favorit i alla åldrar! Varva ingredienserna i glasburk strax före serveringen.
Ingredienser

Snabbt äppelmos
1 kg äpplen
2 dl Dansukker Vit Sirap
2 tsk kanel
pressad saft av ½ citron
1 krm salt

Kaksmulor
10 digestivekex
1 tsk kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
1 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vaniljsås
2 dl vispgrädde l
3 äggulor
2 msk Dansukker Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


1. Sätt ugnen på 200°.
2. Äppelmos: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål med höga kanter och häll över sirapen. Baka äpplena i mikron på 800 watt i 6 minuter. Ta ut skålen och rör om. Ställ tillbaka skålen och baka på 800 watt i ytterligare 8 minuter tills äpplena känns mjuka. Mixa sedan försiktigt äpplena och tillsätt resten av ingredienser. Låt moset svalna.
3. Krossa digestivekexen till smulor i matberedare eller för hand. Tillsätt övriga ingredienser till smulorna och knåda till en smulig deg. Strö på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda högt upp i ugnen cirka 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Vaniljsås: Vispa grädden. Vispa sedan äggulor och socker pösigt i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggulevisp och tillsätt vaniljsockret.
5. Servering: Varva smulor, äppelmos och vaniljsås i glasburk eller glas. Toppa med smulor.

Recept Sofia Henriksson, Stockholm


Äppelkaka med pekannötter

Äppelkaka med pekannötter

Ingredienser

1 liter tärnade äpplen
Saften av en 1/2 citron
350 gr Dansukker Strösocker
2 ägg
1 dl olja
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 gr mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 dl hackade pekannötter


1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Smöra en form 23x33 cm.
3. Skala och tärna äpplena.
4. Blanda socker och citronsaft med de tärnade äpplena.
5. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, kanel och nötter i en skål.
6. Vispa äggen vita och fluffiga.
7. Häll i ägg, olja och vanilj i äpple- och sockerblandningen.
8. Häll upp blandningen i formen och grädda i cirka 1 timme. Kontrollera att en sticka är torr när du sticker den i mitten av kakan.
9. Låt kakan vila ett par timmar innan den serveras.

Vispa samman 1 dl vispgrädde med 250 gr mascarpone och en vaniljstång. Smaksätt genom att vispa ner 3-4 msk äppelcider.

Recept Annelie Bengtsson, Köping


Kanelstekta äpplen på mandelbotten med plommonsås

Kanelstekta äpplen på mandelbotten med plommonsås

6 portioner
Ingredienser

Botten
100 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 ägg

Sås
200 g plommon
1 dl Dansukker Glykossirap
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 msk smör eller margarin
1 1/2 dl äpplejuice

3 äpplen
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk mald kanel
Smör eller margarin

Garnering
björnbär


Vispa samman mandelmassa och matfett med elvisp. Tillsätt vetemjölet och ägget och blanda väl. Bre ut smeten till en 1 centimeter tjock rektangel på ett smörat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter.

Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och sjud i 5 minuter. Mixa och passera genom en sil.

Skala, halvera, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda farinsocker och kanel och doppa äppleklyftorna i detta. Stek äppleklyftorna precis mjuka i matfett i en stekpanna.

Skär ut trekanter av bottnen och lägg på assietter. Fördela äppleklyftorna på trekanterna. Garnera med t ex ett björnbär. Servera såsen till. Har du inga plommon kan du byta ut dessa mot 100 gram katrinplommon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Knäckäppelpaj

Knäckäppelpaj

1 pajform, 26 cm i diameter
Ingredienser

4–6 st (600 g) äpplen
150 g hallon
kanel efter egen smak
200 g smör
2 dl Dansukker Rörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1/2 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
1 tsk flingsalt


Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och dela äpplena. Lägg dem i en pajform tillsammans med hallon och eventuellt kanel.

Smält smör i en kastrull tillsammans med socker, sirap och vispgrädde.

Ta av från värmen och tillsätt mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kokos och salt.

Fördela smeten över äpplena och grädda i 25–30 minuter.

Låt svalna, servera med grädde, glass eller vaniljsås.


Tips
Byt gärna ut Ljus Sirap mot Muscovadosirap.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äppelkaka

Äppelkaka

10-12 bitar
Klassisk äppelkaka, precis som mormor brukade baka den.
Ingredienser

6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk mald kardemumma
3 dl Dansukker Strösocker
150 g rumstempererat smör eller margarin
4 dl filmjölk eller yoghurt
2-3 skalade äpplen i klyftor

Topping
3 msk Dansukker Rörsocker Strö 


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt matfettet i små bitar samt filmjölken och arbeta samman till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 2 liter. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över rörsockret och sätt in i mitten av ugnen i 200 °C och grädda i cirka 45 minuter. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplemuffins med smulor

Äpplemuffins med smulor

12 stycken
Ingredienser

Smulor
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Fyllning
2 äpplen
Mald kanel


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor som doppas i mald kanel. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Häll upp i muffinsformar. Tryck ner de kaneldoppade äppleklyftorna i smeten. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kokosäpplekaka

Kokosäpplekaka

4 portioner
Ingredienser

4 syrliga äpplen
2 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 dl flytande margarin
1 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokosflingor

Garnering
Dansukker Florsocker


Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg äpplehalvorna i en smord form med rundade sidan uppåt. Vispa ägg och de båda sockersorterna pösigt. Blanda mjöl och kokos och vänd ner i smeten tillsammans med margarinet. Häll smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter. Sikta över lite florsocker vid serveringen. Serveras ljummen med lite vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplesylt med ingefära

Äpplesylt med ingefära

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron
1/2 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat


Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplegelé med calvados

Äpplegelé med calvados

Ingredienser

1 kg sura äpplen
1/2 liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
Dansukker Gelésocker Multi, 1 dl per dl avrunnen saft
5 cl Calvados


Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta. Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis. Koka på svag värme i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker. Koka upp och koka i 1/2 minut. Tillsätt calvadosen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplesaft

Äpplesaft

cirka 2 liter
Ingredienser

2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 liter vatten
3 tsk citronsyra
6 dl Dansukker Strösocker /liter avrunnen saft


Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.

Receptet är framtaget av

Dansukker