Citrustider

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Beställ eller ladda ner vår nya broschyr "Älskade citrustider" »

Här nedan hittar du recept på Citrusmarmelad med saffran, Mojitomarmelad, Apelsinmarmelad med vanilj och citron, Clementin och morotsmarmelad, Citrus- och karamellmarmelad, Lime- och ingefärsmarmelad, Citron-lavendel marmelad, Apelsinmarmelad med Earl Grey, Citronmarmelad med peppar och basilika, Citrusmarmelad med banan, Grapefruktmarmelad med jordgubbar och Granatäpple-apelsinmarmelad.


Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelad med saffran

25 minuter
Spännande smakmöte som förgyller helgfrukosten.
Ingredienser

1 grapefrukt
2 apelsiner
2 citroner, gärna obesprutade
1 lime, gärna obesprutad
0,5 g (1 pkt) saffran
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Syltsocker


Tvätta frukten noga och riv skal från en citron och en lime. Lägg skalet i en kastrull.
Skär bort allt skal och den vita hinnan på frukten och skär fruktköttet i små bitar.
Lägg frukten i kastrullen tillsammans med saffran, vaniljsocker och syltsocker.
Koka cirka 5 minuter och skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mojitomarmelad

Mojitomarmelad

25 minuter
Ger en eldig karaktär åt osttallriken, inspirerad av den klassiska drinken.
Ingredienser

4 citroner + rivet skal från 1/2 citron, gärna obesprutad
1 msk mörk rom
1 lime, gärna obesprutad
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
Färsk mynta


Tvätta citronerna och limen noga och riv skal från 1/2 citron och 1 lime, ställ åt sidan. Skär bort den vita hinnan från fruktköttet och skär det i bitar och lägg i en gryta.
Tillsätt rom.
Rör ner syltsocker och rörsocker. Låt koka 12 minuter. Skumma väl.
Smaka av med färsk hackad mynta.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinmarmelad med vanilj och citron

Apelsinmarmelad med vanilj och citron

30 minuter
En fullträff på sconesen, med tre sorters citrus.
Ingredienser

4 apelsiner
2 citroner
2 dl vatten
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Tvätta citrusfrukterna noga. Skär bort det yttersta skalet med en vass kniv och skär sedan skalet i tunna strimlor.
Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar.
Lägg fruktkött, skal och vatten i en gryta. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg allt tillsammans i grytan.
Låt koka i 10 minuter eller tills skalen blivit mjuka.
Tillsätt syltsocker och vaniljsocker, låt koka ytterligare cirka 7 minuter. Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Clementin och morotsmarmelad

Clementin och morotsmarmelad

30 minuter
Klyftigt ostkomplement med extra C-vitamin från morot.
Ingredienser

1 1/2 dl finrivna morötter
5 clementiner
1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 1/2 dl Dansukker Syltsocker


Skala och riv morötterna.
Skala clementinerna. Skär fruktköttet i små bitar.
Lägg allt i en gryta tillsammans med muscovadorörsocker och syltsocker.
Låt koka i 5-10 minuter. Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citrus- och karamellmarmelad

Citrus- och karamellmarmelad

25 minuter
En extra lyxig marmelad, perfekt som gåbort-present till den som har allt.
Ingredienser

4 citroner
2 lime
2 apelsiner
1 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker


Skär bort skal och den vita hinnan från frukterna och skär fruktköttet i små bitar.
Tillsätt sirap, vaniljsocker och syltsocker.
Låt koka i cirka 10 minuter. Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lime- och ingefärsmarmelad

Lime- och ingefärsmarmelad

30 minuter
Ingredienser

3 limefrukter, gärna obesprutade + skal
1 citron, gärna obesprutad + skal
50 g färsk ingefära
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 dl Dansukker Syltsocker
1 dl vatten


Tvätta limen och citronen. Riv skalet. Skär ut fruktköttet men skär bort allt det vita och dela i mindre bitar.
Skala och riv ingefäran.
Lägg fruktkött, skal och ingefära i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Blanda ner syltsockret och låt sjuda under omrörning i 5 – 10 minuter. Gör ett marmeladprov för att få rätt konsistens.
Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citron-lavendel marmelad

Citron-lavendel marmelad

30 minuter
Ingredienser

400 g fruktkött av citron
400 g Dansukker Syltsocker
4 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk torkad lavendel


Skala citronerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med lavendeln.
Rör ner syltsockret och koka i 5 – 10 minuter under omrörning. Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinmarmelad med Earl Grey

Apelsinmarmelad med Earl Grey

25 minuter
Ingredienser

Te, Earl Grey 4 påsar eller 2 msk lösviktste
1/2 dl vatten
400 g fruktkött från apelsin, gärna obesprutade
400 g Dansukker Syltsocker


Låt Earl Grey-teet stå och dra i 1/2 dl vatten, sila av tebladen/ta ut påsarna.
Tvätta och skala apelsinerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med syltsockret och teet.
Strimla ner lite skal om så önskas.
Låt koka i 5-7 minuter, rör om lite då och då.
Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citronmarmelad med peppar och basilika

Citronmarmelad med peppar och basilika

25 minuter
Ingredienser

400 g fruktkött av citron
400 g Dansukker Syltsocker
1-2 msk grovmalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika


Skala citronerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med syltsockret.
Låt koka 5 -7 minuter och tillsätt peppar och basilika och låt koka ytterligare några minuter.
Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citrusmarmelad med banan

Citrusmarmelad med banan

35 minuter
Ger den nyrostade morgonmackan en tropisk twist.
Ingredienser

200 g kumquats
1 citron, gärna obesprutad
200 g grapefrukt, skalad
300 g banan, mosad
1/2 kg Dansukker Syltsocker


Tvätta kumquaten och citronen noga. Skär kumquaten i tunna skivor.
Klyfta grapefrukten och skär klyftorna i små bitar. Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
Blanda kumquat, grapefrukt och citronsaft och –skal i en gryta och sjud under lock i 10 min.
Tillsätt banan och syltsocker och koka i ytterligare 2–3 min. Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Grapefruktmarmelad med jordgubbar

Grapefruktmarmelad med jordgubbar

Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g djupfrysta jordgubbar
500 g Dansukker Syltsocker


Tvätta grapefrukten noga. Skär den i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor. Tina jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Blanda grapefrukt- och jordgubbsbitarna med syltsockret i en gryta och koka i 10-15 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Granatäpple-apelsinmarmelad

Granatäpple-apelsinmarmelad

25 minuter
Ingredienser

3 dl granatäpplejuice
600 g apelsinkött i bitar
600 g Dansukker Syltsocker


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka i 10 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på marmelad hittar du här »