Baka med sommarens bär

Visst är sommarens bär ljuvliga precis som de är. Men ibland känns det lite festligare att använda dem till att baka något riktigt gott. En sommarpaj eller kaka är perfekt för att fira att någon fyller år eller att en kär vän kommit på besök... Men också för att helt enkelt fira att det är semester!

Här nedan hittar du recept på Minibrioche med vaniljkräm och färska bär, En blåbärsdröm, Jordgubbstårta med passionscurd, Biskvi med hallonkräm, Tartletter med vaniljkräm och färska bär, Sockerkaka med sommarbär, Minicheesecakes med hallonswirl, Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär, Sommarpaj och Lättlagad bärkaka i långpanna.


Minibrioche med vaniljkräm och färska bär

Minibrioche med vaniljkräm och färska bär

cirka 30-35 stycken
Ingredienser

Brioche
25 g jäst
5 ägg
3/4 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
350 g tempererat smör
1 ägg till pensling

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör

Garnering
färska bär
Dansukker Florsocker


Vaniljkräm
Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden.
Ta upp stången ur grädden.
Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst.
Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.

Brioche
Smula jästen i en bunke och tillsätt äggen. Rör med en degkrok tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, salt och vetemjöl och arbeta degen mjuk och slät. Lägg i lite smör i taget. Blanda ytterligare cirka 10 minuter. Låt degen stå övertäckt i kylen minst 5 timmar.
Knåda sedan degen på ett mjölat bakbord. Kavla tunt cirka 1 cm och ta ut små rundlar cirka 10 cm i diameter. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1 timme.
Tryck till degen i mitten med två fingrar så att det bildas en grop. Pensla med uppvispat ägg och spritsa vaniljkrämen i gropen. Grädda i 220 °C i cirka 5 minuter.
Låt briochen svalna och lägg sedan på färska bär och pudra över florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

En blåbärsdröm

En blåbärsdröm

cirka 20-30 bitar
Ingredienser

Botten
220 g smör
1 dl Dansukker Strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
skal av en 1/2 citron, gärna obesprutad

Fyllning
150 g blåbärssaft (300 g frysta blåbär)
225 g Dansukker Finkoringt Strösocker
1/2 dl vetemjöl
4 ägg
saften av 1/2 citron


Sätt ugnen på 180 °C.
Skölj och riv citronskalet. Blanda samman alla ingredienserna till botten och kör till en deg.
Smörj en rektangulär form cirka 24x30 cm och klä den med bakplåtspapper. Platta ut degen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-13 minuter. Låt svalna något.
Tryck under tiden ut saften ur de tinade blåbären genom en sil så att du endast har blåbärssaften kvar. Blanda i citronsaften.
Blanda socker och vetemjöl i en bunke. Vispa i äggen och häll till sist i blåbärssaften och vispa till en slät fyllning. Häll fyllningen över bottnen och grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare 15 minuter. Låt svalna och skär sedan upp kakan i mindre bitar och pudra gärna på lite florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbstårta med passionscurd

Jordgubbstårta med passionscurd

8-10 bitar
Ingredienser

Tårtbotten
4 ägg
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 l jordgubbar
Passionscurd
Vaniljkräm

Garnering
3 dl grädde
1 l färska bär av olika slag


Sätt ugnen på 175 °C.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda övriga ingredienser i en bunke och rör ner i äggsmeten. Smörj en form med löstagbar kant, 19 cm i diameter.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 35-40 minuter. Stick med en sticka i mitten av kakan för att se om den är klar. Låt svalna på ett galler.
Gör under tiden passionscurd och vaniljkräm. Skär hälften av jordgubbarna i skivor, spara de finaste för dekoration.
När tårtbotten svalnat helt skär den till tre bottnar med en vass brödkniv.
Lägg den understa botten på ett serveringsfat, stryk på ett lager vaniljkräm och täck med jordgubbskivor. Lägg på nästa botten och stryk på ett lager passionscurd och ett lager skivade jordgubbar. Lägg på den översta botten och bred ut grädde över hela tårtan. Dekorera med jordgubbar och färska bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Biskvi med hallonkräm

Biskvi med hallonkräm

cirka 30 stycken
Ingredienser

Botten
200 g mandelmassa
2 äggvitor
1 dl Dansukker Farinsocker

Smörkräm
3-4 msk hallonsaft (200 g färska eller frysta hallon)
1 äggula
3 dl Dansukker Floroscker
1 1/2 msk Dansukker Vaniljsocker
200 g rumstempererat smör

Garnering
250 g vit choklad
frystorkade hallon


Sätt ugnen på 180 °C. Riv mandelmassa på ett rivjärn och vispa slät tillsammans med äggvitor och farinsocker.
Klicka/spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär stora som femkronor. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, beroende på hur seg botten du vill ha. Kortare tid, segare botten.
Värm hallonen i en kastrull under omrörning och sila sedan bort kärnorna så att det bara blir hallonsaft kvar. Låt svalna.
Vispa upp äggula, florsocker och vaniljsocker. Lägg i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa i cirka 10 minuter. Häll i hallonsaften och vispa till en slät och fluffig smet. Låt stå i kylen 20 minuter.
Bred ut smörkrämen med en kniv eller sked på bottnarna och forma till små toppar. Ställ biskvierna i frysen i 20 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad och doppa biskvierna. Strö på frystorkade hallon och låt stelna.
Förvaras i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

12 stycken 2 timmar
Ingredienser

Pajskal
300 g vetemjöl eller mandelmjöl
2 dl Dansukker Florsocker
125 g smör i bitar
Skal från 1 citron, gärna obesprutad
1 äggula
4–6 msk iskallt vatten

Vaniljkräm
5 dl mjölk
3 msk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
1 dl Dansukker Strösocker
6 st äggulor
3 msk majsstärkelse
50 g smör, mjukt

Färska bär och Dansukker Florsocker till garnering


Pajskal
Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
Rör ner äggulan.
Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
Sätt ugnen på 200 °C
Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbarbotten eller mandelformar.
Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.

Vaniljkräm
Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sockerkaka med sommarbär

Sockerkaka med sommarbär

1 sockerkaksform, cirka 2,4 liter 1,5 timme
Ingredienser

200 g smör
4 ägg
4 dl Dansukker Strösocker Finkornigt
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker
Skal från 1 citron, gärna obesprutad, väl tvättad
2 dl mjölk
3 dl valfria sommarbär


Sätt ugnen på 175 °C.

Smörj och bröa en sockerkaksform.

Smält smör och låt svalna.

Vispa ägg, socker och sirap poröst.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och citronskal.

Rör ned blandningen i äggsmeten.

Tillsätt smör och mjölk och rör tills smeten är jämn. Rör försiktigt ner bären.

Häll smeten i formen och grädda i 50–60 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minicheesecakes med hallonswirl

Minicheesecakes med hallonswirl

cirka 12 stycken muffinsformar 1,5 timme
Ingredienser

Botten
8 st Digestivekex
25 g smält smör
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Hallonswirl
1 1/2 dl hallon
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk vetemjöl
400 g färskost
1 tsk citronskal, gärna obesprutat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stora ägg
2 msk vispgrädde


Värm ugnen till 175 °C.

Mixa kexen med en stavmixer, häll i det smälta smöret, tillsätt sockret och blanda.

Lägg en matsked av smulorna i botten av formarna. Tryck ut till ett jämt lager.

Grädda i ugnen i 5 minuter.

Mixa hallon, florsocker och vaniljsocker.

Pressa blandningen genom en finmaskig sil för att separera fröna från hallonpurén. Ställ åt sidan.

Vispa ihop socker och mjöl, tillsätt färskost, citronskal och vaniljsocker och blanda tills det blir en jämn smet.

Blanda i äggen ett i taget, tillsätt vispgrädden.

Fördela färskostblandningen i muffinsformar.

Ringla en cirkel av hallonsås över varje muffins, använd en tandpetare för att röra lite ytterligare och skapa en ”swirl”.

Grädda i 15–20 minuter tills fyllningen stelnat.

Låt muffinsarna svalna helt och kyl dem sedan i kylskåpet så att de sätter sig.

Garnera med färska hallon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär

Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär

2 rulltårtor
Ingredienser

Basrecept rulltårta
3 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk kokande vatten

Marängsmörkräm
Räcker till cirka 2 rulltårtor

4 stora äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
150 - 200 gram rumsvarmt smör
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk bärpuré
2 dl sommarbär (både till purén och garnering)


Basrecept rulltårta
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.

Dela upp smeten på två bakplåtspapper och bred ut tunt.

Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 5 minuter. Stjälp upp på sockrat papper.

Marängsmörkräm
Vispa äggvitorna och sockret i en bunke över vattenbad tills sockret löst sig.

Ta av bunken från värmen och häll äggvitorna i en mixerskål. Vispa marängen på hög hastighet i 5-10 minuter.

Sänk hastigheten till låg/medel och tillsätt rumsvarmt smör, en liten bit i tagen. Låt smöret bli helt inblandad i marängen innan du tillsätter nästa bit och vispa tills marängen är slät.

Puréa hälften av bären i en mixer eller med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Vänd ner purén i smörkrämen och rör försiktigt tills den är slät. Slutresultatet ska vara en luftig och jämn kräm.

Tips!
Om krämen skär sig är det lätt att rätta till. Är den för kall kan du värma upp den över vattenbad en liten stund och vispa ihop den. Är den för varm kan du låta skålen stå i kylen en stund innan du vispar igen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarpaj

Sommarpaj

6-8 portioner
Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
3/4 dl Dansukker Florsocker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl färskpressad citron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2-3 msk potatismjöl

Garnering
1 liter valfria bär

Tillbehör
lättvispad grädde


Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in formen i frysen i en halvtimme.
Grädda skalet mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en kastrull och koka tills krämen tjocknat. Låt svalna innan blandningen hälls i pajskalet. Ta bort kanten på formen. Garnera med valfria bär, gärna blandade och servera tillsammans med grädde.
Pajen kan även bakas i portionsformar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lättlagad bärkaka i långpanna

Lättlagad bärkaka i långpanna

cirka 30 bitar
Ingredienser

4 ägg
6 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 l bär t ex hallon, blåbär, vinbär eller björnbär
200 g smör eller margarin

Garnering
Dansukker Florsocker


Vispa ägg och rörsocker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm, och strö över bären. Hyvla matfettet med en osthyvel och lägg ovanpå bären. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter. Låt svalna. Skär i rutor. Dofta över lite florsocker vid serveringen.

Kakan kan även serveras som dessert med lite vispad grädde till.

Receptet är framtaget av

Dansukker