Baka med sommarens bär

Visst är sommarens bär ljuvliga precis som de är. Men ibland känns det lite festligare att använda dem till att baka något riktigt gott. En sommarpaj eller kaka är perfekt för att fira att någon fyller år eller att en kär vän kommit på besök... Men också för att helt enkelt fira att det är semester!

Här nedan hittar du recept på Tartletter med vaniljkräm och färska bär, Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting, Enkel bärkrisp, Sockerkaka med sommarbär, Minicheesecakes med hallonswirl, Blueberry Pie Cookies, Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär, Björnbärscobbler i portionsformar, Sommarpaj och Lättlagad bärkaka i långpanna.


Tartletter med vaniljkräm och färska bär

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

12 stycken
Ingredienser

Pajskal
300 g vetemjöl eller mandelmjöl
2 dl Dansukker Florsocker
125 g smör i bitar
Skal från 1 citron
1 äggula
4–6 msk iskallt vatten

Vaniljkräm
5 dl mjölk
3 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk vaniljpulver
1 dl Dansukker Strösocker
6 st äggulor
3 msk majsstärkelse
50 g smör, mjukt

Färska bär och Dansukker Florsocker till garnering


Pajskal
Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
Rör ner äggulan.
Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
Sätt ugnen på 200 °C
Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbarbotten eller mandelformar.
Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.

Vaniljkräm
Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

16 stora eller 24 små
Ingredienser

Muffins
200 g smör, smält
4 st ägg, gärna ekologiska
3 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 dl mjölk
Skalet av 1 citron, gärna ekologisk
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färska jordgubbar, i bitar

Frosting
200 g smör, rumsvarmt
5 dl Dansukker Ekologiskt Florsocker, siktat
2 msk jordgubbspulver (finns i välsorterade butiker)
300 g färskost
saft från 1/2 citron
3 msk jordgubbssylt


Muffins
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten.
Skölj jordgubbarna och skär i små bitar och blanda ner dem i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dem.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den).
Spritsa med frosting innan servering.

Frosting
Vispa smör, siktat florsocker och jordgubbspulver poröst.
Vispa ner färskosten och citronsaften.
Rör ner jordgubbssylten.
Spritsa eller bred frostingen på muffisarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Enkel bärkrisp

Enkel bärkrisp

1 pajform
Ingredienser

1 l blandade bär
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
2 dl havregryn
100 g smör rumsvarmt


Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda bären med rörsocker och vaniljsocker och lägg i en pajform.
Till toppingen, rör ihop muscovado, vetemjöl, kanel och havregrynen.
Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig massa.
Fördela jämt över bären och baka i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills den är gyllene.
Servera pajen varm med hemmagjord vaniljkräm, se recept.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sockerkaka med sommarbär

Sockerkaka med sommarbär

1 sockerkaksform, cirka 2,4 liter
Ingredienser

200 g smör
4 ägg
4 dl Dansukker Strösocker Finkornigt
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
Skal från 1 citron, väl tvättad
2 dl mjölk
3 dl valfria sommarbär


Sätt ugnen på 175 °C.

Smörj och bröa en sockerkaksform.

Smält smör och låt svalna.

Vispa ägg, socker och sirap poröst.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och citronskal.

Rör ned blandningen i äggsmeten.

Tillsätt smör och mjölk och rör tills smeten är jämn. Rör försiktigt ner bären.

Häll smeten i formen och grädda i 50–60 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minicheesecakes med hallonswirl

Minicheesecakes med hallonswirl

cirka 12 stycken muffinsformar
Ingredienser

Botten
8 st Digestivekex
25 g smält smör
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Hallonswirl
1 1/2 dl hallon
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk vetemjöl
400 g färskost
1 tsk citronskal
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stora ägg
2 msk vispgrädde


Värm ugnen till 175 °C.

Mixa kexen med en stavmixer, häll i det smälta smöret, tillsätt sockret och blanda.

Lägg en matsked av smulorna i botten av formarna. Tryck ut till ett jämt lager.

Grädda i ugnen i 5 minuter.

Mixa hallon, florsocker och vaniljsocker.

Pressa blandningen genom en finmaskig sil för att separera fröna från hallonpurén. Ställ åt sidan.

Vispa ihop socker och mjöl, tillsätt färskost, citronskal och vaniljsocker och blanda tills det blir en jämn smet.

Blanda i äggen ett i taget, tillsätt vispgrädden.

Fördela färskostblandningen i muffinsformar.

Ringla en cirkel av hallonsås över varje muffins, använd en tandpetare för att röra lite ytterligare och skapa en ”swirl”.

Grädda i 15–20 minuter tills fyllningen stelnat.

Låt muffinsarna svalna helt och kyl dem sedan i kylskåpet så att de sätter sig.

Garnera med färska hallon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Blueberry Pie Cookies

Blueberry Pie Cookies

cirka 16 kakor
Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk salt
250 g smör, rumsvarmt
3 msk iskallt vatten

Fyllning
200 g blåbär
1 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Saft och skal från en halv citron

Pensling
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker Strö


Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.

Dela smöret i små kuber och nyp ihop med mjölblandningen eller använd en matberedare tills det börjar gå ihop.

Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och rör snabbt ihop.

Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie, låt vila i kyl cirka 1 timme.

Koka under tiden blåbären tillsammans med socker och citron i cirka 5 minuter. Mixa med en mixerstav. Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 °C.

Ta ut degen från kylen och knåda den smidig.

Kavla ut de två degbitarna tunt på ett mjölat bord, till två lika stora bitar.

Bred ett tunt lager med blåbärspurén på den ena halvan.

Skär smala remsor av den andra halvan och lägg som ett korsmönster över blåbären.

Skär i rektangulära bitar eller stansa ut små cirklar cirka 3 cm i diameter, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla kakorna med ägg och strö över rörsocker strö.

Grädda i ugnen i 10–14 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär

Rulltårta med marängsmörkräm och vilda bär

2 rulltårtor
Ingredienser

Basrecept rulltårta
3 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk kokande vatten

Marängsmörkräm
Räcker till cirka 2 rulltårtor

4 stora äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
150 - 200 gram rumsvarmt smör
2 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
4 msk bärpuré
2 dl sommarbär (både till purén och garnering)


Basrecept rulltårta
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.

Dela upp smeten på två bakplåtspapper och bred ut tunt.

Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 5 minuter. Stjälp upp på sockrat papper.

Marängsmörkräm
Vispa äggvitorna och sockret i en bunke över vattenbad tills sockret löst sig.

Ta av bunken från värmen och häll äggvitorna i en mixerskål. Vispa marängen på hög hastighet i 5-10 minuter.

Sänk hastigheten till låg/medel och tillsätt rumsvarmt smör, en liten bit i tagen. Låt smöret bli helt inblandad i marängen innan du tillsätter nästa bit och vispa tills marängen är slät.

Puréa hälften av bären i en mixer eller med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Vänd ner purén i smörkrämen och rör försiktigt tills den är slät. Slutresultatet ska vara en luftig och jämn kräm.

Tips!
Om krämen skär sig är det lätt att rätta till. Är den för kall kan du värma upp den över vattenbad en liten stund och vispa ihop den. Är den för varm kan du låta skålen stå i kylen en stund innan du vispar igen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärscobbler i portionsformar

6-8 portioner
Ingredienser

Topping
2 dl mjöl
2 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 ägg, lättvispade

Bärfyllning
500 g - 1 kg björnbär, eller valfria bär
2 msk potatismjöl
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

125 g smält smör


Sätt på ugnen på 190 °C.

Topping: blanda mjöl, socker, bakpulver och hälften av äggen. Knip ihop till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt mer ägg om det behövs.

Gör fyllningen genom att blanda bären försiktigt med potatismjölet och sockret så det blir jämt fördelat.

Lägg bären i formar, lägg på toppingen och häll över det smälta smöret.

Baka i ugn tills de är gyllenbruna, 30-35 minuter.

Låt svalna något och servera gärna med vaniljglass eller tjock yoghurt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarpaj

Sommarpaj

6-8 portioner
Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
3/4 dl Dansukker Florsocker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl färskpressad citron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2-3 msk potatismjöl

Garnering
1 liter valfria bär

Tillbehör
lättvispad grädde


Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in formen i frysen i en halvtimme.
Grädda skalet mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en kastrull och koka tills krämen tjocknat. Låt svalna innan blandningen hälls i pajskalet. Ta bort kanten på formen. Garnera med valfria bär, gärna blandade och servera tillsammans med grädde.
Pajen kan även bakas i portionsformar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lättlagad bärkaka i långpanna

Lättlagad bärkaka i långpanna

cirka 30 bitar
Ingredienser

4 ägg
6 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 tsk bakpulver
1 l bär t ex hallon, blåbär, vinbär eller björnbär
200 g smör eller margarin

Garnering
Dansukker Florsocker


Vispa ägg och rörsocker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm, och strö över bären. Hyvla matfettet med en osthyvel och lägg ovanpå bären. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter. Låt svalna. Skär i rutor. Dofta över lite florsocker vid serveringen.

Kakan kan även serveras som dessert med lite vispad grädde till.

Receptet är framtaget av

Dansukker