Björnbärslyx

Detta underbara bär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Det är dessutom ett säkert kort som dekoration och garnering. Björnbär växer runt om i Sverige under sensommaren och tidig höst. Även om du kanske inte hittar dem ute i naturen där du bor, brukar det vara lätt att hitta färska björnbär i butiker och fruktstånd under sommaren.

Här nedan hittar du recept på Björnbärssylt med gin, Björnbärssaft, Björnbärscobbler i portionsformar, Chokladmousse med björnbärskompott, Björnbärssallad med kanelkräm, Björnbärs-smoothie, Björnbärsdessert i glas och Små björnbärspajer.


Björnbärssylt med gin

Björnbärssylt med gin

2 burkar 30 minuter
Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl gin

För mindre mängd sylt
250 g björnbär
3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/4 dl gin


Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssaft

Björnbärssaft

cirka 1 liter 25 minuter
Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
5 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker


Koka upp vattnet och tillsätt bären. Lägg på lock och låt koka cirka 10 minuter.
Mosa bären mot kastrullens kanter. Sila av och tillsätt muscovadorörsocker.
Låt koka upp igen i några minuter. Häll upp i rena flaskor och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärscobbler i portionsformar

6-8 portioner
Ingredienser

Topping
2 dl mjöl
2 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 ägg, lättvispade

Bärfyllning
500 g - 1 kg björnbär, eller valfria bär
2 msk potatismjöl
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

125 g smält smör


Sätt på ugnen på 190 °C.

Topping: blanda mjöl, socker, bakpulver och hälften av äggen. Knip ihop till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt mer ägg om det behövs.

Gör fyllningen genom att blanda bären försiktigt med potatismjölet och sockret så det blir jämt fördelat.

Lägg bären i formar, lägg på toppingen och häll över det smälta smöret.

Baka i ugn tills de är gyllenbruna, 30-35 minuter.

Låt svalna något och servera gärna med vaniljglass eller tjock yoghurt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladmousse med björnbärskompott

Chokladmousse med björnbärskompott

8 portioner
Ingredienser

Björnbärskompott
250 g björnbär
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Chokladmousse
100 g mörk choklad, 70 %
2 msk Dansukker Florsocker
3 msk Dansukker Muscovadosirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde


Till björnbärskompotten, blanda bär och socker i en gryta. Koka 5 minuter. Låt svalna.
Till chokladmoussen, bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Rör ner socker, sirap och äggulan i den smälta chokladen. Blanda till en jämn smet. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden lätt. Blanda ner 1/3 av den i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden.
Vänd ner lite av björnbärskompotten i chokladmoussen. Spara resten garnering.
Fördela moussen i glasen och ställ i kylskåpet minst en timme.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssallad med kanelkräm

Björnbärssallad med kanelkräm

4 portioner
Ingredienser

1 l björnbär
2 citrongrässtjälkar
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Rörsocker

Kräm
1 1/2-2 dl kesella eller kvarg
2-3 msk Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk mald kanel


Dela citrongräset på längden och koka tillsammans med rörsocker och vatten i 3-4 minuter. Lägg björnbären i den varma lagen och låt det kallna.

Blanda samman ingredienserna till krämen och servera till bären.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärs-smoothie

Björnbärs-smoothie

4 glas
Ingredienser

500 g björnbär
1 liter lättyoghurt naturell
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
isbitar

Garnering
björnbär
träspett


Mixa björnbär, yoghurt och strösocker. Sila. Häll upp. Garnera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärsdessert i glas

Björnbärsdessert i glas

4 personer
Ingredienser

200 g björnbär
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Gelésocker Multi
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
8 msk ägglikör

Garnering
4 björnbär


Skölj björnbären. Mixa/mosa bären. Koka upp bären och gelésockret. Vispa grädden fast tillsammans med gelésocker och vaniljsocker.

Häll två matskedar ägglikör i vardera av fyra glas. Fördela därefter björnbärsmoset i glasen. Till sist läggs grädden i glasen. Garnera med ett björnbär. Servera genast.

Björnbären kan bytas ut mot andra bär t ex svarta vinbär eller blåbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Små björnbärspajer

Små björnbärspajer

4-6 stycken
Ingredienser

Deg
1/2 dl kesella
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 msk olja
1 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3/4 l björnbär
2 ägg
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 dl crème fraiche
50 g malda eller hackade hasselnötter
1 msk potatismjöl

Garnering
1 msk Dansukker Florsocker


Blanda samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i små pajformar och ställ i kylen i 30 minuter. Lägg björnbären i formen. Vispa samman samtliga övriga ingredienser till fyllningen och häll över bären. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna något innan de serveras. Dofta florsocker över precis innan serveringen. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass till.

Receptet är framtaget av

Dansukker