Fläderlätt

Fläder är fantastiskt! I juni–juli kommer de vitgula blommorna, i augusti blir bären moget mörklila – och av båda blommor och bär kan du göra en massa gott. Den verkliga klassikern är saften som är enkel att koka själv, men varför inte prova läckerheten Friterade fläderblommor?

Här nedan hittar du recept på Fläderblomssaft, Fläderblomssaft med muscovado, Fläderblomsgranité, Fläderpannacotta med limemarinerade bär, Flädercurd, Fläderbärssaft, Friterade fläderblommor, Jordgubbs - fläderblomssaft, Läskande sommardricka och Jordgubb-flädertonic.

Så gör du fläderblomssaft!


Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

cirka 2 1/2 liter 15 minuter + 3 dygn i kylskåp
Ingredienser

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Dansukker Strösocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna.
Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Häll den heta vätskan över blommor och citroner.
Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.


Tips

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.
Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Se film: Fläderblomssaft

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderblomssaft med muscovado

Fläderblomssaft med muscovado

cirka 2 1/2 liter
Ingredienser

40 färska blomklasar
saft och skal av 3 citroner
2 liter kokande vatten
16 dl Dansukker Strösocker
4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en hink eller stor skål och tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Koka upp vattnet och tillsätt sockret och citronsyra, rör tills det löst sig. Häll vätskan över blommorna. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Sila av saften i en silduk.  Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Se film: Fläderblomssaft

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderblomsgranité

Fläderblomsgranité

Ingredienser

1 1/2 msk Dansukker Florsocker
3 dl vatten
1/2 dl Dansukker Glykossirap
pressad limesaft från 1 lime + skal, gärna obesprutad
1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft
färsk mynta
3 msk vitt vin (kan uteslutas)


Blanda alla ingredienser i en bunke.

Häll ut blandningen i en långpanna och ställ den i frysen.

Rör med jämna mellanrum med en gaffel så det blir fina iskristaller.

Servera gärna i frysta glas, då smälter granitén långsammare.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

4 portioner 2 timmar
Ingredienser

4 dl vispgrädde
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, gärna obesprutad
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda grädde, saft och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.

Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.

Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Flädercurd

Flädercurd

Ingredienser

1 1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft (gärna hemmakokt)
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 ägg
75 g smör


Blanda saft, socker och ägg i en bunke och värm över vattenbad tills den tjocknar.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i lite smör i taget.
Häll över curden i en ren skål, eller burk. Förvara i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderbärssaft

Fläderbärssaft

Ingredienser

2 kg fläderbärsklasar
1/2 kg äpplen
1/2 liter vatten
6 dl Dansukker Strösocker per liter avrunnen saft 


Skölj bär och äpplen. Ta bort de grova stjälkarna från bären och skär äpplena i klyftor. Lägg bär och äppleklyftor i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och låt därefter sjuda under lock i 30 minuter. häll upp i silställning och låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och häll den i en gryta. Tillsätt 6 dl socker per liter saft och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Friterade fläderblommor

Friterade fläderblommor

4 portioner
Ingredienser

8-12 fläderblommor

2 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk salt
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vatten
2 msk flytande margarin
olja till fritering

Att doppa i
Dansukker Strösocker

Jordgubbssås
1/2 liter jordgubbar
2-3 msk Dansukker Florsocker


Börja med såsen genom att mosa jordgubbarna med en gaffel eller i mixer. Tillsätt florsockret och ställ åt sidan. Skaka fläderblommorna så att eventuella lösa blommor lossnar. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt äggulorna. Vispa i vattnet, lite i taget. Vispa smeten jämn. Tillsätt margarinet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Doppa fläderblommorna i smeten och fritera dem i 180 °C varm olja. Doppa de nyfriterade blommorna i socker och lägg upp på assietter. Servera genast med jordgubbssåsen till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs - fläderblomssaft

Jordgubbs - fläderblomssaft

cirka 1 1/2 liter 4 dygn
Ingredienser

1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor, gärna obesprutad
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)


Skölj blomklasar och bär väl. Mosa bären. Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över och ställ kallt i 3 dygn. Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Läskande sommardricka

Läskande sommardricka

6 glas
Ingredienser

3 msk Dansukker Strösocker
saft från 2 citroner
istärningar, krossade
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 l mineralvatten


Blanda samman safterna och sockret i en tillbringare och rör tills sockret löst sig. Lägg i de krossade istärningarna och fyll på med mineralvattnet. Servera genast. Kan även serveras varm och är god som "dessertvin".

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubb-flädertonic

Jordgubb-flädertonic

4 glas
Ingredienser

1/2 liter jordgubbar
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 msk Dansukker Finkornigt strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
8 cl gin
4 dl Scweppes tonic water


Fyll fyra glas till hälften med is. Fördela ginen i glasen. Mixa jordgubbar, saft och de båda sockersorterna. Sila och häll upp i glasen. Späd med vattnet.

Receptet är framtaget av

Dansukker