Inlagda sommargrönsaker

Visst hade det varit skönt om man kunde ta sommaren och spara den i en liten burk? Och faktum är att det kan man! Proviantera bland primörerna i din butik nu när de är som billigast och bäst, och gör dina egna smakrika inläggningar precis som man gjorde förr i tiden. Svårt? Nej, bara följ recepten så har du snart kylen fylld med hemlagade och hållbara godsaker att servera till allt från fågel till fisk.

Här nedan hittar du recept på Sommarinläggning, Syltad squash, Inlagda grönsaker, Inlagda citroner, Vitlöksgurka, Syltade cocktailtomater, Syltad lök, Inlagd rödkålssallad, 3-dygns gurka, Picklad gurka och Inkokta rödbetor.

Se så enkelt du gör picklade och inlagda grönsaker!


Sommarinläggning

Sommarinläggning

Ingredienser

3 squash
6 paprikor i olika färg
6 späda morötter
1 litet blomkålshuvud
10 små röda lökar
1 vitlök, kan uteslutas
cirka 5 cm pepparrot
1 dl salt

Lag
1 liter vatten
5 dl ättiksprit 12%
7 dl Dansukker Vit Sirap
3 msk senapsfrön


En krispig och fräsch inläggning som smakar förträffligt till grillat.

Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar. Skala löken och vitlöken. Lägg samtliga grönsaker i en skål och strö på saltet. Låt stå kallt i ett dygn. Spola av saltet. Koka upp vatten och låt grönsakerna koka i ett par minuter, paprikan och squashen behöver inte mer än doppas i vattnet. Lägg grönsakerna på varma, väl rengjorda burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Häll den heta lagen över grönsakerna. Förslut. Förvara kallt.
Hållbar flera månader i kylskåp.

Se film: Inlagda grönsaker

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltad squash

Syltad squash

Ingredienser

1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl Dansukker Strösocker
2 tsk salt
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
skal från en halv citron, gärna obesprutad


Skala, halvera och kärna ur squashen. Skär den i 2-3 cm breda bitar. Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter. Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar. Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter. Låt svalna. Häll lagen över squashen och förslut. Förvara svalt. Squashen kan bytas ut mot pumpa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagda grönsaker

Inlagda grönsaker

Ingredienser

1 grön zucchini
1 gul zucchini
250 g små lökar
1 vitlök
500 g cocktailtomater
4 timjankvistar
1/2 röd chilifrukt

Lag
3 dl Dansukker Strösocker
2 dl ättika 12 %
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn


Skölj och skiva zucchinin. Skala lök och vitlök. Klyfta vitlöken. Skölj tomaterna. Ta bort blomfästen. Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder. Skölj timjan och chili. Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor. Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar. Lägg i timjankvistarna och chilin. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna. Förslut. Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagda citroner

Inlagda citroner

Ingredienser

2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
1/2 l vitvinsvinäger
2 dl Dansukker Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn 


Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Häll den heta lagen över och förslut. Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.

Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas. Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vitlöksgurka

Vitlöksgurka

cirka 1 1/2 kg
Ingredienser

15 normal stora Västeråsgurkor eller 30 små
1 gul lök
2 röda chilifrukter
10 vitlöksklyftor

Lag
1/2 l vatten
1 dl ren ättika 24 % eller 2 dl ättiksprit 12 %
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl salt
1 bit färsk pepparrot


Tvätta gurkorna noga. Skala löken. Halvera den och skär den i skivor. Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna. Skala vitlöken. Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar.

Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den. Låt svalna innan den hälls över gurkan. Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk. Förslut. Låt stå i 4 veckor före servering. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltade cocktailtomater

Syltade cocktailtomater

cirka 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar

Lag
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor 


Skölj tomaterna. Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar. Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Sila lagen över tomaterna. Förslut. Förvara kallt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltad lök

Syltad lök

Ingredienser

1 kg syltlök eller annan liten lök
2 vitlökar solo
5-6 kvistar färsk timjan
1 röd chilifrukt
5 dl äpplecider
3 dl ättiksprit 12%
5 dl Dansukker Strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
10 vitpepparkorn
1/2 tsk salt 


Lägg löken i kokande vatten. Häll av vattnet och skölj löken i kallt vatten och skala dem. Skala och skiva vitlökarna. Halvera, kärna ur och skär chilin i tunna strimlor. Blanda cider, ättika, socker och kryddor i en gryta och koka upp. Skumma. Varva löken med vitlök, timjan och chili i varma, väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen. Förslut. Förvara kallt. Låt stå en vecka innan de äts.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagd rödkålssallad

Inlagd rödkålssallad

Ingredienser

1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära 


Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten. Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta. Skölj och kärna ur chilifrukten. Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen. Lägg kålblandningen i en burk. Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära. Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken. Förslut. Förvara i kylskåp. Gott till bl a grillat griskött och kyckling.

Receptet är framtaget av

Dansukker

3-dygns gurka

3-dygns gurka

30 min
En salt och kryddig gurka som smakar utmärkt till vilt.
Ingredienser

1 kg slanggurka
1/2 dl gula senapsfrö

Smaksättning
3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter

Lag
1 dl ättikssyra 24%
3 1/2 dl vatten
4 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl salt
1/2 tsk vitpepparkorn


Tvätta gurkorna noga. Skär dem i centimetertjocka skivor. Skala och dela vitlökarna. Skölj chilin och dillen. Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Häll lagen över gurkorna. Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.

Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Picklad gurka

Picklad gurka

4 portioner
Ingredienser

1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Dansukker Strösocker
1 rödlök
1/2 dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar 


Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset. Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar. Skala, halvera och skiva löken. Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål. Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen. Låt stå minst 1 timme innan serveringen. Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inkokta rödbetor

Inkokta rödbetor

Ingredienser

1 kg gul- eller rödbetor
Pepparrot

Lag
1/4 l ättiksprit
1/4 l vatten
6 dl Dansukker Rörsocker
1 bit torkad ingefära
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
1 kanelstång


Borsta rödbetorna noga i kallt vatten. Skär bort blasten men skada inte fästet och skär eventuellt bort det yttersta av roten. Koka betorna knappt mjuka i vatten, 15-20 minuter beroende på betornas storlek. Häll av vattnet och skala rödbetorna genom att ta dem mellan händerna och trycka bort skalet. Skär betorna i klyftor och lägg på burk. Skala pepparroten och skär den i bitar. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp. Sila bort kryddorna och häll den varma lagen över betorna. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker