Plommonplock

Gröna, gula, gulröda eller vackert plommonlila... Det finns bortåt 2 000 olika plommonsorter och plommonen är en av våra allra vanligaste trädgårdsfrukter. När plommonen mognat är de härliga att äta som de är, direkt från trädet, men de kan också bli till läckra desserter och mumsiga marmelader. Och varför inte göra en hemmagjord plommonkompott att servera till ostbrickan?

Här nedan hittar du recept på Plommonpaj, Plommonchutney, Plommonmarmelad med vinbär, Plommon i rom, Plommonkompott med apelsin, Sol på burk, Gömda plommon, Plommonmarmelad med kanel och anis, Äpple- plommonmarmelad, Plommonkompott till ost och Portvinsplommon.


Plommonpaj

Plommonpaj

cirka 10 portioner
Ingredienser

Pajskal
125 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk vatten

Fyllning
150 g skalad sötmandel
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 ägg
3 dl creme fraiche
rivet skal av en halv citron, gärna obesprutad
1 l färska plommon

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda samman matfett, vetemjöl, socker och vatten till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låt vila kallt i 30 minuter.

Mal mandeln. Blanda därefter samman samtliga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Halvera plommonen och tag bort kärnorna. Tryck ner plommonhalvorna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 °C i cirka 30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde till. Dofta över lite florsocker precis innan serveringen.

Plommonen kan ersättas av annan frukt eller bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonchutney

Plommonchutney

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Dansukker Vit Sirap
2 1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
salt


Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp. Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonmarmelad med vinbär

Plommonmarmelad med vinbär

cirka 1 1/2 liter
Ingredienser

1 kg plommon
1/2 kg svarta och/eller röda vinbär
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad, flisad mandel


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar. Skölj och repa vinbären.

Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommon i rom

Plommon i rom

cirka 1 1/2 liter
Ingredienser

70 cl ljus rom
5 dl Dansukker Vit Sirap
1 1/4 kg plommon
1 citron, helst ekologisk 


Blanda rom och sirap och rör tills det är blandat. Skölj plommonen. Pricka plommonen med en nål, gaffel eller provsticka. Skölj och skiva citronen. Varva plommonen och citronskivorna i en stor burk och häll på lagen. Ställ i kylskåp i minst tre veckor. Servera plommonen med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker eller med vaniljglass. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonkompott med apelsin

Plommonkompott med apelsin

4 portioner
Ingredienser

6-8 plommon
2 apelsiner
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1 kanelstång


Skölj plommonen och skär dem i bitar. Skär ut filéer av apelsinerna och lägg på ett fat. Lägg plommon, sirap och kanelstång i en kastrull och sjud i cirka 5 minuter. Lägg de varma plommonen ovanpå apelsinerna. Servera till plättar eller pannkakor, gärna med lite vispad grädde till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sol på burk

Sol på burk

cirka 1 liter
Ingredienser

250 g plommon
2 persikor eller nektariner
5 aprikoser
500 g Dansukker Syltsocker
1/2 röd chilifrukt i små bitar
1 msk Dansukker Vaniljsocker 


Skålla, skala och kärna ur frukterna. Skär frukten i mindre bitar och blanda med syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt chilibitar och vaniljsocker och koka i ytterligare en minut. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt.

Marmeladen är inte bara god till ost och rostat bröd utan smakar även förträffligt till glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gömda plommon

Gömda plommon

cirka 6 portioner
Ingredienser

1 1/2 liter (750 g) plommon
3/4 dl Dansukker Farinsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker

Deg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Dansukker Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk

Garnering
1 msk Dansukker Florsocker
1 krm mald kanel


Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form. Strö på farinsocker. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa. Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet. Klicka ut smeten över plommonen. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter. Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonmarmelad med kanel och anis

Plommonmarmelad med kanel och anis

1 tim
Ingredienser

1-1 1/2 kg plommon
1 kg Dansukker Syltsocker
2 kanelstänger
4 stjärnanis
200 g sötmandel


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär plommonhalvorna i mindre bitar. Skålla och skala mandeln. Lägg plommonhacket och kryddorna i en gryta och koka i 10 minuter under omrörning. Tillsätt syltsocker och mandlar och koka i 2-3 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpple- plommonmarmelad

Äpple- plommonmarmelad

Ingredienser

1 kg plommon
1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 kvistar timjan
1 kg Dansukker Syltsocker


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i bitar. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg plommon, äpplen, vatten, kanelstänger och timjan i en gryta och sjud under lock i 5-10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonkompott till ost

Plommonkompott till ost

Ingredienser

8 plommon
1/3 röd pepparfrukt
2 stjärnanis
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 tsk färskpressad citronsaft


Skålla och skala plommonen om de har tjockt skal. Skär dem i bitar. Blanda plommonen med pepparfrukt, stjärnanis, sirap och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning tills plommonen mjuknat.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Portvinsplommon

Portvinsplommon

4 port, 1 dygn
Ingredienser

500 g plommon
3 dl portvin
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker


Halvera och kärna ur plommonen. Lägg dem i en skål och häll på vinet. Låt stå över natten. Tillsätt muscovadorörsockret och rör om. Kör i mikro i 3 minuter på 600 w effekt eller sjud i 5 minuter i en kastrull på spisen.

Ätes ljumna eller kalla. Förvara portvinsplommonen i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker