Sommardesserter

Överraska med en läcker dessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Vad sägs till exempel om en krämig Bärfool eller en läskande Bärsorbet?

Här nedan hittar du recept på Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar, Dianas sommardessert, Vaniljpannacotta med limemarinerade bär, Våfflor med salt karamell, banan och bär, Matcha-pannacotta, Eton mess, Bärsorbet, Bärfool, Portionscheesecake med hallontopp, Björnbärssallad med kanelkräm, Krusbärsdessert och Kräm.


Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar

Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar

4 portioner 1 timme
Ingredienser

Pannacotta
100 g vit choklad
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 dl grädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Marinerade jordgubbar
200 g jordgubbar
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
saften av 1 lime


Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker och låt koka i 1/2 minut.
Häll den varma smeten över chokladen och rör om tills smeten är slät.
Häll upp i 4 glas och ställ in i kylskåpet cirka 1 timme för att stelna.
Skölj och skär jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och tillsätt socker och limesaft. Låt stå i cirka 30 minuter så att det får ordentligt med smak.
Vid servering lägg på de marinerade jordgubbarna på pannacottan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Dianas sommardessert

Dianas sommardessert

4 portioner 2 timmar
Ingredienser

Chokladmousse
150 g mörk choklad
4 msk Dansukker Muscovadosirap
3 dl vispgrädde
3 ägg, separerade

Färskostkräm
200 g färskost
1 dl Dansukker Florsocker
2 msk Lemoncurd

Marinerade jordgubbar
2 dl jordgubbar
limeskal och saft från 1 lime, gärna obesprutad
2 msk Dansukker Muscovadosirap

Tillbehör
6–8 st Digestivekex


Chokladmousse
Smält chokladen över vattenbad och tillsätt muscovadosirap.
Vispa grädden hårt och ställ åt sidan.
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum, ställ åt sidan.
Vispa äggulorna lätt och rör ner i chokladen.
Blanda ner chokladen i den vispade grädden och vänd sist ner äggvitan. Låt svalna i kylen.

Färskostkräm
Vispa samman färskost med florsocker och lemoncurd.

Marinerade jordgubbar
Ansa bären och dela dem. Riv skal och pressa ut saften från limen och blanda med bären tillsammans med muscovadosirap.

Montering
Smula digestivekexen. Varva mousse, färskostkräm, bär och smulade digestivekex i glasen. Avsluta med bär på toppen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

4 portioner
Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

2 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, gärna obesprutad, väl tvättad
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.

Se film: Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Receptet är framtaget av

Dansukker

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Våfflor med salt karamell, banan och bär

cirka 16 stycken 40 minuter
Ingredienser

Våfflor
4 ägg, separerade
300 g (5 dl) vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
50 g smält smör
6 dl mjölk

Salt karamellsås
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Ljus Sirap
50 g smör
3 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt


Våfflor
Vispa äggvitan styv, ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en separat skål. Tillsätt äggulorna, smält smör och sockret och blanda.
Tillsätt mjölken under omrörning och rör tills det blir en jämn smet.
Vänd till sist ner äggvitan.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn.
Servera med banan, bär och glass. Ringla karamellsåsen över.

Salt karamellsås
Häll alla ingredienser förutom grädden till karamellsåsen i en liten gryta. Värm upp på svag värme och rör om då och då tills allt har löst sig.
Höj värmen och tillsätt grädden när det börjar bubbla. Koka 2–3 minuter, dra av värmen och tillsätt flingsalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Matcha-pannacotta

Matcha-pannacotta

4 portioner 2 timmar
Ingredienser

Bärlager
2 dl björnbär
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
2 msk Dansukker Muscovadosirap

Lager 1
3 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 msk Dansukker Vaniljsocker
50 g vit choklad hackad

Lager 2
3 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1/2–1 tsk matcha te pulver
50 g vit choklad hackad


Bären
Blanda bären tillsammans med socker och sirap i en liten gryta. Låt det koka i 1 minut. Häll upp sylten i botten av 4 glas. Låt svalna.

Lager 1
Blanda grädde, gelésocker och vaniljsocker i en kastrull och koka i en halv minut, häll i den hackade chokladen och låt smälta. Häll försiktigt på sylten och ställ i kylskåp för att stelna.

Lager 2
Blanda grädde och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut, häll i den hackade chokladen och en halv tesked matchapulver och rör runt. Häll upp försiktigt ovanpå det andra lagret i de fyra glasen. Ställ i kylskåp och låt svalna.

Garnera med riven vit choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Eton mess

Eton mess

4 portioner 20 minuter
Ingredienser

15-20 små maränger
3 dl vispgrädde
200 g färska hallon

Hallonsirap
200 g hallon, frysta
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 stjärnanis
rostad mandel


Koka ihop alla ingredienser till hallonsirapen i en kastrull i cirka 5 minuter. Rör om hela tiden så att inget fastnar i botten. Låt svalna och sila.

Vispa grädden.

Varva maränger, hallon, grädde och hallonsirap i en skål och servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärsorbet

Bärsorbet

4-6 portioner
Ingredienser

1 dl Dansukker Strösocker
3 kvistar färsk mynta
1 dl vatten
1 1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 msk citronsaft
1 liter (500 g) bär t ex hallon, jordgubbar eller svarta vinbär
2 äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker


Koka upp socker, mynta och vatten. Mixa sockerlagen och bären till en slät massa. Blanda glykossirap och citronsaft i bärmassan. Vispa äggvitorna och sockret till fast skum och vänd ner i bärmassan. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör i glassmaskin eller frys in i en form.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärfool

Bärfool

4 portioner
Ingredienser

1/2 liter valfria bär t ex svarta vinbär
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
saft av 1/2 citron
2 dl vispgrädde
1-1 1/2 dl krossade mandelbiskvier
citronmeliss


Mosa bären och blanda dem med florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Vispa grädden fast och blanda i bärmoset. Lägg upp i skålar och ställ i kylen i minst 1 timme. Strö på biskvikrosset och garnera med citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Portionscheesecake med hallontopp

Portionscheesecake med hallontopp

4 portioner
Ingredienser

100 g krossade digestivekex
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl hackade hasselnötter, kan uteslutas
75 g smält smör eller margarin

Fyllning
3 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 dl kesella

Topping
4 dl hallon
2 dl vatten
2 dl Dansukker Gelésocker Multi


Blanda samman ingredienserna till bottnen och tryck ut i formar. Ställ i kylskåp för att stelna.
Blanda grädde, nektar och gelésocker i en kastrull och koka blandningen i en halv minut. Låt svalna något innan kesellan blandas i. Bre ut fyllningen i formen och ställ i kylskåp för att stelna.
Fördela hallonen på fyllningen i formarna. Blanda ingredienserna till toppingen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna något innan det hälls över fyllningen i formen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar eller blåbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssallad med kanelkräm

Björnbärssallad med kanelkräm

4 portioner
Ingredienser

1 l björnbär
2 citrongrässtjälkar
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Rörsocker

Kräm
1 1/2-2 dl kesella eller kvarg
2-3 msk Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk mald kanel


Dela citrongräset på längden och koka tillsammans med rörsocker och vatten i 3-4 minuter. Lägg björnbären i den varma lagen och låt det kallna.

Blanda samman ingredienserna till krämen och servera till bären.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krusbärsdessert

Krusbärsdessert

4 portioner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) krusbär
2 dl vatten
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Gelésocker Multi
200 g Philadelphia cheese naturell, gärna light
1 dl naturell lättyoghurt
1/2 dl Dansukker Florsocker
12 stycken Hob Nobs havrekex


Skölj och snoppa krusbären. Lägg krusbär och vatten i en kastrull och sjud i 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker och koka i 1/2 minut. Vispa samman ost, yoghurt och florsocker. Bryt kexen i bitar. Varva krusbär, ostkräm och kex i 4 glas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kräm

Kräm

4 portioner
Ingredienser

250 g (1/2 l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1 1/2-2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl

Till servering
mjölk eller grädde


Skölj och ansa bären. Koka upp vatten och socker. Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver. Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären. Ta kastrullen från plattan. Låt krämen svalna under lock. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.

Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.

Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker