Söta sommarpajer

Pajer – enkla att baka och enkla att tycka om. Dessutom passar nästan alla sorters frukter och bär fint i pajer. Ta vara på plommonen, hallonen eller vinbären från trädgården och bjud på en paj som du har bakat av din egen skörd. Vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås därtill och succén är ett faktum!

Här nedan hittar du recept på Enkel bärkrisp, Tartletter med vaniljkräm och färska bär, Knäckäppelpaj, Björnbärscobbler i portionsformar, Sommarpaj, Små björnbärspajer, Jordgubbspaj, Bärpaj med chokladfyllning, Blåbärspaj, Dessertpaj med färska bär/frukter, Smulpaj med vinbär och Plommonpaj.


Enkel bärkrisp

Enkel bärkrisp

1 pajform 40 minuter
Ingredienser

1 l blandade bär
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
2 dl havregryn
100 g smör rumsvarmt


Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda bären med rörsocker och vaniljsocker och lägg i en pajform.
Till toppingen, rör ihop muscovado, vetemjöl, kanel och havregrynen.
Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig massa.
Fördela jämt över bären och baka i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills den är gyllene.
Servera pajen varm med hemmagjord vaniljkräm, se recept.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

12 stycken 2 timmar
Ingredienser

Pajskal
300 g vetemjöl eller mandelmjöl
2 dl Dansukker Florsocker
125 g smör i bitar
Skal från 1 citron, gärna obesprutad
1 äggula
4–6 msk iskallt vatten

Vaniljkräm
5 dl mjölk
3 msk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
1 dl Dansukker Strösocker
6 st äggulor
3 msk majsstärkelse
50 g smör, mjukt

Färska bär och Dansukker Florsocker till garnering


Pajskal
Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
Rör ner äggulan.
Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
Sätt ugnen på 200 °C
Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbarbotten eller mandelformar.
Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.

Vaniljkräm
Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Knäckäppelpaj

Knäckäppelpaj

1 pajform, 26 cm i diameter 1 timme
Ingredienser

4–6 st (600 g) äpplen
150 g hallon
kanel efter egen smak
200 g smör
2 dl Dansukker Rörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1/2 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
1 tsk flingsalt


Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och dela äpplena. Lägg dem i en pajform tillsammans med hallon och eventuellt kanel.

Smält smör i en kastrull tillsammans med socker, sirap och vispgrädde.

Ta av från värmen och tillsätt mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kokos och salt.

Fördela smeten över äpplena och grädda i 25–30 minuter.

Låt svalna, servera med grädde, glass eller vaniljsås.


Tips
Byt gärna ut Ljus Sirap mot Muscovadosirap.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärscobbler i portionsformar

6-8 portioner
Ingredienser

Topping
2 dl mjöl
2 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 ägg, lättvispade

Bärfyllning
500 g - 1 kg björnbär, eller valfria bär
2 msk potatismjöl
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

125 g smält smör


Sätt på ugnen på 190 °C.

Topping: blanda mjöl, socker, bakpulver och hälften av äggen. Knip ihop till en smulig deg med fingrarna. Tillsätt mer ägg om det behövs.

Gör fyllningen genom att blanda bären försiktigt med potatismjölet och sockret så det blir jämt fördelat.

Lägg bären i formar, lägg på toppingen och häll över det smälta smöret.

Baka i ugn tills de är gyllenbruna, 30-35 minuter.

Låt svalna något och servera gärna med vaniljglass eller tjock yoghurt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarpaj

Sommarpaj

6-8 portioner
Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
3/4 dl Dansukker Florsocker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl färskpressad citron- eller limesaft
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2-3 msk potatismjöl

Garnering
1 liter valfria bär

Tillbehör
lättvispad grädde


Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in formen i frysen i en halvtimme.
Grädda skalet mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en kastrull och koka tills krämen tjocknat. Låt svalna innan blandningen hälls i pajskalet. Ta bort kanten på formen. Garnera med valfria bär, gärna blandade och servera tillsammans med grädde.
Pajen kan även bakas i portionsformar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Små björnbärspajer

Små björnbärspajer

4-6 stycken
Ingredienser

Deg
1/2 dl kesella
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 msk olja
1 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3/4 l björnbär
2 ägg
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 dl crème fraiche
50 g malda eller hackade hasselnötter
1 msk potatismjöl

Garnering
1 msk Dansukker Florsocker


Blanda samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i små pajformar och ställ i kylen i 30 minuter. Lägg björnbären i formen. Vispa samman samtliga övriga ingredienser till fyllningen och häll över bären. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna något innan de serveras. Dofta florsocker över precis innan serveringen. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbspaj

Jordgubbspaj

10-12 bitar
Ingredienser

Pajskal
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
1 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl vispgrädde
3 gelatinblad
2 äggulor
1 dl Dansukker Vit Sirap
250 g kesella
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2-1 l jordgubbar

Garnering
citronmeliss


Hacka samman matfettet, mjölet och mandelmassan. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Ställ kallt i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 °C.

Tryck ut degen i en form cirka 27 cm i diameter. Grädda jordgubbspajen mitt i ugnen 20 minuter. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden till fast skum.

Sjud äggulorna och sirapen på svag värme tills degen tjocknat. Krama ur gelatinbladen och rör ned dem i äggkrämen tillsammans med kesellan och vaniljsockret. Låt svalna. Vänd försiktigt i den vispade grädden.

Fyll det kalla pajskalet med fyllningen. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg dem på fyllningen. Garnera jordgubbspajen med citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärpaj med chokladfyllning

Bärpaj med chokladfyllning

12 bitar
Ingredienser

Chokladkräm
150 g vit choklad
2 1/2 dl vispgrädde
2 cl Cointreau, kan uteslutas

Deg
4 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Florsocker
1 krm salt
150 g rumsvarmt smör eller margarin

Garnering
bär
vit choklad


Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden och likören. Smält på svag värme. Se till så att chokladen inte bränner fast i botten på kastrullen. Ställ i kylen för att svalna.

Blanda samman ingredienserna till degen. Om den inte vill hålla ihop, tillsätts ett par droppar vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Tryck ut degen i en smord pajform, cirka 25 centimeter i diameter. Nagga. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter i 175 °C. Tag skalet ur formen och låt svalna.

Tag ut chokladkrämen ur kylen och vispa upp den med elvisp. Skölj och ansa bären. Lägg hälften av bären i botten på pajskalet. Lägg chokladkrämen ovanpå bären. Lägg på resterande bär. Strö på hyvlad, vit choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Blåbärspaj

Blåbärspaj

6-8 portioner
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
3 äggulor
1 msk vatten

Fyllning
3 äggvitor
1 dl Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 liter blåbär

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en springform, 24 cm i diameter. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och blåbär. Häll blandningen i skalet och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter. Dofta över lite florsocker vid serveringen. Servera gärna lite lättvispad grädde till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Dessertpaj med färska bär/frukter

Dessertpaj med färska bär/frukter

cirka 6 portioner
Ingredienser

Pajskal
3 dl (150 g) krossade digestivekex
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 dl hackade hasselnötter
1 dl smält smör eller margarin

Fyllning
400 g Philadelphia cream cheese naturell light
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 dl creme fraiche
50 g hackade hasselnötter

Garnering
Bär och/eller frukt
Dansukker Florsocker


Blanda samman ingredienserna till skalet. Tryck ut massan i en pajform, cirka 24 cm i diameter eller i 6 portionsformar. Nagga. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i 10 minuter. Vispa osten smidig med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser. Häll smeten över pajskalet i formen och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt svalna. Garnera med dina favoritfrukter och/eller –bär. Dofta över lite florsocker precis innan serveringen.

Man kan även låta skalet svalna och därefter hälla i fyllningen utan att grädda ytterligare. Garnera med frukt och/eller bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Smulpaj med vinbär

Smulpaj med vinbär

cirka 6 portioner
Ingredienser

1 liter röda vinbär
1 dl Dansukker Syltsocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3/4-1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk Dansukker Vaniljsocker
125 g smör eller margarin
Smör eller margarin till formen


Skölj och repa bären. Lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg de torra ingredienserna till degen i en skål. Tillsätt matfettet och rör tills det är en grynig massa. Smörj en ugnssäker form. Blanda bären med sockret och potatismjölet och lägg i formen. Strö över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonpaj

Plommonpaj

cirka 10 portioner
Ingredienser

Pajskal
125 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk vatten

Fyllning
150 g skalad sötmandel
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 ägg
3 dl creme fraiche
rivet skal av en halv citron, gärna obesprutad
1 l färska plommon

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda samman matfett, vetemjöl, socker och vatten till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låt vila kallt i 30 minuter.

Mal mandeln. Blanda därefter samman samtliga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Halvera plommonen och tag bort kärnorna. Tryck ner plommonhalvorna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 °C i cirka 30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde till. Dofta över lite florsocker precis innan serveringen.

Plommonen kan ersättas av annan frukt eller bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker