Våffeldagen

Traditionen att fira Våffeldagen tror man från början kommer sig av ett felhörande av den kyrkliga högtiden Vårfrudagen (egentligen Jungfru Marie bebådelsedag). Hur som helst är det den 25 mars som vi firar Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Se vår film om hur enkelt du gör egen sylt.

Här hittar du recept på Enkla frasvåfflor, Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär, Våfflor med salt karamell, banan och bär, Härliga chokladvåfflor, Hallonsylt-kokossylt med frysta bär, Våfflor med kaffesås, Glutenfria våfflor, Jordgubbssylt med frysta bär och Vardagsvåfflor.


Enkla frasvåfflor

Enkla frasvåfflor

cirka 10 styck
Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 1/2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Se recept på sylt »


Smält matfettet och låt det svalna.

Rör samman vatten, vetemjöl, vaniljsocker, rörsocker, mjölk och bakpulver till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade matfettet.

Grädda våfflorna guldgula i smort våffeljärn. Servera genast med sylt och grädde eller creme fraiche eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär

Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär

Ingredienser

300 g djupfrysta jordgubbar
200 g djupfrysta hallon
1 msk Dansukker Vaniljsocker
3 dl Dansukker Syltsocker


Tina bären. Blanda samman bären med de båda sockersorterna i en kastrull och koka i cirka 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Våfflor med salt karamell, banan och bär

cirka 16 stycken 40 minuter
Ingredienser

Våfflor
4 ägg, separerade
300 g (5 dl) vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
50 g smält smör
6 dl mjölk

Salt karamellsås
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Ljus Sirap
50 g smör
3 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt


Våfflor
Vispa äggvitan styv, ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en separat skål. Tillsätt äggulorna, smält smör och sockret och blanda.
Tillsätt mjölken under omrörning och rör tills det blir en jämn smet.
Vänd till sist ner äggvitan.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn.
Servera med banan, bär och glass. Ringla karamellsåsen över.

Salt karamellsås
Häll alla ingredienser förutom grädden till karamellsåsen i en liten gryta. Värm upp på svag värme och rör om då och då tills allt har löst sig.
Höj värmen och tillsätt grädden när det börjar bubbla. Koka 2–3 minuter, dra av värmen och tillsätt flingsalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Härliga chokladvåfflor

Härliga chokladvåfflor

15 minuter
Ingredienser

Torra ingredienser
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk flingsalt
1/4 tsk ancho chili pulver (valfritt)
1/4 tsk malen kanel

Blöta ingredienser
1,5 dl mjölk
1 stort ägg
2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 msk olivolja
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
30 g smält smör
1 dl mörka chokladknappar eller hackad choklad


Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.

I en annan skål blandas mjölk, ägg, muscovadosirap, olivolja och vaniljsocker, vispa tills det är blandat.

Smält smör och choklad och tillsätt i den blöta blandningen.

Häll försiktigt ner den blöta blandningen i den torra och rör runt tills det är en jämn smet men rör ej för mycket.

Låt våffeljärnet bli varmt. Pensla järnet med smör eller olja, fyll på med lite smet och grädda dem gyllene, 2-3 minuter.

Servera med en stor skopa glass av valfri sort eller grädde.


Tips
Ringla gärna över lite muscovadosirap som passar jättebra till choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonsylt-kokossylt med frysta bär

Hallonsylt-kokossylt med frysta bär

Ingredienser

300 g djupfrysta hallon
2 dl Dansukker Syltsocker
1 msk kokosflagor (hälsokosthyllan)
1 msk kokoslikör, kan uteslutas


Tina bären. Blanda samman bär och syltsocker i en kastrull och koka i 2-3 minuter. Tillsätt kokosflagor och eventuellt likör. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Våfflor med kaffesås

Våfflor med kaffesås

4 portioner
Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kallt vatten
3 dl vispgrädde
Smör eller margarin till gräddning

Sås
2 dl Dansukker Mörk Sirap
1 dl starkt kaffe
1 tsk mald kanel
1 msk smör 


Börja med såsen. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka tills det är en tjock, simmig sås. Ställ åt sidan och gör i ordning våfflorna.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och vispa tills det är en slät smet. Vispa grädden fast i en annan skål. Vänd ner grädden i smeten. Värm våffeljärnet och pensla det med matfett. Häll på cirka 1 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.

Lägg på galler så att de inte mjuknar. Servera våfflorna med såsen och eventuellt med en klick grädde eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfria våfflor

Glutenfria våfflor

cirka 6 laggar
Ingredienser

75 g flytande margarin
2 dl maizena
1 dl glutenfri mjölblandning
2 msk Dansukker Fibrex
1 tsk bakpulver
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
1 1/4 dl mjölk
1 dl vatten
matfett till våffeljärnet


Blanda samman maizena, mjölblandningen, fibrex, bakpulver, vanlijsocker och salt. Tillsätt mjölk och vatten under kraftig omrörning. Rör i margarinet.

Pensla våffeljärnet med matfett. Häll på drygt 1/2 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.

Ätes direkt med sylt och gärna en klick grädde eller creme fraiche.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbssylt med frysta bär

Jordgubbssylt med frysta bär

Ingredienser

500 g djupfrysta jordgubbar
1 apelsin, saften
5 dl Dansukker Syltsocker


Tina bären. Mosa eller skär dem i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 3-5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vardagsvåfflor

Vardagsvåfflor

cirka 18 styck
Ingredienser
50 g flytande margarin
2 ägg
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl gräddfil

Vispa samman ägg, vatten, salt, rörsocker, bakpulver och vetemjöl till en slät smet.
Blanda i gräddfilen och margarinet. Grädda våfflorna guldgula.

Servera genast med sylt och gärna en klick grädde, creme fraiche eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker