Vinterutflykter

Se upp i backen, fyra hål i nacken!
Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken. Ta en paus och håll värmen med goda soppor och drycker, avsluta med något riktigt gott till kaffet eller saften.

Här nedan hittar du recept på Stekpannebröd, Kokos- och cashewbollar, Utflyktsgifflar med skinka, Tomatsoppa, Banan och kokosmuffins, Sleigh Ride, Krispiga blåbärbars, Matiga muffins, Gulaschsoppa, Fruktbullar, Varm apelsin- äppelpunsch och Muscovadocookies.


Stekpannebröd

Stekpannebröd

10 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1/2 tsk salt
2 tsk valfri brödkrydda
1 tsk bikarbonat
50 g flytande margarin
2 dl filmjölk
3 msk Dansukker Brödsirap


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt margarin, filmjölk och sirap och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, gärna med kruskavel, annars nagga kakorna med en gaffel. Grädda kakorna 1 1/2 minut på varje sida i en torr, medelvarm stekpanna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kokos- och cashewbollar

Kokos- och cashewbollar

cirka 30–40 stycken
Ingredienser

Fruktpuré
500 g valfria frysta bär
3 dl Dansukker Gelésocker Multi

Bollar
250 g cashewnötter
4 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
6 dl riven kokos

Garnering
riven kokos


Till fruktpurén, blanda bär och socker i en gryta, låt koka 5 minuter, mixa, sila och ställ i frysen.
Till bollarna, mixa nötter, socker och kokos. Tillsätt frusen fruktpuré till önskad konsistens. Det ska gå att rulla smeten till små bollar.
Rulla bollarna i kokos.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Utflyktsgifflar med skinka

Utflyktsgifflar med skinka

32 stycken
Ingredienser

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl flytande margarin
1/2 dl sesamfrön
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
2 msk Dansukker Vit Sirap
2 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Fyllning
16 skivor rökt skinka
32 skivor ost
1 röd paprika


Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt margarin, sesamfrön, vetegroddar, salt, sirap och ägg. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Under tiden förbereds fyllningen. Skölj och ta bort kärnorna i paprikan. Skär långa bitar av paprikan. Halvera skinkskivorna. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka som sporras till åtta trekanter. Lägg en ostskiva, en halv skinkskiva och en bit paprika på den breda delen av varje trekant. Rulla samman från breda änden mot spetsen. Vik varje giffel till en halvmåne. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under duk. Gifflarna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatsoppa

Tomatsoppa

4 port
Ingredienser

1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk Dansukker Brun Farin
1 tsk salt
1 msk Harissa kryddblandning
färsk koriander eller persilja


Skålla, skala och tärna tomaterna. Skala och tärna lök och vitlök. Pressa saften ur citronen.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket. Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Tillsätt farin, salt och kryddblandning och koka upp igen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Banan och kokosmuffins

Banan och kokosmuffins

Ingredienser

3 ägg
2 dl Dansukker Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och muscovadosirap pösigt. Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten. Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sleigh Ride

Sleigh Ride

6 koppar
Ingredienser

120 g mörk choklad 70% kakaohalt
1 l starkt, hett kaffe
1 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde


Smält chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kaffe och rör tills allt är blandat. Tillsätt mjölken. Vispa till skum med elvisp innan det hälls upp. Grädden vispas till fast skum och läggs på drycken.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krispiga blåbärbars

Krispiga blåbärbars

cirka 16 rutor
Ingredienser

6 1/2 dl mjöl
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mjölk
125 g smör i bitar
6 1/2 dl blåbär eller andra valfria bär
1 msk saft från citron
1 1/2 msk potatismjöl


Sätt på ugnen på 175 °C.

Blanda mjöl, 1 dl av sockret, kanel, vaniljsocker och mjölken i en bunke.
Lägg i bitar av smör och knåda tills det blir en smulig porös massa.

Lägg hälften av smuldegen i en ugnsfast form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper och tryck till så att degen håller ihop.

Blanda bären med citronjuicen och resten av sockret och fördela över botten. Tillsätt potatismjölet om du använder frusna bär.

Häll resten av smuldegen över bären och tryck ut degen lite försiktigt.
Baka i ugnen i 30-35 minuter, eller tills skorpan börjar få färg.
Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Matiga muffins

Matiga muffins

6 stora eller 12 små muffins
Ingredienser

8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost

Fyllning
3 dl finskuren purjolök
100 g salami, skuren i strimlor

Eller
1 dl hackade soltorkade tomater
100 g fetaost i tärningar
1/2 dl hackad färsk basilika

Eller
100 g rökt skinka i tärningar
1/2 röd paprika i tärningar
1 msk färsk oregano


Matbröden serveras till soppa, sallad eller te.

Sätt ugnen på 250 °C.

Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och smör, gärna i matberedare. Tillsätt mjölken och bearbeta degen ordentligt. Rör till sist ner den önskade fyllningen. Fördela degen i muffinsformar och strö över osten.

Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter (små) eller cirka 18 minuter (stora).

Servera bröden ljumna eller kalla. Perfekt i picknickkorgen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

4 portioner
Ingredienser

1⁄2 dl Dansukker Fibrex
1 brk tomater, krossade eller körsbärstomater
matfett till stekning
300 g innanlår i strimlor
2 gula lökar, hackade
1 tsk salt
2–3 krm svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
3–4 potatisar i tärningar
1 liter buljong
1 msk Dansukker Muscovadosirap
3 msk tomatpuré
1–2 vitlöksklyftor
1 msk färsk oregano


Häll upp tomaterna i en skål och tillsätt fibrexen. Smält matfettet i en stekpanna och fräs kött och lök. Krydda. Tillsätt resten av ingredien­serna, sjud under lock i 20 minuter. Smaka av. Servera med nybakat bröd t ex grova bullar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fruktbullar

Fruktbullar

ca 35 stycken
Ingredienser

1/2 dl russin
1/2 dl torkade aprikoser
1 dl apelsinjuice
1 liter vetemjöl (600 g)
1 förpackning torrjäst (röd)
1/2 dl Dansukker Strösocker
150 g rumstempererat smör eller margarin
1 1/2 dl vaniljyoghurt
3 ägg

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 dl hackad sötmandel, kan uteslutas

Pensling
1 ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker 


Lägg aprikoser och russin i en skål och häll på juicen. Låt stå i 2 timmar. Hacka frukten i små bitar.

Blanda vetemjöl, jäst och socker i en skål. Tillsätt matfett, yoghurt, ägg och den hackade frukten och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång platta.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och bre denna på degplattan. Rulla samman och skär rullen i bitar som läggs i pappersformar. Ställ formarna på plåtar och låt jäsa övertäckta på varm plats i minst 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Varm apelsin- äppelpunsch

Varm apelsin- äppelpunsch

4 glas
Ingredienser

5 dl äppeljuice
4 msk Dansukker Farinsocker
2 kanelstänger
3 dl blodapelsinjuice
1 apelsin, gärna blod


Blanda äpplejuice, farinsocker och kanelstänger i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Ta upp kanelstängerna. Tillsätt apelsinjuicen och värm drycken. Tvätta apelsinen noga och skär den i skivor som sedan skärs i bitar. Lägg några apelsinbitar i varje glas och häll på den varma drycken. Servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muscovadocookies

Muscovadocookies

cirka 30 stycken
Ingredienser

220 gram rumsvarmt smör
2 dl Dansukker Farinsocker
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
8 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
150 gram hackad choklad
2 dl solroskärnor
2 dl russin eller tranbär
2 tsk kanel


Rör smör och farinsocker poröst, tillsätt muscovadosirapen sist och blanda väl.

Tillsätt ägg, blanda ned mjöl, kanel, vaniljsocker och bikarbonat tills det blir en jämn smet.

Tillsätt havregryn, solroskärnor, russin och choklad.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 12 minuter i 175 °C, de ska vara lite mjuka när de tas ur ugnen. Låt kakorna svalna en liten stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler så de svalnar helt. Nu är det dags att avnjuta de härliga kakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker