Afternoon Tea

Det sägs att det var drottning Katarina av Braganza som i mitten på 1600-talet tog med sig traditionen att dricka eftermiddagste från Portugal till England. Därefter spred sig ”Afternoon Tea” så småningom över hela det brittiska imperiet.

Det mest typiska inslaget i den engelskinspirerade eftermiddagsfikan, förutom själva teet, är nog sconesen. Men även söta bakverk passar fint som tillbehör.

Här nedan hittar du recept på Scones, Lemoncurd, Björnbärssylt med gin, Mandeltebröd, Gräddbakelser och Glutenfri äpplekaka.


Scones

Scones

Ingredienser

2 dl mjölk
2 msk Dansukker Fibrex
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
2 tsk Dansukker Farinsocker eller Dansukker Brun Farin Strö


Lägg fibrexen i en skål och häll på mjölken. Låt stå i 10 minuter. Blanda allt utom margarinet i en skål, glöm inte eventuell smaksättning. Tillsätt mjölkblandningen och margarinet och arbeta samman till en deg. Dela degen mitt av och forma till runda kakor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Skåra kakorna så att det blir 4 trekanter. Grädda sconsen mitt i ugnen i 275° i ca 10 minuter. Degen kan även klickas upp i muffinsformar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lemoncurd

Lemoncurd

40 minuter
Friskt, syrligt. Smakar lika bra som fyllning till tårta som på scones och rostat bröd.
Ingredienser

2 dl färskpressad citronsaft
3 ägg
5 dl Dansukker Syltsocker
200 g smör


Pressa saften ur citronerna. Blanda ägg, syltsocker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna.

Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. Sila lemon curden och häll därefter upp den i varma, väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssylt med gin

Björnbärssylt med gin

Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl gin

För mindre mängd sylt
250 g björnbär
3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/4 dl gin


Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mandeltebröd

Mandeltebröd

ca 30 stycken
Ingredienser
200 g skållad, skalad, mald mandel
3 1/4 dl Dansukker Florsocker
2 äggvitor
event. grön eller röd hushållsfärg

Garnering
hasselnötskärnor
valnötskärnor
cocktailbär
syltade apelsinskal
mörk choklad

Blanda mandel och florsocker. Tillsätt äggvita, lite i sänder tills det är en fast smet. Tillsätt eventuellt ett par droppar hushållsfärg. Spritsa/klicka ut smeten till små rosor, toppar, stänger eller vad som önskas, på plåt med bakplåtspapper. Garnera kakorna med något av de föreslagna garneringarna eller doppa dem i smält choklad efter gräddningen. Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 8 minuter. Mandeltebröden går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gräddbakelser

Gräddbakelser

4 stycken
Ingredienser

12 små, runda eller fyrkantiga bitar av tårtbottnen

Recept på tårtbotten
2 ägg
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk vetemjöl
smör eller margarin samt vetemjöl till formen
Dansukker Strösocker att strö på kakan

Fyllning
1 1/2 dl färska eller frysta bär
2 msk Dansukker Florsocker

Garnering
1-1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Gelésocker Multi
1 dl färska eller frysta bär
1 dl vatten
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi


Tårtbotten:
Gör en form av folie eller bakplåtspapper, 35 x 15 cm och ställ på en plåt.
Vispa äggen och de båda sockersorterna pösigt. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Bre ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö lite socker på kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Skiva eller mosa bären och blanda dem med florsockret. Bred bär blandning på åtta av kakbitarna. Lägg de sista kakorna som lock. Vispa grädden med gelésockret till fast skum. Bred eller spritsa grädden runt kanten på kakorna. Lägg bär uppe på kakorna. Koka upp vatten och gelésocker och låt sjuda i 30 sekunder. Tag från värmen och låt svalna något innan gelén skedas över bären.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfri äpplekaka

Glutenfri äpplekaka

6-8 personer
Ingredienser

Till formen
Smör eller margarin
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk kokosflingor

Smet
3 dl potatismjöl
3 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kokosflingor
150 g smör eller margarin, rumstempererat
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt

Fyllning
2 äpplen


Smöra en rund form, cirka 23 cm i diameter, med avtagbar kant. Strö formen med rörsocker och kokos. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Klicka i matfettet och rör det småsmuligt. Tillsätt äggen och yoghurten och arbeta samman till en smet. Häll upp smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor som sticks ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 45 minuter. Låt svalna några minuter i formen. Servera kakan, gärna ljummen, med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljkesella.

Receptet är framtaget av

Dansukker