Baka med citron och apelsin

Börja året med härligt friska inslag av citrus i kakor och bakverk. Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola. Låt dig inspireras av våra goda recept.

Här nedan hittar du recept på Krämig Citronpaj, Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner, Citronmoussetårta, Citronsnitt, Citrontarteletter, Italiensk citronpaj, Apelsinclafouti, Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås, Apelsin-Cantuccini (italienska skorpor), Apelsinkaka med apelsincurdfyllning, Chokladtårta med apelsinfromage och Smaskiga apelsinrutor.


Krämig Citronpaj

Krämig Citronpaj

Söt, syrlig och enkel.
Ingredienser

2,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
100 g kallt smör, skuren i små bitar
1 äggula

Fyllning
2 ägg
5 äggulor
2,5 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde
Citronjuice från 3 citroner, gärna ekologiska
Skal från 1 citron, väl tvättad
Dansukker Ekologiskt Florsocker att pudra över när kakan är klar


Sätt ugnen på 175 °C.

Mixa mjöl och de övriga ingredienserna till pajskalet i en hushållsmaskin tills det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24-27 cm diameter, och förbaka den i ugnen i cirka 20 minuter.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker, tillsätt vispgrädden och till sist citronjuice och skal.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30 - 35 minuter.

Låt svalna helt, gärna i kylskåp så att fyllningen sätter sig.

Pudra över florsocker innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner

Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner

20 portioner
Ingredienser

8 ägg
12 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl kakao
6 dl mjöl
400 g smält smör

Tillbehör
10 clementiner
5 dl Dansukker Vit Sirap
3 dl vatten
3 kanelstänger
9 stjärnanis
2 msk Dansukker Vaniljsocker

Vispad grädde 


Rör ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Tillsätt det smälta smöret. Häll upp i långpanna med smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter i 175 °C. Skala clementinerna noga, dra bort så mycket av det vita som möjligt. Dela clementinerna i klyftor. Blanda vit sirap, vatten och kryddor i en gryta och koka upp. Lägg i clementinerna och stäng av värmen på plattan men låt grytan stå kvar tills det kallnat. Servera kakan med clementinerna och lite vispad grädde.

Vill du inte ha clementiner till kakan, kan du lyxa till den med kokostosca

600 gram kokosflingor
5 dl Dansukker Strösocker
3 dl Dansukker Ljus Sirap
5 dl vispgrädde
200 gram margarin

Blanda samman ingredienserna till toscan i en kastrull och sjud under omrörning i 5 minuter. Bre smeten på kakan efter 25 minuter och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna innan kakan skärs i rutor. Lägg rutorna i en burk med papper mellan varje lager. Rutorna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citronmoussetårta

Citronmoussetårta

8 portioner
Ingredienser

Botten
300 g mandelmassa
3 ägg

Fyllning
4 gelatinblad
3 ägg delade i gulor och vitor
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 dl vispgrädde
2 små citroner
1 dl kesella

Garnering
2 kiwi


Sätt ugnen på 175 °C.

Riv mandelmassan, gärna i mixer, och blanda i äggen. Fördela smeten i en smord form (cirka 25 cm) med löstagbar botten. Grädda citronmoussetårtan mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa äggulorna med florsockret till en pösig smet. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden hård.

Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa ur saften.

Krama ur gelatinbladen och värm dem tillsammans med citronsaften i en kastrull. Låt svalna en aning.

Häll ner gelatinjuicen i äggulesmeten under omrörning. Blanda i citronskalet och kesellan. Rör sedan i grädden och till sist vitorna. Häll smeten i formen och ställ kallt minst 3 timmar före servering.

Garnera citronmoussetårtan med skalad, skivad kiwi. (Kiwin kan ersättas med andra av årstidens frukter.)

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citronsnitt

Citronsnitt

25 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
125 g mjöl
30 g mald mandel
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
2 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
2 msk vetemjöl
saft och skal från 1 citron

Garnering
Dansukker Florsocker


Smöra och mjöla en fyrkantig springform, 23 x 23 cm eller gör en form i samma mått av aluminiumfolie. Sätt ugnen på 175 °C.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser. Tryck ut degen i formen. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Tag ut och ställ åt sidan. Sänk ugnsvärmen till 150 °C.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl och citronskal. Rör till sist i citronsaften. Häll smeten över bottnen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Fyllningen skall stelna men inte bli brun. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Pudra florsocker över kakorna vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citrontarteletter

Citrontarteletter

6-8 stycken
Ingredienser

3 3/4 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 krm salt
80 g smör eller margarin
6 msk iskallt vatten
6 citroner
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
15 g smör eller margarin
4 msk potatismjöl
3 äggulor

Garnering
Dansukker Florsocker
matfett till formarna
eventuellt godis


Häll mjölet, sockret och saltet i en skål. Skär matfettet i små bitar och blanda i mjölblandningen. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Stoppa degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i en halvtimme. Tryck ut degen tunt i 6-8 smorda tartelettformar. Nagga med en gaffel. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter innan de gräddas mitt i ugnen i 200 °C (varmluft 175 °C) i cirka 15 minuter.

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Späd saften med vatten så att det totalt blir 3 1/2 dl. Blanda 3 dl citronsaft samt –skal med socker och matfett i en kastrull och sjud under omrörning tills sockret löst sig. Rör ut potatismjölet i resten av citronsaften och rör ner i kastrullen och låt koka upp. Dela äggen i gulor och vitor och spara vitorna till t ex maränger. Ta ett par matskedar av den varma krämen och lägg i skålen med gulorna och blanda samman. Sila därefter ner blandningen i citronkrämen i kastrullen och blanda väl. Fördela krämen i de förgräddade formarna och ställ i kylskåp i 30 minuter. Dofta över florsocker vid serveringen. Garnera om så önskas med något godis.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Italiensk citronpaj

Italiensk citronpaj

cirka 8 portioner
Ingredienser

400 g pajdeg
mjöl till utkavling

Fyllning
250 g ricotta ost
250 g mascarponeost
1 citron saft och rivet skal
125 g Dansukker Strösocker
6 äggulor
6 äggvitor


Kavla ut degen på mjölat bakbord så att den blir cirka 5 cm större än en form med 25 cm i diameter. Täck formen med degen, låt degen hänga ner över kanten.

Blanda samman de båda ostsorterna med citronsaft och –skal samt hälften av sockret och 5 av äggulorna.

Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa i ytterligare ett par minuter. Vänd ner äggvitesmeten i ostblandningen.

Häll fyllningen i formen och vik in kanten över fyllningen. Vispa upp äggulan och pensla kanten med denna. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 30 minuter. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinclafouti

Apelsinclafouti

6-8 portioner
Ingredienser

125 g mandelmjöl
1/2 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
4 ägg
4 äggulor
3 dl vispgrädde
1-2 apelsiner

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda mandel- och vetemjöl samt salt i en skål. Tillsätt socker, ägg, äggulor och grädde och vispa till en krämig smet. Smörj en större eller 6-8 portionsformar och häll i smeten. Skala och skiva apelsinerna och lägg på smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 20-25 minuter. Dofta florsocker över vid serveringen. Är godast ljummen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås

Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås

Ingredienser

Apelsinchokladkaka
8 portioner
150 g choklad, helst med apelsinsmak
2 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
150 g osaltat smör
4 ägg
1 msk Dansukker Florsocker

Apelsinsorbet
1 1/2 dl vatten
3/4 dl Dansukker Strösocker
5 dl färskpressad apelsinsaft (eller apelsinjuice)
1 citron

Passionsfruktsås
4 passionsfrukter
1 dl Dansukker Strösocker
4 dl färskpressad apelsinsaft

Garnering
2 apelsiner


Apelsinchokladkaka
Sätt ugnen på 170 °C.
Låt chokladen och smöret smälta i vattenbad tillsammans med flor med chokladsmak. Tillsätt äggulorna och vispa blandningen tjock. Tag smeten från värmen och rör den slät medan den kallnar. Vispa äggvitorna med florsockret till en styv marängsmet. Vänd ner marängsmeten i chokladblandningen och häll smeten i en smord rund form (cirka 23 cm i diameter). Grädda apelsinchokladkakan i 170 °C i 30–40 minuter.

Apelsinsorbet
Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår. Skumma saften under kokningen. Blanda sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med citronsaft. Sila blandningen. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Frys sorbeten i glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum.

Passionsfruktsås
Koka apelsinsaften och sockret till en tjockflytande konsistens. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna och rör ner dem i såsen. Låt såsen kallna. Skär filéer (hinnfria klyftor) av två apelsiner och marinera dem i passionsfruktsåsen. Servera tillsammans med sorbeten och apelsinchokladkakan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsin-Cantuccini (italienska skorpor)

Apelsin-Cantuccini (italienska skorpor)

cirka 50 stycken
Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Cointreau eller Grand Marnier
rivet skal från 1 obesprutad apelsin
2 msk smör eller margarin
2 ägg
200 g skalad mandel


Lägg de torra ingredienserna i en skål. Blanda i likör, apelsinskal, matfett och ägg och rör samman till en deg. Arbeta in mandeln. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Dela degen i två delar som formas till rullar, cirka 3 centimeter i diameter, på mjölat bakbord. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter. Skär i 1 1/2 centimeter breda bitar. Lägg tillbaka bitarna på plåten och täck med ett bakplåtspapper. Grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinkaka med apelsincurdfyllning

Apelsinkaka med apelsincurdfyllning

Ingredienser

Kaka
225 g smör eller margarin
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
5 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 msk rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin

Till formen
1 dl mandelsplitter

Fyllning
1 dl färskpressad apelsinsaft

2 äggulor

2 dl Dansukker Syltsocker

100 g smör

Garnering
Dansukker Florsocker


Börja med apelsincurden. Blanda äggulor, syltsocker och apelsinsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. Sila apelsincurden och låt den svalna.

Smöra en rund form cirka 24 cm i diameter. Fördela mandelsplittret i formen.
Vispa matfett och socker lätt och luftigt med elvisp i en skål. Tillsätt äggen, ett i sänder, under fortsatt vispning. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och arbeta in i smeten tillsammans med apelsinskalet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 50 minuter, känn med en sticka att kakan är torr i mitten. Låt svalna i formen. Dela kakan i två bottnar och bred på apelsincurden på den ena. Lägg på den andra och låt stå minst 1 timme innan den serveras.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladtårta med apelsinfromage

Chokladtårta med apelsinfromage

12 bitar
Ingredienser

Kaka
3 dl Dansukker Flor med chokladsmak
2 dl mjölk
125 g smör eller margarin
2 ägg
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl vispgrädde
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi
2 msk apelsinjuicekoncentrat

Garnering
2 apelsiner
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 1/2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175 °C. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.

Dela äggen i gulor och vitor. Lägg vitorna i en skål och vispa till fast skum. Vänd i gulor och flor med chokladsmak.

Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten växelvis med mjölken. Rör i matfettet. Häll smeten i formen och grädda chokladtårtan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Låt svalna i formen innan kakan delas i två bottnar.

Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Koka 1 dl av grädden med gelésockret i 1/2 minut. Vispa den övriga grädden, ej för fast, då blir fyllningen grynig. Tillsätt juicekoncentrat och gelésockerblandningen och blanda väl. Häll fyllningen i formen och ställ i kylskåp för att stelna.

Lägg på den andra bottnen. Skala och skiva apelsinerna. Lägg dem uppe på kakan.

Koka upp vatten och gelésocker. Låt svalna något innan det skedas över apelsinerna. Vispa grädden fast och garnera tårtan.

Du kan byta ut apelsiner mot annan frukt eller bär. Välj juice som passar i smak.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Smaskiga apelsinrutor

Smaskiga apelsinrutor

cirka 20 kakor
Ingredienser

3 3/4 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
150 g rumstempererat smör eller margarin

Fyllning
3 dl vispgrädde
175 g smör eller margarin
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
rivet skal av en ekologisk apelsin
1 msk apelsinjuicekoncentrat

Garnering
200 g Marabou Apelsinkrokant


Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en lätt smörad form, 20 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter.

Tvätta apelsinen noga och riv skalet fint. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka i cirka 20 minuter. Gör kulprov och se att kolan är lagom fast. Bred kolasmeten över bottnen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Smält chokladen över vattenbad. Bred chokladen ovanpå kolan. När chokladen börjar stelna gör ett mönster i den med hjälp av en gaffel. Förvaras svalt. Skär i rutor vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker