Baka med Fibrex


Dansukker Fibrex görs av fiber från sockerbetor. Fibrex är naturligt fri från gluten och rik på kostfiber, och ger ditt matbröd extra saftighet och förlängd hållbarhet. Fibrex är även en utmärkt ingrediens i glutenfria söta bakverk.

Här nedan hittar du recept på Glutenfritt fullkornsbröd, Glutenfria utflyktsgifflar, Västerbottenbröd med skinka och basilika, Glutenfritt knäckebröd, Muffins med lök och äpple, Vetebullar, Havre-kokoskakor och Kladdkaka med After Eight.


Glutenfritt fullkornsbröd

Glutenfritt fullkornsbröd

Ingredienser

7 dl grov glutenfri mjölmix
3/4 dl Dansukker Fibrex
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk physillumfrön
1 tsk salt
1 msk brödkryddor t ex kummin, anis, fänkål
2 tsk bikarbonat
1/2 - 3/4 dl Dansukker Mörk Sirap
6 dl yoghurt


Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Blanda i sirap och yoghurt och rör hastigt ihop degen. Häll upp i en stor form, skall inte vara fylld till mer än 2/3, och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 90 minuter. Täck med folie om brödet blir för mörkt.

Variation på brödet får du om du blandar i
1 1/2 dl finhackade torkade aprikoser
1 1/2 dl torkade tranbär
1 1/2 dl torkade blåbär

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfria utflyktsgifflar

Glutenfria utflyktsgifflar

16 stycken
Ingredienser

25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1/4 dl Dansukker Fibrex
3/4 dl flytande margarin
1 dl hirsflingor
1 tsk salt
1 msk Dansukker Vit Sirap
1 ägg
7 dl glutenfri fin mjölmix

8 skivor rökt skinka
16 skivor ost
röd paprika


Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt margarin, hirsflingor, salt, sirap och ägg. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Under tiden förbereds fyllningen. Skölj och ta bort kärnorna i paprikan. Skär långa bitar av paprikan. Halvera skinkskivorna. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka som sporras till åtta trekanter. Lägg en ostskiva, en halv skinkskiva och en bit paprika på den breda delen av varje trekant. Rulla samman från breda änden mot spetsen. Vik varje giffel till en halvmåne. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på hirsflingor. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under duk. Gifflarna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Västerbottenbröd med skinka och basilika

Västerbottenbröd med skinka och basilika

1 bröd
Ingredienser

8 dl glutenfri mjölmix t ex Provena Oat Bread mix
3/4 dl Dansukker Fibrex
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
300 g riven Västerbottenost
150 g strimlad, rökt skinka
1 dl finstrimlad purjolök
1/2 dl finhackad basilika
3 ägg
3/4 dl rapsolja
2 msk Dansukker Ljus Sirap
2 1/2 dl kesella


Blanda alla torra ingredienser samt skinka, purjolök och basilika i en skål och blanda väl. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills det är en jämn smet. Lägg smeten i en smord och mjölad, avlång form, cirka 2 liter. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 90 minuter. Känn med en provsticka att brödet är torrt i mitten. Stjälp upp på galler och låt svalna.

Du kan även baka ut brödet som muffins. Baktiden minskas då till cirka 20 minuter. Känn med en provsticka att muffinsen är torra i mitten. Låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd

Ingredienser

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/4 dl Dansukker Fibrex
1 msk Dansukker Brun Farin Strö
1 tsk salt
2 tsk mald kummin
1/2 dl hirsflingor
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl linfrö
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
6-7dl grov glutenfri mjölmix

Garnering
valfria frön


Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt fibrex, farin, salt, kummin, frön och mjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 °C. Knåda degen och dela upp i två bitar. Kavla ut varje bit med mjöl så att den inte fastnar. När degen är cirka 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Förvara knäckebrödet torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muffins med lök och äpple

Muffins med lök och äpple

cirka 12 stycken
Ingredienser

4 dl grov glutenfri mjölmix
3 dl fin glutenfri mjölmix
1/2 dl Dansukker Fibrex
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk Dansukker Farinsocker Strö
1 dl sesamfrön
1 dl krossat bovete
100-150 g ost, valfri sort, i små tärningar
3 ägg
2 dl filmjölk
1 dl rapsolja
1-2 rödlökar
1-2 äpplen


Blanda samtliga torra ingredienser samt osten i en skål. Tillsätt ägg, fil och olja och arbeta till en jämn smet. Lägg smeten i muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. Skala löken och skär i klyftor. Dela äpplet, kärna ur det och skär i klyftor. Tryck ner ett par klyftor lök och äpple i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vetebullar

Vetebullar

cirka 30 stycken
Ingredienser

50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
1/2 liter mjölk
1/2 dl Dansukker Fibrex
1/2 dl sesamfrön
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 ägg
1-2 tsk mald kardemumma
10 dl fin glutenfri mjölmix

Fyllning alternativ 1
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Farinsocker
1 msk mald kanel

Alternativ 2
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Strösocker
1 msk mald kardemumma

Pensling
1 ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker


Smula jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 °C. Häll degspadet i skålen och rör tills jästen löst sig. Häll i fibrex, sesamfrön, strösocker, ägg och kardemumma. Arbeta in mjölet. Lägg bakduk över degen och låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn platta. Blanda samman ingredienserna till vald fyllning och bre denna över degplattan. Rulla samman. Skär rullen i bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Frys bullarna så fort de svalnat.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Havre-kokoskakor

Havre-kokoskakor

cirka 50 stycken
Ingredienser

2 dl havregryn
1 1/2 dl kokosflingor
1 msk Dansukker Fibrex
125 g smör eller margarin
3 msk vatten
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl fin mjölmix
2 tsk bakpulver


Blanda havregryn, kokosflingor och fibrex i en skål. Smält matfettet. Tillsätt vattnet och häll detta över flingblandningen. Blanda i övriga ingredienser. Rulla små kulor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

Ingredienser

75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3/4 dl kakao
1 1/2 dl glutenfri mjölmix t ex Lailas
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Garnering
After Eight

Till formen
Smör eller margarin, sesamfrön


Smöra en springform, cirka 23 cm i diameter och strö formen med sesamfrön.

Smält matfettet. Rör samman ägg och socker. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten tillsammans med matfett och mjölk. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Lossa kanten på formen och täck ovansidan på kakan med After Eight plattor. Låt svalna innan den serveras, gärna med en klick lättvispad grädde.

Mjölken kan ersättas av kallt, starkt kaffe eller apelsinjuicekoncentrat.

After Eight kan ersättas med Noblesseplattor, Romerska bågar eller annan choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker