Baka och ha kul tillsammans

Finns det något godare än hembakat? Den goda doften som sprider sig och den härliga njutningen av goda bakverk. Att baka ihop med andra är riktigt hemtrevligt nu när hösten kommer. Samla ihop familjen för en mysig stund i köket. Vi har samlat enkla recept på goda kakor och bröd som kan varieras efter tycke och smak. Låt fantasin blomma!

Här nedan hittar du recept på Muffins med smulor, Rågbullar med russin, Muscovadocookies, Krispiga blåbärbars, Stekpannebröd, Banan och kokosmuffins, Kolakakor, Blåbärskaka med äpple, Rör-i-hop limpa, Kolaformar och Långpannekakor.


Muffins med smulor

Muffins med smulor

cirka 12 stycken
Smuldegsmuffins som kan bakas med många olika smakkombinationer.
Ingredienser

Smuldeg
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Smaksättning
t ex kakao, pepparkakskryddor, saffran, russin, blåbär, non stop, kaneldoppade äppleklyftor mm


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Tillsätt valfri smaksättning. Häll upp i muffinsformar. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rågbullar med russin

Rågbullar med russin

24 stycken
Ingredienser

50 g jäst
6 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Fibrex
3/4 dl Dansukker Brödsirap
2 tsk salt
1 tsk mald anis
6 dl fint rågmjöl
1 dl russin
ca 8 dl rågsikt


Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 °C. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fibrex, sirap, salt och anis. Rör i rågmjölet och russinen. Arbeta in rågsikt tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som rullas ut till längder. Skär varje längd i 12 bitar. Rulla bitarna till avlånga bullar. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muscovadocookies

Muscovadocookies

cirka 30 stycken
Ingredienser

220 gram rumsvarmt smör
2 dl Dansukker Farinsocker
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
8 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
150 gram hackad choklad
2 dl solroskärnor
2 dl russin eller tranbär
2 tsk kanel


Rör smör och farinsocker poröst, tillsätt muscovadosirapen sist och blanda väl.

Tillsätt ägg, blanda ned mjöl, kanel, vaniljsocker och bikarbonat tills det blir en jämn smet.

Tillsätt havregryn, solroskärnor, russin och choklad.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 12 minuter i 175 °C, de ska vara lite mjuka när de tas ur ugnen. Låt kakorna svalna en liten stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler så de svalnar helt. Nu är det dags att avnjuta de härliga kakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krispiga blåbärbars

Krispiga blåbärbars

cirka 16 rutor
Ingredienser

6 1/2 dl mjöl
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mjölk
125 g smör i bitar
6 1/2 dl blåbär eller andra valfria bär
1 msk saft från citron
1 1/2 msk potatismjöl


Sätt på ugnen på 175 °C.

Blanda mjöl, 1 dl av sockret, kanel, vaniljsocker och mjölken i en bunke.
Lägg i bitar av smör och knåda tills det blir en smulig porös massa.

Lägg hälften av smuldegen i en ugnsfast form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper och tryck till så att degen håller ihop.

Blanda bären med citronjuicen och resten av sockret och fördela över botten. Tillsätt potatismjölet om du använder frusna bär.

Häll resten av smuldegen över bären och tryck ut degen lite försiktigt.
Baka i ugnen i 30-35 minuter, eller tills skorpan börjar få färg.
Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Stekpannebröd

Stekpannebröd

10 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1/2 tsk salt
2 tsk valfri brödkrydda
1 tsk bikarbonat
50 g flytande margarin
2 dl filmjölk
3 msk Dansukker Brödsirap


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt margarin, filmjölk och sirap och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, gärna med kruskavel, annars nagga kakorna med en gaffel. Grädda kakorna 1 1/2 minut på varje sida i en torr, medelvarm stekpanna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Banan och kokosmuffins

Banan och kokosmuffins

Ingredienser

3 ägg
2 dl Dansukker Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och muscovadosirap pösigt. Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten. Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kolakakor

Kolakakor

cirka 50 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Blåbärskaka med äpple

Blåbärskaka med äpple

cirka 10 bitar
Ingredienser

2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen

Garnering
2 dl blåbär
3 msk Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1/2 tsk kanel


Vispa äggen och rörsockret pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Strö blåbären uppe på kakan. Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rör-i-hop limpa

Rör-i-hop limpa

2 styck
Ingredienser
2 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt
1 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Fibrex
1 dl solroskärnor
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
3/4 dl Dansukker Brödsirap

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda väl. Fördela smeten i två smorda, avlånga formar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 1 timme.

Variationer
tillsätt 3 dl rivna morötter eller rödbetor eller
2 dl torkade tranbär eller
rivet skal av en apelsin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kolaformar

Kolaformar

24 stycken
Ingredienser

200 g smör eller margarin
2 dl Dansukker Florsocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
12 kolor t ex Dumle eller Riesen
Småkaksformar


Rör margarin och florsocker smidigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter. Dela kolorna mitt av. Rulla ut degen till en rulle som skärs i 24 bitar. Forma bitarna till bollar. Lägg bollarna i småkaksformar. Gör ett hål mitt i varje boll och stoppa i en bit kola. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Långpannekakor

Långpannekakor

cirka 40 stycken
Ingredienser

2 dl flytande margarin
2 dl vatten
5 ägg
4 dl Dansukker Strösocker eller Dansukker Rörsocker Strö eller Dansukker Farinsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör/margarin och Dansukker Rörsocker Strö till formen

Förslag på smaksättning
• 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
• 2 msk kakao
• 1 g saffran
• ca. 400 g bär eller frukt i bitar, färsk
• ca. 250 g russin eller annan torkad frukt
• 100 g rivna morötter + 200 g avrunnen krossad ananas + 50 g valnötter
• 300 g riven squash + rivet skal av 1 lime

Förslag på garnering
• Dansukker Florsocker utrört i lite vatten
• 200 g Philadelphia färskost naturell + 2 1/2 dl Dansukker Florsocker + rivet skal av 1 citron
• 3 dl Dansukker Florsocker + 1 msk kakao + 1/2 dl kaffe + 50 g smält smör/margarin, strö på kokosflingor


Smörj en form, cirka 30 x 40 cm, och strö på rörsockret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt önskad smaksättning. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i 25-40 minuter i 175 °C. Stjälp upp kakan. Garnera kakan efter önskemål.

Receptet är framtaget av

Dansukker