Baka utan ugn

Det är inte alltid man har tillgång till en ugn när man får lust att baka, men som tur är finns det välsmakande lösningar på problemet. Här är recepten för dig som vill kunna baka stekpannebröd på vandringssemestern eller bjuda in till tårtkalas i kolonistugan. Fast recepten passar förstås lika bra när du helt enkelt bara råkar bli sugen på något gott.

Här nedan hittar du recept på Frusen marängtårta med jordgubbar, Gräddbullar, Läckerbitar, Hallonglasspaj, Glutenfria chokladbollar, Frusen glasspaj, Tryffelkaka, Stekpannebröd, Sesampinnar och Cheesecake med bärtopp.


Frusen marängtårta med jordgubbar

Frusen marängtårta med jordgubbar

cirka 8 portioner
Ingredienser

2 marängbottnar, 24 cm i diameter
3 dl vispgrädde
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl Dansukker Florsocker
50 g daimkulor
3/4 dl chokladsås
1 1/2 liter (750 g) jordgubbar


Lägg en marängbotten i en springform. Ringla över det mesta av chokladsåsen. Vispa grädden till fast skum tillsammans med florsockret. Vänd i crème fraichen och daimkulorna. Lägg gräddblandningen på bottnen och lägg på den andra bottnen. Ringla över resten av chokladsåsen. Ställ in i frysen i 5 timmar. Ta tårtan ur formen och låt stå 15 minuter innan den serveras. Servera med jordgubbarna till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gräddbullar

Gräddbullar

cirka 20-25 stycken
Ingredienser

10-15 Smörgåsrån till botten

Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk Dansukker Strösocker
2 gelatinblad

Sockerlag
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap

Garnering
200 g mörk choklad
1/2 msk matolja
T ex strössel, kokos eller torkade hallon


Lägg gelatinbladen i blöt.

Vispa äggvitorna med 2 msk strösocker till ett vitt skum.

Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en liten kastrull. Låt blandningen koka till 116 °C (använd termometer).

Krama ur gelatinbladen och lös upp i sockerlagen.

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat.

Tillsätt valfri smak
-4 tsk lakritspulver
-4 tsk Dansukker Vaniljsocker
-4 msk krossade, frystorkade hallon och ev lite röd karamellfärg.

Spritsa fyllningen på de utstansade rånbottnarna, (du kan få ut 2 bottnar per smörgåsrån). Sätt dem i frysen.

Smält chokladen, tillsätt 1/2 msk matolja och doppa gräddbullarna i chokladen.

Strö på valfri garnering, t ex strössel eller kokos.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Läckerbitar

Läckerbitar

cirka 30 stycken
Ingredienser

Botten
1 burk jordnötssmör, 350 gram
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl kokosflingor
1 dl hackade hasselnötter
2 msk Dansukker Vaniljsocker
1 liter K-special

Garnering
200 g mörk choklad
200 g mjuk nougat (Odense) 


Koka upp alla ingredienserna till bottnen, utom flingorna, i en gryta. Rör i flingorna. Klä en liten långpanna, cirka 25 x 35 cm, med plastfilm och bre ut smeten i denna. Ställ för att stelna. Smält choklad och nougat i en skål över vattenbad. Bre chokladblandningen över kakan. Ställ för att stelna. Förvara svalt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonglasspaj

Hallonglasspaj

8-10 personer
Ingredienser

Pajskalet
15 smulade digestivekex
125 g smält smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Vit Sirap

Fyllningen
1/2 l hallon
1 dl outspädd hallonsaft
1 dl Dansukker Florsocker
3 äggulor
1 burk kesella
2 dl vispgrädde

Garnering
1/2 l hallon
citronmeliss


Blanda kexsmulorna, sirapen och det smälta matfettet. Tryck ut degen i en pajform.

Vispa äggulorna med florsockret tills det är vitt och pösigt.

Mosa hallonen. Blanda med hallonsaften och kesellan och blanda ner i äggsmeten.

Vispa grädden i en annan bunke. Vänd ner grädden i bärsmeten. Häll upp i pajskalet och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Ta ut hallonpajen cirka 30 minuter före serveringen. Garnera med hallon och citronmelissblad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfria chokladbollar

Glutenfria chokladbollar

cirka 20 st
Ingredienser

100 g smör
1 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 1/2 dl Provena havregryn
1/2 dl Dansukker Fibrex
3 msk starkt, kallt kaffe

Garnering
kokosflingor


Blanda kaffet och fibrexen i en skål. Rör smör och de båda sockersorterna poröst.

Tillsätt havregrynen och fibrex-kaffeblandningen.

Rulla kulor av degen som doppas i kokosflingor.
Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Frusen glasspaj

Frusen glasspaj

cirka 8 portioner
Ingredienser

12 digestivekex
3 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 äggulor
100 g Philadelphia cream cheese
3 dl Dansukker Florsocker
3 äggvitor

Eventuell smaksättning
3/4 dl punsch eller likör
2 dl mixade/mosade bär eller frukt
100 g hackad choklad + 100 g rostade, hackade hasselnötter


Smula digestivekex i botten på en pajform ca 23 cm i diameter, med löstagbar botten. Ställ åt sidan. Vispa grädde och vaniljsocker fast i en skål. Rör äggulor, ost och florsocker luftigt i en annan skål. Tillsätt valfri smaksättning om så önskas. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en tredje skål. Blanda först ner den vispade grädden i ostblandningen och vänd därefter försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen med de smulade kexen. Ställ i frysen i minst 2 timmar. Garnera med färsk frukt eller bär, eller lite riven choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tryffelkaka

Tryffelkaka

cirka 20 bitar
Ingredienser

3 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Glykossirap
1 tsk finriven, färsk ingefära
300 g mörk choklad
2 dl mandelbiskvier (Cloetta) eller kaksmulor
2 dl blandade nötter
2 dl Pim Pim, små hallonbåtar


Koka upp grädden, glykossirapen och ingefäran. Bryt i chokladen och rör tills all choklad har smält. Klä en avlång form med aluminiumfolie. Täck botten i formen med ett lager av chokladsmeten. Blanda därefter i biskvier/kaksmulor, nötter och godis i chokladen. Häll blandningen i formen. Ställ svalt. Stjälp upp vid serveringen och skär i bitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Stekpannebröd

Stekpannebröd

10 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1/2 tsk salt
2 tsk valfri brödkrydda
1 tsk bikarbonat
50 g flytande margarin
2 dl filmjölk
3 msk Dansukker Brödsirap


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt margarin, filmjölk och sirap och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, gärna med kruskavel, annars nagga kakorna med en gaffel. Grädda kakorna 1 1/2 minut på varje sida i en torr, medelvarm stekpanna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sesampinnar

Sesampinnar

Ingredienser

2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
100 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 dl sesamfrön

Garnering
200 g mjuk nougat (Odense)


Blanda socker, sirap, matfett och mjöl i en kastrull och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Rör i sesamfröna. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper till en platta cirka 20 x 30 cm. Hyvla nougaten med en osthyvel över den varma smeten. Låt stelna. Skär i bitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecake med bärtopp

Cheesecake med bärtopp

8-10 port
Ingredienser

Botten
15 stycken digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning
2 dl kesella
2 dl crème fraiche
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Topp
1/2 l färska eller frysta bär t ex hallon
4 dl utspädd saft, helst samma smak som bären
2 dl Dansukker Gelésocker Multi


Krossa kexen. Smält matfettet och häll ner i kexkrosset. Blanda väl. Tryck ut smulblandningen i botten på en form med löstagbar kant. Koka upp 1 dl crème fraiche med gelésockret och låt koka i 1/2 minut. Blanda i resten av crème fraichen och kesellan. Lägg fyllningen på bottnen. Ställ i kylskåp för att stelna. Lägg bären, större bär som jordgubbar delas eller skivas, uppe på fyllningen. Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 1/2 minut. Ta grytan från värmen och låt svalna. Bred gelén över bären. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker