Bakat till picknicken

Fylld med hembakat blir picknickkorgen extra uppskattad. Här hittar du mättande matbröd med fyllningar och mumsiga sommarmuffins.

Här nedan hittar du recept på Utflyktsgifflar med skinka, Sommarmuffins, Gröna baguetter, Mini Kanelbullar och Scones med ost och skinka.


Utflyktsgifflar med skinka

Utflyktsgifflar med skinka

32 stycken
Ingredienser

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl flytande margarin
1/2 dl sesamfrön
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
2 msk Dansukker Vit Sirap
2 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Fyllning
16 skivor rökt skinka
32 skivor ost
1 röd paprika


Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt margarin, sesamfrön, vetegroddar, salt, sirap och ägg. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Under tiden förbereds fyllningen. Skölj och ta bort kärnorna i paprikan. Skär långa bitar av paprikan. Halvera skinkskivorna. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka som sporras till åtta trekanter. Lägg en ostskiva, en halv skinkskiva och en bit paprika på den breda delen av varje trekant. Rulla samman från breda änden mot spetsen. Vik varje giffel till en halvmåne. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under duk. Gifflarna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarmuffins

Sommarmuffins

ca 12 normalstora
Ingredienser
100 g margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker eller Strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
1 1/2 -2 dl färska bär
eller
2-3 dl små bitar av rabarber
eller
kaneldoppade äppleklyftor

Garnering
Dansukker Florsocker

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjölet med bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Blanda i bär, rabarberbitar eller äppleklyftor. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins (vänta med fyllningen till de skall bakas). Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter. Dofta över lite florsocker vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gröna baguetter

Gröna baguetter

6 stycken
Ingredienser
Deg
6 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
50 g jäst
2 msk Dansukker Vit Sirap
2 tsk salt
cirka 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g mjukt margarin
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
2 tsk torkad dragon eller
3 kvistar färsk, hackad

Häll det fingervarma vattnet i en bunke och blanda med oljan. Smula i jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt sirapen och saltet. Arbeta in mjölet, lite i taget. Låt jäsa i 40 minuter.

Tag upp degen och knåda den blank och smidig på bakbordet.

Dela degen i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång platta, cirka 30 cm lång.

Rör samman margarin, persilja, gräslök och dragon till fyllningen. Bred 1/6 på varje degplatta.

Rulla ihop och lägg rullarna på två smorda plåtar. Låt jäsa i ½ timme. Sätt ugnen på 250°.

Grädda varje plåt cirka 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mini Kanelbullar

Mini Kanelbullar

cirka 40 stycken
Ingredienser

75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl Dansukker Strösocker eller Vit Sirap
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk kanel

Pensling
ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Småkaksformar


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ i stället:
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker eller
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 2 tsk kardemumma eller
25 g smör eller margarin, 75 g riven mandelmassa eller
1 dl apelsinmarmelad eller
1 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Scones med ost och skinka

Scones med ost och skinka

cirka 10 stycken
Ingredienser

6 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 msk Dansukker Brödsirap
50 g flytande margarin
1 dl vatten
2 ägg
3 dl gräddfil
150 g tärnad ost
100 g tärnad, rökt skinka
100 g majskorn
25 g tärnad jalapeno


Blanda samman samtliga ingredienser till en kladdig deg. Fyll smeten i smord muffinsform, i smorda eldfasta formar eller i pappersformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Äts nygräddade.

Receptet är framtaget av

Dansukker