Kladdkakor

Kladdkakan är en svensk uppfinning – inte helt olik den amerikanska brownien, men med en härligt kladdig kärna eftersom den inte innehåller något bakpulver. Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Här nedan hittar du recept på Kladdkaka med After Eight, Kladdig hasselnötskaka, Kladdkaka med kokostosca i långpanna, Hallonkladdkaka, Kladdkaka med chili, Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner, Kalorisnål kladdkaka och Kladdkaka (gluten- och mjölkfri).


Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

Ingredienser

75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3/4 dl kakao
1 1/2 dl glutenfri mjölmix t ex Lailas
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Garnering
After Eight

Till formen
Smör eller margarin, sesamfrön


Smöra en springform, cirka 23 cm i diameter och strö formen med sesamfrön.

Smält matfettet. Rör samman ägg och socker. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten tillsammans med matfett och mjölk. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Lossa kanten på formen och täck ovansidan på kakan med After Eight plattor. Låt svalna innan den serveras, gärna med en klick lättvispad grädde.

Mjölken kan ersättas av kallt, starkt kaffe eller apelsinjuicekoncentrat.

After Eight kan ersättas med Noblesseplattor, Romerska bågar eller annan choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdig hasselnötskaka

Kladdig hasselnötskaka

Ingredienser

200 g smör eller margarin
200 g mörk choklad
4 ägg
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 1/2 dl hasselnötter
3 msk vetemjöl


Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen.

Vispa äggen pösiga med elvisp. Tillsätt muscovadorörsockret och vispa smeten lätt och luftig. Blanda nötterna med vetemjölet och vänd ner i smeten. Tillsätt chokladblandningen. Häll smeten i springform vars botten är klädd med bakplåtspapper och kanten smord.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 20-25 minuter, kakan skall vara kladdig i mitten. Låt svalna i formen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka med kokostosca i långpanna

Kladdkaka med kokostosca i långpanna

cirka 20 bitar
Ingredienser

5 ägg
500 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
200 g rumsvarmt smör
1 dl kakao
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 krm salt
3 1/2 dl vetemjöl

Toscaglasyr
400 gram kokosflingor
3 dl Dansukker Strösocker
2 dl Dansukker Ljus Sirap
3 dl vispgrädde
125 gram smör eller margarin


Vispa samman ägg och muscovadorörsocker. Tillsätt smör, kakao, vaniljsocker och salt och vispa tills det är slätt. Blanda i mjölet. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till toscan i en kastrull och sjud under omrörning i 5 minuter. Bred smeten på kakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna innan kakan skärs i rutor. Lägg rutorna i en burk med papper mellan varje lager. Rutorna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonkladdkaka

Hallonkladdkaka

cirka 35 bitar
Ingredienser

250 g smör eller margarin
300 g mörk choklad
5 ägg
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl kakao
1 1/4 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 liter hallon

Topping
200 g smör eller margarin
300 g choklad, valfri sort
3 dl Dansukker Flor med chokladsmak


Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen. Vispa upp ägg och muscovadorörsocker. Tillsätt mjölk och chokladblandning. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en långpanna, 30x40 cm, med smort bakplåtspapper. Strö på hallonen. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen. Rör i flor med chokladsmak. Bre ut toppingen över kakan. Servera gärna lättvispad grädde och hallon till kakan.

Den mörka chokladen kan bytas mot ljus- eller vit choklad. Byt då muscovadorörsockret mot finkornigt strösocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka med chili

Kladdkaka med chili

8-10 portioner
Ingredienser

200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1/2 mycket fint hackad chili


Smält matfettet i en gryta på spisen. Rör därefter ner ägg, muscovadorörsocker, kakao, vaniljsocker, vetemjöl och chili. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i cirka 25 minuter i 175 °C.

Servera kladdkakan med lättvispad grädde, färska eller frysta eller passerade bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner

Kladdkaka i långpanna med inkokta clementiner

20 portioner
Ingredienser

8 ägg
12 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl kakao
6 dl mjöl
400 g smält smör

Tillbehör
10 clementiner
5 dl Dansukker Vit Sirap
3 dl vatten
3 kanelstänger
9 stjärnanis
2 msk Dansukker Vaniljsocker

Vispad grädde 


Rör ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Tillsätt det smälta smöret. Häll upp i långpanna med smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter i 175 °C. Skala clementinerna noga, dra bort så mycket av det vita som möjligt. Dela clementinerna i klyftor. Blanda vit sirap, vatten och kryddor i en gryta och koka upp. Lägg i clementinerna och stäng av värmen på plattan men låt grytan stå kvar tills det kallnat. Servera kakan med clementinerna och lite vispad grädde.

Vill du inte ha clementiner till kakan, kan du lyxa till den med kokostosca

600 gram kokosflingor
5 dl Dansukker Strösocker
3 dl Dansukker Ljus Sirap
5 dl vispgrädde
200 gram margarin

Blanda samman ingredienserna till toscan i en kastrull och sjud under omrörning i 5 minuter. Bre smeten på kakan efter 25 minuter och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna innan kakan skärs i rutor. Lägg rutorna i en burk med papper mellan varje lager. Rutorna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kalorisnål kladdkaka

Kalorisnål kladdkaka

cirka 10 bitar
Ingredienser

200 g Lätt och lagom
200 g mörk choklad minst 70% gärna 90% kakaohalt
4 ägg
3-4 dl Dansukker SteviaSocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker


Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen.
Vispa äggen pösiga med elvisp. Tillsätt steviasockret och vaniljsockret och vispa smeten lätt och luftigt. Tillsätt chokladblandningen. Häll smeten i springform vars botten är klädd med bakplåtspapper och kanten smord.
Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 15-20 minuter, kakan skall vara kladdig i mitten. Låt svalna i formen. Servera kakan med lite mini fraiche och färska bär till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kladdkaka (gluten- och mjölkfri)

Kladdkaka (gluten- och mjölkfri)

8-10 portioner
Ingredienser

200 g margarin (eventuellt mjölkfritt)
4 ägg
5 dl Dansukker Flor med chokladsmak
1/4 dl Dansukker Fibrex
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
5-6 dl grov glutenfri mjölmix


Smält smöret i en gryta på spisen. Rör därefter ner övriga ingredienser.
Häll smeten i smord form. Grädda i cirka 50 minuter i 175 °C. Servera gärna någon form av frukt eller bär och en klick grädde till kladdkakan.

Receptet är framtaget av

Dansukker