Klassiska småkakor

Får det vara en liten kaka till kaffet? Det hederliga gamla kakfatet har fått en renässans. Mormors recept kommer till heders igen. Vi har plockat fram fina klassiker som Schackrutor, Sockerkringlor, Snurror, Spritsade syltkakor, Kolakakor, Jitterbuggare, Bondkakor, Finska pinnar, Nötkringlor och Syltkakor.


Schackrutor

Schackrutor

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin

2 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda schackrutorna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sockerkringlor

Sockerkringlor

cirka 30 stycken
Ingredienser

150 g smör
2 msk Dansukker Strösocker
4 msk vispgrädde
4 dl vetemjöl

Pensling
Vatten

Garnering
Dansukker Pärlsocker


Rör smör och socker mjukt. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta samman till en deg. Rulla ut till 20 cm långa, smala längder. Forma till kringlor. Pensla med vatten och doppa i pärlsocker. Lägg på plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Snurror

Snurror

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin
2 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter.

Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Kavla ut de båda degarna och lägg ovanpå varandra. Rulla samman. Skär rullen i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda snurrorna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Spritsade syltkakor

Spritsade syltkakor

cirka 35 stycken
Ingredienser

Deg
200 g smör eller margarin
2 msk Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
4 1/4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
200 g hallon
1/2 dl vatten
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Garnering
1/2 dl Dansukker Florsocker
Ett par droppar vatten 


Börja med att blanda hallon och vatten i en kastrull och koka i 2 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Låt svalna. Arbeta samman ingredienserna till degen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 timme. Rulla 35 kulor av en tredjedel av degen som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Platta till degkulorna och lägg en klick av sylten i mitten. Resten av degen spritsas runt kanten på kakorna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 7 minuter. Rör ut florsockret med lite vatten och bre glasyren på kakorna. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kolakakor

Kolakakor

cirka 50 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jitterbuggare

Jitterbuggare

cirka 35 stycken
Ingredienser

Deg
2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Florsocker
100 g smör eller margarin
1 äggula

Marängsmet
1 äggvita
1 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker Strö eller Farinsocker


Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt matfettet skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåp i minst 1/2 timme.

Vispa äggvitan till fast skum. Vänd i sockret.

Kavla ut degen till en platta cirka 50 x 30 cm. Bred marängsmeten över plattan. Rulla samman. Ställ i frysen i cirka 1/2 timme så att kakrullen blir riktigt kall. Sätt ugnen på 150 °C. Skär rullen i drygt 1-2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Marängsmeten kan smaksättas med 1 tsk kanel eller 1 msk kakao, eller rivet skal från 1/2 citron eller 1/2 g saffran.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bondkakor

Bondkakor

cirka 70 stycken
Ingredienser

1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Muscovadosirap
3/4 dl (50 g) grovhackad sötmandel
200 g rumsvarmt smör eller margari


Rör ut bikarbonaten i vattnet. Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta samman till en jämn deg. Forma smeten till två rullar, 5 cm i diameter, som rullas in i plastfolie och får vila i kyl i cirka 30 minuter.

Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C tills kakorna fått guldgul färg, cirka 6-7 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Finska pinnar

Finska pinnar

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin

Pensling
äggvita

Garnering
Dansukker Pärlsocker
hackad mandel


Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C.

Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Låt de finska pinnarna svalna på galler. Förvaras torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Nötkringlor

Nötkringlor

35 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
100 g hackade hasselnötter
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
250 g smör eller margarin
50 g choklad


Blanda samman mjöl, nötter och de båda sockersorterna i en skål. Tillsätt matfettet i bitar och finfördela det i den torra blandningen. Arbeta samman till en deg. Låt vila i kylskåp i 1 timme. Ta ut degen och arbeta den smidig. Rulla degen till en rulle och skär den i 35 lika stora bitar. Rulla varje bit till en längd som viks samman till en kringla. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i knappt 175 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler. Bryt chokladen i små bitar och lägg den i en spritspåse av plast. Knyt till påsen och lägg den i varmt vatten tills chokladen smält. Spritsa choklad på kringlorna Låt stelna innan kakorna packas i burkar. Förvaras torrt och svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltkakor

Syltkakor

Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin

sylt

Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda syltkakorna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 10 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker