Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Här nedan hittar du recept på American Beauty Cake, Chokladkaka Rocky Road, Brownies i form, Chokladtårta, Hallonkladdkaka, Brownietårta med fluffig maräng, Biskvier i form, Frusen chokladmoussetårta, Kola- och chokladtårta och Chokladtryffelkakor.


American Beauty Cake

American Beauty Cake

cirka 12–14 bitar
Ingredienser

225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mörk rom eller valfri likör

Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g choklad


Sätt ugnen på 175 °C. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen.

Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Tillsätt romen och häll smeten i formen.

Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat.

Ta ut kakan och låt svalna.

Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker.

Tillsätt den smälta chokladen och rör runt.

Vispa äggvitorna hårt.

Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.

Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn.

Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.

Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad.

Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna.


Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat.

Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite.

Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladkaka Rocky Road

Chokladkaka Rocky Road

10-12 bitar
Ingredienser

100 g smör
100 g mörk choklad, hackad
3 ägg
1 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 dl vetemjöl
2 dl NonStop
2 dl mini marshmallows
2 dl jordnötter eller cashewnötter


Sätt ugnen på 175 °C.
Smörj en form med löstagbar kant (22 – 26 cm i diameter).
Smält smöret, ta av från plattan, tillsätt den hackade chokladen, rör om tills det smält.
Vispa ägg, socker och sirap pösigt.
Vänd ner mjölet och tillsätt den smälta chokladen.
Blanda försiktigt ner NonStop, marshmallows och nötter.
Häll blandningen i formen.
Grädda i ugnen i 20 – 30 minuter.
Garnera med marsmallows och chokladsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brownies i form

Brownies i form

cirka 25 stycken
Ingredienser

2 ägg
2 dl Dansukker Farinsocker
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
1 ½ dl hackade valnötter
2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk bakpulver 


Vispa samman ägg och socker. Smält matfettet och rör ner det i äggsmeten. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör ner chokladen i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Hacka valnötterna och blanda ner i smeten tillsammans med mjölblandningen. Häll upp smeten i små formar och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 12 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladtårta

Chokladtårta

10 -12 portioner
Ingredienser

Deg
200 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
4 1/2 dl vetemjöl
50 g kakao

Fyllning
100 g mörk choklad av god kvalitet
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 1/4 dl Dansukker Flor med chokladsmak
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 msk vetemjöl
3 äggulor

Glasyr
1 dl Dansukker Vit Sirap
75 g mörk choklad av god kvalitet
2 tsk smör eller margarin

Tillbehör
2-3dl vispgrädde
250 g hallon
2-3 msk Dansukker Florsocker


Tårtan skall bakas dagen innan den skall ätas för att få rätt smak och konsistens.

Arbeta samman samtliga ingredienser till degen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme. Dela degen i tre lika stora bitar som kavlas ut till runda kakor, cirka 25 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler. Bryt chokladen till fyllningen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Sjud under omrörning tills det blivit en kräm. Låt svalna. Fördela fyllningen på två av bottnarna och lägg samman tårtan. Bryt chokladen till glasyren i små bitar och blanda tillsammans med sirap och matfett i en kastrull och koka upp. Bre den varma glasyren över tårtan. Vispa grädden till fast skum. Mosa hallonen och tillsätt florsocker. Servera grädden och hallonsåsen till tårtan. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonkladdkaka

Hallonkladdkaka

cirka 35 bitar
Ingredienser

250 g smör eller margarin
300 g mörk choklad
5 ägg
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl kakao
1 1/4 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 liter hallon

Topping
200 g smör eller margarin
300 g choklad, valfri sort
3 dl Dansukker Flor med chokladsmak


Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen. Vispa upp ägg och muscovadorörsocker. Tillsätt mjölk och chokladblandning. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en långpanna, 30x40 cm, med smort bakplåtspapper. Strö på hallonen. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Smält matfett och choklad i en kastrull på svag värme på spisen. Rör i flor med chokladsmak. Bre ut toppingen över kakan. Servera gärna lättvispad grädde och hallon till kakan.

Den mörka chokladen kan bytas mot ljus- eller vit choklad. Byt då muscovadorörsockret mot finkornigt strösocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brownietårta med fluffig maräng

Brownietårta med fluffig maräng

1 tårta cirka 8-10 bitar
Ingredienser

Browniebotten
50 g mörk choklad, hackad
50 g smör
1/2 dl kakao
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 ägg
3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Hallonkräm
200 g hallon, frysta
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg, lätt uppvispat
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
20 g smör

Chokladmousse
50 g mörk choklad
100 g färskost
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Maräng
4 stora äggvitor (ca 1dl)
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap


Browniebotten
Smält smöret i en kastrull, ta bort den från värmen och rör ner den hackade chokladen.
Vispa ägg och socker luftigt.
Tillsätt chokladsmöret och sikta ner kakao, mjöl och bakpulver.
Häll smeten i en pappersklädd springform, cirka 20 cm i diameter. Grädda i 8-10 minuter i cirka 175 °C. Låt svalna.

Hallonkräm
Koka hallonen tillsammans med gelésocker multi och vaniljsocker i cirka 5-7 minuter.
Dra bort från plattan och tillsätt ägg och smör.
Bred ut hallonkrämen på den avsvalnade browniebotten. Ställ i frysen.

Chokladmousse
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Värm grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen löst sig. Ställ in i kylen och låt svalna.
Tillsätt färskosten och vispa tills blandningen är krämig. Blir den för tjock, tillsätt lite ovispad grädde.
Ta fram botten ur frysen och bred på chokladmoussen ovanpå hallonkrämen. Ställ tillbaka i frysen.

Maräng
Vispa äggvitorna, sockret och glykossirap i en bunke över vattenbad tills sockret löst sig.
Ta av bunken från värmen och häll äggvitorna i en mixerskål. Vispa marängen i 5-10 minuter.
Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av ytan med en gasolbrännare.
Den färdiga tårtan kan med fördel förvaras i frysen. Kom bara ihåg att tina den i kylskåpet, i minst 3 timmar, innan den ska ätas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Biskvier i form

Biskvier i form

20 stycken
Ingredienser

Botten
200 g sötmandel
3 dl Dansukker Florsocker
2 äggvitor

Kräm
150 g smör
1 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk kakao
2 äggulor

Glasyr
150 g choklad, ljus eller mörk, av hög kvalitet
2 msk kokosfett eller 1 msk olja


Mal mandeln. Blanda mandel och florsocker. Tillsätt vitorna och arbeta samman till en slät smet. Skeda upp smeten i småkaksformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter. Låt kallna. Rör smör och muscovadorörsocker smidigt. Sikta ner kakaon och rör i äggulorna. Fördela fyllningen på bottnarna. Sätt in kakorna i frysen i 30 minuter. Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad. Doppa krämen på kakorna i den smälta chokladen. Ställ i kylskåp för att stelna. Förvaras i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Frusen chokladmoussetårta

Frusen chokladmoussetårta

cirka 8 portioner
Ingredienser

Botten
200 g skållad, skalad, mald mandel
3 dl Dansukker Florsocker
2 msk Dansukker Vit Sirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 ägg

Mousse
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Sås
1/2 liter (250 g) hallon
2-3 msk Dansukker Florsocker

Garnering
Dansukker Florsocker


Vispa samman mandel, florsocker, sirap, vaniljsocker och ägg i en skål med elvisp. Häll upp smeten i en smord och mjölad springform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält chokladen över vattenbad eller på svag effekt i mikro. Vispa äggulor och muscovadorörsocker pösigt. Vispa grädden fast. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten och därefter den vispade grädde. Lossa kakan från formen och gör ren formen. Lägg tillbaka kakan i formen. Häll moussen över bottnen och täck med plastfilm. Ställ in formen i frysen i minst 3 timmar. Mosa hallonen och smaksätt med florsocker. Servera hallonsåsen till tårtan. Sikta florsocker över tårtan vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kola- och chokladtårta

Kola- och chokladtårta

12 portioner
Ingredienser

Botten
75 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
200 g krossade chokladkakor, t.ex. cookies

Kolafyllning
4 dl söt, kondenserad mjölk*
75 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker

Chokladfyllning
200 g hackad mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Finkornigt Strösocker
40 g smör

Garnering (kan uteslutas)
1 1/2 dl vispgrädde
chokladbitar


Smält matfett och florsocker i en kastrull. Blanda i de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.

Kolafyllning: blanda samman mjölk, margarin och finkornigt strösocker och koka tills den tjocknat, cirka 6 minuter. Kyl krämen något innan den hälls i skalet. Ställ tillbaka formen i kylskåp.

Chokladfyllning: blanda samman mörk choklad, vispgrädde, finkornigt strösocker och smör i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp tills den skall serveras.

Inför serveringen kan kola- och chokladtårtan garneras med vispad grädde och chokladbitar.

* Kondenserad mjölk: 1 l mjölk och 150 g rörsocker kokas i en låg, vid kastrull, gärna med teflonbeläggning, tills det återstår 4 dl. Tar cirka 30 minuter. Mjölken är då ljusbrun, tjock och eventuellt grynig.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladtryffelkakor

Chokladtryffelkakor

20 stycken
Ingredienser

Kaka
50 g flytande margarin
2 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl vatten

Tryffel
225g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
200 g smör eller margarin

Glasering
2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
1 msk vatten
1 tsk olja eller flytande margarin

Garnering
1 dl Dansukker Florsocker
2 tsk vatten
1 droppe pepparmintsolja
röd hushållsfärg


Vispa ägg och muscovadorörsocker lätt och luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Rör i margarin och vatten. Häll smeten i smord och bröad avlång form, cirka 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr i mitten.

Blanda choklad, vispgrädde och flor med chokladsmak i en kastrull och sjud på svag värme tills tryffeln tjocknat. Rör i matfettet och vispa tills det svalnat.

Blanda samman ingredienserna till glasyren.

Skär 10 skivor av kakan. Lägg samman skivorna 2 och 2 med lite tryffel emellan. Dela varje dubbelskiva i 4 bitar. Glasera varje bit med glasyren. Spritsa en ring av tryffel uppe på varje kaka. Blanda samman ingredienserna till garneringen och lägg en klick i mitten.

Receptet är framtaget av

Dansukker