Mitt minibageri

Det är lyxigt att gå och fika ute på stan. I kaféernas glasmontrar trängs söta, stora och små bakverk, alla i färger och former som får det att spritta till av fröjd i kroppen! Men du, inte måste man vara proffsbagare för att lyckas med liknande konstverk. Här hittar du klassiska favoriter att själv svänga ihop i köket. Stora bakverk i all ära, men här är det miniversioner och desto fler munsbitar som gäller!


Mini Kanelbullar

Mini Kanelbullar

cirka 40 stycken
Ingredienser

75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl Dansukker Strösocker eller Vit Sirap
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk kanel

Pensling
ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Småkaksformar


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ i stället:
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker eller
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 2 tsk kardemumma eller
25 g smör eller margarin, 75 g riven mandelmassa eller
1 dl apelsinmarmelad eller
1 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minimuffins

Minimuffins

cirka 30 stycken
Ingredienser

50 g margarin
2 1/2 msk mjölk
1 ägg
3/4 dl Dansukker Rörsocker eller Strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk potatismjöl
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
Småkaksformar

Förslag på smaksättning
1/2 msk kakao
eller
1/2 dl hackad choklad
eller
rivet skal från 1/4 citron, gärna obesprutad
eller
1/2 dl färska eller djupfrysta bär
eller
1/2 dl russin

Förslag på garnering
doftat florsocker
eller glasyr, 1 dl Dansukker Florsocker plus ett par droppar vatten
eller pärlsocker,
eller mandel och nötter


Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjölet med bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins. Häll upp i pappersformar på långpanna. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 5 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minibiskvier

Minibiskvier

ca 25 stycken
Ingredienser

200 g mandelmassa
1 1/4 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 äggvita

Fyllning
100 g Philadelphia cheese light naturell
50 g smör eller margarin
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
1 msk kakao

Garnering
100 g choklad, valfri sort
15 g kokosfett
event. 100 g finhackade nötter eller mandlar


Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Spritsa eller klicka ut små runda eller avlånga kakor på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med ett finger så att kakorna får en slät jämn form. Låt stå på plåten i 30 minuter innan de gräddas mitt i ugnen i 175° i cirka 10 minuter. Låt kallna på plåten.

Rör ost, matfett och socker smidigt. Tillsätt vaniljsocker, äggula och kakao och rör tills allt är väl blandat. Bred eller spritsa fyllningen på de kalla kakorna. Ställ kakorna i frysen i ca 15 minuter.

Smält choklad och kokosfett över vattenbad. Doppa fyllningen i chokladen och därefter eventuellt i hackade nötter eller mandel. Förvara i kylskåp. Går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mariabakelser

Mariabakelser

15 stycken
Ingredienser

Petit chousmet
1 1/2 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 stort ägg

Mördeg
1 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
40 g smör eller margarin

Fyllning
1 1/2 dl sylt
1/2 dl vispgrädde

Vaniljkräm
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
1 msk potatismjöl
1 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
Dansukker Florsocker
Eventuellt sylt eller gelé


Börja med att arbeta samman ingredienserna till mördegen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 timme.

Fortsätt med vaniljkrämen. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknat. Låt svalna innan vaniljsockret tillsätts.

Koka upp vattnet och matfettet till petit chou smeten i en kastrull. Tillsätt mjölet och koka under kraftig omrörning tills smeten släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något innan ägget tillsätts. Rör kraftigt. Klicka ut smeten till små, runda bollar på en plåt med bakplåtspapper.

Kavla ut mördegen till en 3 mm tjock platta. Ta ut små runda kakor med hjälp av ett mått eller ett glas. Lägg en kaka på varje smetklick. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.

Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen. Gör ett litet hål längst ner vid kanten av kakorna och börja med att klicka i sylten. Fyll gräddkrämen i en spritspåse och fördela krämen i kakorna. Sikta över florsocker och garnera eventuellt med en sylt/geléklick. Servera direkt så att kakorna inte blir mjuka och blöta.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mockabakelser

Mockabakelser

10 stycken
Ingredienser

Botten
150 g mandel
1 dl Dansukker Strösocker
2 äggvitor

Fyllning
3 äggulor
1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk pulverkaffe
2 msk rom, kan uteslutas

Garnering
chokladkaffebönor


Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd i mandelblandningen. Ställ 20 muffinsformar på en plåt och fördela smeten i dessa. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 5 minuter. Låt svalna på galler innan bottnarna tas ur formarna.

Lägg gulorna i en skål. Koka upp sirapen och häll ner den i gulorna under kraftig vispning. Tillsätt kaffet och eventuell rom och rör tills det löst sig. Arbeta in matfettet.

Bre kräm på hälften av kakorna och lägg därefter på de andra kakorna. Bre kräm runt om och uppe på kakorna. Gör ett mönster med en gaffel. Garnera med choklad-kaffebönor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Prinsessbakelser

Prinsessbakelser

4 stycken
Ingredienser

2 remsor cirka 5 x 15 centimeter av tårtbottnen

Recept på tårtbotten
2 ägg
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk vetemjöl
smör eller margarin samt vetemjöl till formen
Dansukker Strösocker att strö på kakan

Vaniljkräm
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
1 msk potatismjöl
1 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Gräddkräm
1 dl vispgrädde
1 dl av vaniljkrämen, se recept ovan
3/4 dl sylt, välj favoriten

Garnering
grön marsipan
Dansukker Florsocker


Tårtbotten:
Gör en form av folie eller bakplåtspapper, 35 x 15 cm och ställ på en plåt. Vispa äggen och de båda sockersorterna pösigt. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Bre ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö lite socker på kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Vaniljkräm:
Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknat. Låt svalna innan vaniljsockret tillsätts.

Vispa grädden till fast skum. Blanda vaniljkrämen i grädden. Bred sylt på tårtbotten och ett tunt lager gräddkräm. Lägg andra bottnen på fyllningen. Fördela resten av gräddkrämen på toppen. Kavla ut marsipanen tunt. Lägg marsipanplattan på fyllningen och tryck försiktigt till längs kanten av kakan. Pudra florsocker över marsipanen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gräddbakelser

Gräddbakelser

4 stycken
Ingredienser

12 små, runda eller fyrkantiga bitar av tårtbottnen

Recept på tårtbotten
2 ägg
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk vetemjöl
smör eller margarin samt vetemjöl till formen
Dansukker Strösocker att strö på kakan

Fyllning
1 1/2 dl färska eller frysta bär
2 msk Dansukker Florsocker

Garnering
1-1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Gelésocker Multi
1 dl färska eller frysta bär
1 dl vatten
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi


Tårtbotten:
Gör en form av folie eller bakplåtspapper, 35 x 15 cm och ställ på en plåt.
Vispa äggen och de båda sockersorterna pösigt. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Bre ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 5 minuter. Strö lite socker på kakan innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Skiva eller mosa bären och blanda dem med florsockret. Bred bär blandning på åtta av kakbitarna. Lägg de sista kakorna som lock. Vispa grädden med gelésockret till fast skum. Bred eller spritsa grädden runt kanten på kakorna. Lägg bär uppe på kakorna. Koka upp vatten och gelésocker och låt sjuda i 30 sekunder. Tag från värmen och låt svalna något innan gelén skedas över bären.

Receptet är framtaget av

Dansukker