Mumsiga muffins

Ordet muffins lär komma från engelskans ”muff”, att enkelt sätta ihop något – och visst är det enkelt att baka muffins. Med olika smaksättningar och dekorationer är det dessutom hur enkelt som helst att variera dina muffins efter tycke, smak och säsong.

Här nedan hittar du recept på Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting, Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke, Bär/fruktmuffins med marsipan, Banan och kokosmuffins, Aprikosmuffins, Muffins med smulor, Jordgubbsmuffins, Bärmuffins, Minimuffins och Äpplemuffins med smulor.


Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

16 stora eller 24 små
Ingredienser

Muffins
200 g smör, smält
4 st ägg, gärna ekologiska
3 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 dl mjölk
Skalet av 1 citron, gärna ekologisk
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färska jordgubbar, i bitar

Frosting
200 g smör, rumsvarmt
5 dl Dansukker Ekologiskt Florsocker, siktat
2 msk jordgubbspulver (finns i välsorterade butiker)
300 g färskost
saft från 1/2 citron
3 msk jordgubbssylt


Muffins
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten.
Skölj jordgubbarna och skär i små bitar och blanda ner dem i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dem.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den).
Spritsa med frosting innan servering.

Frosting
Vispa smör, siktat florsocker och jordgubbspulver poröst.
Vispa ner färskosten och citronsaften.
Rör ner jordgubbssylten.
Spritsa eller bred frostingen på muffisarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

cirka 16 stycken
Ingredienser

Muffinssmet
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 ägg
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från 1 citron
4 dl vetemjöl special
1 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl mjölk
cirka 10 stycken jordgubbar i bitar
2 stjälkar rabarber i bitar

Smultäcke
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk stött kardemumma


Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner smält smör, mjölk och yoghurt.

Blanda vetemjölet blandat med vaniljsocker och citronskal. Rör tills det blir en jämn smet.

Rör försiktigt ner de hackade jordgubbarna och rabarbern i smeten.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

Blanda alla ingredienser till smultäcket till en smulig deg och fördela jämt ovanpå muffinssmeten.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 20-25 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bär/fruktmuffins med marsipan

Bär/fruktmuffins med marsipan

8 stora eller 12 mindre
Ingredienser

1/2 l frukt eller bär
100 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
3/4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 krm salt
3 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g hackade mandlar

Garnering
Dansukker Florsocker


Skölj bär/frukt. Skär frukten i bitar. Riv mandelmassan och blanda den med smör, muscovadorörsocker och salt. Rör i äggen, ett i sänder. Blanda de båda mjölsorterna, bakpulvret och vaniljsockret och rör in i smeten. Tillsätt mandel och bär eller fruktbitar. Häll upp i formar. Grädda mitt i ugnen knappt 200 °C i cirka 30 minuter. Dofta över lite florsocker vid serveringen. Garnera eventuellt med lite bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Banan och kokosmuffins

Banan och kokosmuffins

Ingredienser

3 ägg
2 dl Dansukker Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och muscovadosirap pösigt. Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten. Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Aprikosmuffins

Aprikosmuffins

12 styck
Ingredienser

1 burk aprikoser (425 g)
2 ägg
1/2 dl rapsolja
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
1 3/4 dl mjölk

Garnering
Dansukker Ekologiskt Florsocker


Häll aprikoserna i en sil så att allt spad försvinner. Dela äggen i gulor och vitor i var sin skål. Vispa samman gulor och olja. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smeten växelvis med mjölken. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Fördela smeten i 12 pappersformar eller i smord muffinsplåt. Lägg en halv aprikos i varje muffins, toppiga sidan uppåt. Grädda i 175 °C (varmluft 150 °C) i cirka 20 minuter. Dofta över lite florsocker vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muffins med smulor

Muffins med smulor

cirka 12 stycken
Smuldegsmuffins som kan bakas med många olika smakkombinationer.
Ingredienser

Smuldeg
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Smaksättning
t ex kakao, pepparkakskryddor, saffran, russin, blåbär, non stop, kaneldoppade äppleklyftor mm


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Tillsätt valfri smaksättning. Häll upp i muffinsformar. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmuffins

Jordgubbsmuffins

12 stycken
Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl flytande margarin
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 ägg
1 citron, saft och skal
100 g hackad, vit choklad
1/2 liter (250 g) jordgubbar i bitar

Garnering
1 1/2 dl vispgrädde
2-3 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
jordgubbar


Rör samman vetemjöl och bakpulver. Tillsätt margarin, socker, ägg, citronsaft och citronskal. Blanda. Tillsätt choklad och jordgubbar. Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna. Vispa grädden fast tillsammans med vaniljsockret. Skölj jordgubbarna. Spritsa eller lägg på en klick vispad grädde uppe på varje muffins. Garnera med jordgubbar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärmuffins

Bärmuffins

12 stycken
Ingredienser

3 ägg
3 dl Dansukker Strösocker
200 g kokosflingor
1 1/4 dl vetemjöl
1-2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 dl flytande margarin
2-3 dl bär t ex vinbär, hallon och/eller blåbär 


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i kokosflingor, vetemjöl, vaniljsocker och margarin. Fördela smeten i 12 muffinsformar. Tryck bär i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter i 190 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minimuffins

Minimuffins

cirka 30 stycken
Ingredienser

50 g margarin
2 1/2 msk mjölk
1 ägg
3/4 dl Dansukker Rörsocker eller Strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk potatismjöl
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
Småkaksformar

Förslag på smaksättning
1/2 msk kakao
eller
1/2 dl hackad choklad
eller
rivet skal från 1/4 citron
eller
1/2 dl färska eller djupfrysta bär
eller
1/2 dl russin

Förslag på garnering
doftat florsocker
eller glasyr, 1 dl Dansukker Florsocker plus ett par droppar vatten
eller pärlsocker,
eller mandel och nötter


Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjölet med bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins. Häll upp i pappersformar på långpanna. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 5 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplemuffins med smulor

Äpplemuffins med smulor

12 stycken
Ingredienser

Smulor
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Fyllning
2 äpplen
Mald kanel


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor som doppas i mald kanel. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Häll upp i muffinsformar. Tryck ner de kaneldoppade äppleklyftorna i smeten. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker