Pajer med variation

Pajer är enkla att tycka om, och behöver inte vara särskilt knepiga att laga till. Paj passar perfekt som lunch, kvällsmat, vickning eller på buffébordet, och söta pajer som dessert eller till kaffet. Med olika fyllningar är det enkelt att variera.

Dubbla receptet och använd långpanna om du vill göra många portioner. I lite större bitar och med en sallad till blir pajen en god och mättande middag. Eller gör småpajer i portionsformar och servera som förrätt.

Här nedan hittar du recept på Tomatpaj, Ostpaj, Köttfärspaj, Krämig Citronpaj, Enkel äpplepaj, Plommonpaj, Smulpaj med päron, Lingonpaj med italiensk maräng och Kolapaj med nötter.


Tomatpaj

Tomatpaj

cirka 6 portioner
Ingredienser

Pajdeg
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning
400 g cocktail tomater
2-3 gula lökar
2 msk flytande margarin
2 tsk Dansukker Farinsocker
3 msk tomatpuré
1 msk Dansukker Cane Syrup
1-2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 msk hackad, färsk oregano
2 msk hackad, färsk basilika
1/2 tsk salt
1-2 tsk Sambal Oelek
4 dl riven Västerbottenost
2 dl vispgrädde


Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda skalet i 225 °C i cirka 10 minuter.

Skala och hacka löken. Fräs löken i matfettet tillsammans med farinsockret. Tillsätt tomatpuré, sirap, vitlök, örtkryddor samt salt och sambal oelek. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Lägg ett lager ost i botten på pajskalet. Bre ut fyllningen ovanpå osten. Lägg på tomaterna. Strö över resterande ost. Häll på grädden. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Servera en fräsch sallad till pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ostpaj

Ostpaj

cirka 8 portioner
Ingredienser

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
1 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Strösocker
1 purjolök i tunna skivor
5 ägg
2 1/2 dl grädde, valfri fetthalt
7 dl riven Västerbottenost
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Sås
1 1/2 dl creme fraiche
100 g löjrom eller annan rom
1 finhackad rödlök
3/4 dl finhackad dill


Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen i 225 °C i 10 minuter. Smält matfettet och sockret i en stekpanna och fräs purjolöken lätt. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt osten, purjolöken, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, fyllningen skall ha stelnat. Blanda samman creme fraiche, rom, lök och dill och servera till pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Köttfärspaj

Köttfärspaj

cirka 6 portioner
Ingredienser

200 g glutenfri mjölmix
1/2 dl Dansukker Fibrex
1 dl sesamfrön
100 g smör eller margarin
2 dl keso
3 msk kallt vatten

Fyllning
200 g riven Västerbottenost
100 g cocktailtomater i halvor
2 tärnade rödlökar
400 g blandfärs
2 msk Dansukker Fibrex
2 msk tomatpuré
2 msk Dansukker Cane Syrup
1 msk färsk timjan eller oregano
1 riven vitlöksklyfta
salt, peppar
Smör eller margarin till stekning


Arbeta samman samtliga ingredienser till degen. Låt vila i en plastpåse i kylskåp i minst 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform, cirka 26 cm i diameter. Nagga. Förgrädda mitt i ugnen i 200 °C i 15 minuter. Lägg hälften av osten och tomaterna i pajskalet. Smält matfettet i en stekpanna och fräs löken. Tillsätt färsen och fräs denna. Tillsätt fibrex, tomatpuré, sirap, timjan och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Häll över färsen i pajformen. Strö på resten av osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Servera en fräsch sallad till pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krämig Citronpaj

Krämig Citronpaj

Söt, syrlig och enkel.
Ingredienser

2,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
100 g kallt smör, skuren i små bitar
1 äggula

Fyllning
2 ägg
5 äggulor
2,5 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde
Citronjuice från 3 citroner, gärna ekologiska
Skal från 1 citron, väl tvättad
Dansukker Ekologiskt Florsocker att pudra över när kakan är klar


Sätt ugnen på 175 °C.

Mixa mjöl och de övriga ingredienserna till pajskalet i en hushållsmaskin tills det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24-27 cm diameter, och förbaka den i ugnen i cirka 20 minuter.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker, tillsätt vispgrädden och till sist citronjuice och skal.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30 - 35 minuter.

Låt svalna helt, gärna i kylskåp så att fyllningen sätter sig.

Pudra över florsocker innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Enkel äpplepaj

Enkel äpplepaj

cirka 6 portioner
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
750 g äpplen
1 dl flisad mandel
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk mald kanel
1 msk potatismjöl


Smält matfettet i en kastrull på spisen. Häll i rörsockret och rör tills det är en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och mjöl och blanda till en jämn deg. Bre ut degen i en form. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär äpplen i klyftor och lägg på degen i formen. Strö över mandelflisorna. Blanda rörsocker, vaniljsocker, kanel och potatismjöl och strö över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonpaj

Plommonpaj

cirka 10 portioner
Ingredienser

Pajskal
125 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk vatten

Fyllning
150 g skalad sötmandel
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 ägg
3 dl creme fraiche
rivet skal av en halv citron
1 l färska plommon

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda samman matfett, vetemjöl, socker och vatten till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låt vila kallt i 30 minuter.

Mal mandeln. Blanda därefter samman samtliga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Halvera plommonen och tag bort kärnorna. Tryck ner plommonhalvorna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 °C i cirka 30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde till. Dofta över lite florsocker precis innan serveringen.

Plommonen kan ersättas av annan frukt eller bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Smulpaj med päron

Smulpaj med päron

cirka 8 portioner
Ingredienser

Smuldeg
150 g smör eller margarin
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
3 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
100 g hackade hasselnötter

500 g skalade, urkärnade färska päron
smör eller margarin till formen


Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda i övriga ingredienser till en smulig massa. Smörj pajformen. Skiva päronen och lägg i botten på formen. Fördela smuldegen över päronen. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen med lite lättvispad grädde eller creme fraiche till.

Päronen kan ersättas med t ex äpplen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lingonpaj med italiensk maräng

Lingonpaj med italiensk maräng

6 portioner Tid: 45 minuter + 30 minuter att vila
Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Florsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 nypa salt

Rårörda lingon
225 g lingon
2 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk kanel
1 msk majsstärkelse

Italiensk maräng
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl vatten
4 äggvitor

Dessutom behövs
6 tartelettformar

Tillbehör
lättvispad grädde


Det går bra att byta ut lingonen mot blåbär i den här härliga pajen med fluffig maräng.

Gör så här
1. Knåda samman ingredienserna till degen. Plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 180 °C.
2. Kavla ut pajdegen och klä in tartelettformarna.
3. Rårörda lingon: Mosa ihop lingon, socker, kanel och majsstärkelse med en gaffel. Fyll formarna med lingonmoset. Grädda cirka 30 minuter.
4. Italiensk maräng: Värm upp sockret och vattnet, mät med termometer och rör inte om. Lägg äggvitorna i en skål och börja vispa dem. När sockerlagen är 121 °C hälls den långsamt ner i en tunn stråle i äggvitorna under vispning.
5. När all sockerlag är nerhälld vispas på hög hastighet 5–10 minuter tills marängen är kall.
6. Spritsa eller täck de svalnade tarteletterna med marängen och bränn av med brännare. Du kan också använda ugnens grillfunktion, passa då noga, för det går snabbt och bränns lätt.

Recept Gustaf Engsner, Danderyd


Kolapaj med nötter

Kolapaj med nötter

cirka 10 portioner
En läcker paj med smak av kola och nötter, servera gärna med vispad grädde.
Ingredienser

Deg
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Farinsocker
100 g smör eller margarin
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker
75 g smör eller margarin
200 g nötter, gärna olika sorter

Garnering
Vispad grädde
Dansukker Florsocker


Arbeta samman ingredienserna till degen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i 10 minuter. Låt skalet svalna i formen. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom matfett och nötter i en kastrull och sjud tills det tjocknat, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen bort från värmen och rör i matfettet. Tillsätt nötterna. Häll upp fyllningen i skalet. Ställ i kylen i 3 timmar för att stelna. Ta bort kanten på formen och garnera pajen med vispad grädde. Dofta över lite florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler pajrecept hittar du här »