Sveriges godaste äppelkakor

I augusti 2013 hade Dansukker och Matmagasinet en tävling om Sveriges bästa äpplekaka. Här är de fem bidragen som föll juryn mest i smaken.


Gullans lyxiga äppelkaka

Gullans lyxiga äppelkaka

Ingredienser

3 st normalstora äpplen
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl calvados
3 msk cocosflingor

2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker

1 tsk hela kardemummakärnor (krossas)

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör (smält)
1 dl vätska mjölk, grädde, vatten, calvados
cocosflingor till formen

Topping
50 g smör
2 msk Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl havregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1/2 tsk hela kardemummakärnor (krossas)

Form: ca 1 1/2 liter rund form med avtagbar kant
Gräddningstid: 175 °C cirka 35-40 minuter i nedre delen av ugnen


Blanda calavados med muscovadorörsockret och cocosflingorna i en skål med lock.
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg i skålen. Sätt på locket skaka runt och låt marineras. Gärna minst en timme.

Gör under tiden ”toppingen” till kakan.
Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Tillsätt socker, havregryn och nötter och rosta under omrörning tills det fått fin ljusbrun färg. Tillsätt kardemumman och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kardemumman.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vätskan (häll av calvadosen från marinaden och använd den som en del av vätskan) och det smälta smöret.

Häll smeten i en form smord och bröad med cocosflingor. Ta 2/3 av toppingen och sprid ut över smeten i formen, tryck därefter ned alla äppelklyftorna. Sprid till sist ut resten av toppingen över och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Serveras varm eller kall med vaniljsås.

Recept Gunilla Falck, Gråbo


Kokosäpplekaka

Kokosäpplekaka

cirka 4 portioner
Ingredienser

100 g smör eller margarin
4-6 syrliga äpplen beroende på storlek
2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
1/2 dl finhackade hasselnötter, kan uteslutas


Sätt ugnen på 175 °C.

Smält matfettet och låt det svalna. Smöra en eldfast form.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, kokos och nötter. Rör i det avsvalnade fettet.

Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg dem med den runda sidan upp i formen. Häll på smeten.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås, vaniljglass, grädde eller creme fraiche till.

Recept L. Albrecht, Helsingborg


Knaprig smulpaj

Knaprig smulpaj

1 timme
Ingredienser

Cirka 750 gram äpplen i tunna klyftor i en smord pajform.

175 gram smör smältes, dras från värmen och får svalna lite.

2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk grädde


Sätt ugnen på 175 °C.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner i det smälta smöret. Tillsätt sirap och grädde och häll över äpplena.

Grädda i cirka 30 minuter, tills kakan fått fin färg och är knäckig. Servera med vaniljsås eller grädde. Denna äpplekaka är mycket lätt att göra och förödande god.

Recept Irma Stenberg, Perstorp


Erikas äppelgömma

Erikas äppelgömma

Ingredienser

150 gr smör
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 ägg
rivet skal av en citron, gärna obesprutad
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk hackad syltad ingefära
1 tsk bakpulver

Fyllning
4 st syrliga äpplen

Strössel
2 msk hackad hasselnöt
2 msk Dansukker Pärlsocker
1 msk kokos


Sätt ugnen på 175 °C.

Rör smör och socker.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa vitt.

Blanda samman mjöl, bakpulver och ingefära och rör ner det i smeten.
Skala och skär äpplen i tärningar. Lägg hälften av äpplena i smeten och häll i en bröad smord form cirka 24 cm i diameter. Lägg resten av äpplena på toppen, strö på hasselnötter socker och kokosrasp. Grädda i cirka 40 minuter.

Recept Erika Persson, Västerås


Äppelkaka med pekannötter

Äppelkaka med pekannötter

Ingredienser

1 liter tärnade äpplen
Saften av en 1/2 citron
350 gr Dansukker Strösocker
2 ägg
1 dl olja
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 gr mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 dl hackade pekannötter


1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Smöra en form 23x33 cm.
3. Skala och tärna äpplena.
4. Blanda socker och citronsaft med de tärnade äpplena.
5. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, kanel och nötter i en skål.
6. Vispa äggen vita och fluffiga.
7. Häll i ägg, olja och vanilj i äpple- och sockerblandningen.
8. Häll upp blandningen i formen och grädda i cirka 1 timme. Kontrollera att en sticka är torr när du sticker den i mitten av kakan.
9. Låt kakan vila ett par timmar innan den serveras.

Vispa samman 1 dl vispgrädde med 250 gr mascarpone och en vaniljstång. Smaksätt genom att vispa ner 3-4 msk äppelcider.

Recept Annelie Bengtsson, Köping