Frestande goda desserter

Tävlingen tillsammans med Matmagasinet om ”Höstens godaste desserter” är nu avgjord. Vi kan presentera en vinnare och fem andrapristagare, som här bjuder på sina godaste desserter och bakverk. Låt dig frestas – baka, laga, ät och njut!


Exotisk chokladkaka

Exotisk chokladkaka

1 kaka, cirka 12 bitar 45 minuter + tid att svalna
Chokladkakan får en läcker, lite kolaaktig karamellsmak av muscovadorörsockret. Den passar både som dessert efter en god middag eller som kalastårta.
Ingredienser

200 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk Dansukker Vaniljsocker
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
4 ägg

Garnering och tillbehör
150 g vit choklad
3 passionsfrukter
ev lättvispad grädde


Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smörj formen.

Smält smöret.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smöret och blanda. Tillsätt sedan äggen ett i taget och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna.

Hacka chokladen och smält den i en skål över vattenbad eller smält den i mikrovågsugn på medelvärme. Häll chokladen över kakan. Halvera och gröp ur frukterna över chokladen.
Nu är kakan färdig att servera. Servera eventuellt med lättvispad grädde.

Recept Erika Persson, Västerås


Äppeldessert i glas

Äppeldessert i glas

4–6 portioner 45 minuter + tid att svalna
Smulpajen kan göras helt klar dagen före. Sedan varvas den i glas med glass eller grädde.
Ingredienser

600 g fasta och syrliga äpplen
1/2 dl lingon
3 msk Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk kanel
2 msk pressad citron
1 nypa flingsalt
ev en skvätt vatten

Smulor
1 dl vetemjöl, struket mått
1 dl fiberhavregryn, struket mått
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
50 g smör
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Till servering
vaniljglass eller vispad grädde


Värm ugnen till 200°.

Skala äpplena, kärna ur och skär i några cm tjocka klyftor. Lägg äpplen, lingon, rörsocker, kanel, citronsaft och flingsalt i en kastrull. Sjud försiktigt tills äppelklyftorna är mjuka. Eventuellt kan en skvätt vatten behöva tillsättas om äpplena är mycket hårda.

Blanda mjöl, fiberhavregryn, bakpulver och flingsalt i en skål. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Tillsätt muscovadorörsockret och blanda till en jämn smet.

Skeda ut äppelblandningen i en pajform. Strö över smulorna i ett jämnt täcke över äppelblandningen. Grädda mitt i ugnen 25–35 minuter. Låt svalna.

Skeda upp i glas och varva med vaniljglass. Vispad grädde används då man önskar förbereda hela desserten i god tid.

Recept Karin Wassdahl, Hammerdal


Mandelmassetårta med hösthallon

Mandelmassetårta med hösthallon

10 bitar 25 minuter + tid att kallna
Kolasås och botten kan göras klara dagen före och sedan är det bara att vispa grädde och garnera tårtan strax före serveringen. Förutom hallon är det gott med andra bär, till exempel björnbär. Även päron passar bra till.
Ingredienser

Botten
300 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl potatismjöl
skal från 1 ekologisk citron

Kola
100 g smör
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
2 dl vispgrädde

Garnering
2 dl vispad grädde
1/2–1 liter färska bär


Sätt ugnen på 200°. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

Riv mandelmassan och rör ihop med äggen, potatismjölet och citronskalet. Tryck ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills bottnen stannat och fått fin färg, cirka 8 minuter. Låt svalna.

Blanda smör, socker och flingsalt i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och under omrörning. Rör ner grädden. Koka upp och låt koka 5–8 minuter. Låt svalna.

Ringla kolasåsen över mandelbottnen och ställ in i kylen så att den kallnar helt.

Vispa grädden. Bred den på tårtan och toppa med rikligt med bär, eller servera grädde och bär vid sidan om.

Recept Sara Wångmar, Uppsala


Magiska trollspön

Magiska trollspön

30 stycken 35 minuter
En kaka som får hasselnötsälskaren att gå i spinn.
Ingredienser

200 g hasselnötter, finmalda
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 äggvitor
100 g choklad, 70 %
2–3 droppar neutral olja


Sätt ugnen på 200°.

Mal hasselnötterna i en mandelkvarn.

Blanda samman muscovadorörsocker, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör därefter i de malda hasselnötterna och blanda väl.

Tillsätt äggvitorna och vispa ihop med elvisp tills allt blandats, cirka 1–2 minuter.

Klicka ut nötmassan i 1 msk stora bitar och forma till små pinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tips: Skölj händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma degen.

Grädda mitt i ugnen 11–15 minuter. Pinnarna ska bli gyllene på ovan- och undersida. Ta ut kakorna och låt dem svalna helt.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad (eller i mikrovågsugn i en liten skål). Ta sedan från värmen. Rör därefter i oljan väl och låt svalna några minuter. Doppa varje ände av kakorna i chokladen och låt stelna på kall plats.

Förvara kakorna svalt. De går med fördel att frysa.

Recept Elisabeth Petersson, Linköping


Astrids muffins

Astrids muffins

10–12 stycken 1 timme
Läckra muffins med äpplen. Äpplena får en ton av kola och lakrits tack vare muscovadosirapen.
Ingredienser

Mördeg
75 g smör
1 3/4 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk stött kardemumma

Muffinssmet
150 g smör, rumsvarmt
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
4 små äpplen
50 g smör
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap


Mördeg: Nyp ihop smör, mjöl och socker till mördegen. Blanda i kardemumman. Forma degen till en rulle cirka 5 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°.

Muffinssmet: Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten.

Fyllning: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i 2–3 mm tjocka runda skivor.
Stek äpplena på låg värme i smör. Ringla över sirapen och låt puttra några minuter, tills de blir mjuka.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Klicka eller spritsa i 1 msk smet i varje form. Lägg i en äppelskiva. Klicka i lite smet. Lägg i nästa skiva och bred 1 msk smet över.

Skiva mördegen 2–3 mm tjock och lägg på toppen.

Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna.

Recept Astrid Blum, Ljungbyhed


Kanelparfait med äppelsås

Kanelparfait med äppelsås

4 portioner 20 minuter + 4 timmar i frys
Kanelparfaiten bör stå i frysen minst 4 timmar och kan förberedas i mycket god tid.
Ingredienser

2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk mald kanel
2 dl vispgrädde

Äppelsås
1/2 dl äppeljuice
1 äpple
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Kanelparfait: Vispa ägg, socker och kanel pösigt. Vispa grädden och rör ner i äggsmeten. Frys i portionsformar minst 4 timmar.

Äppelsås: Häll äppeljuicen i en liten kastrull. Skala äpplet. Skär det i små tärningar och lägg ner i kastrullen. Koka några minuter, tills äpplena börjar mjukna. Tillsätt vaniljsocker.

Stjälp upp parfaiten och pudra lite kanel över. Servera med såsen ljummen eller kall.

Recept Birgitta Myrberg, Kållered