Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas det varma när det blir kyligare på hösten och att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken. Nedan hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Här hittar du recept på Chokladtoddy, Kaffedryck, Kanelkaffe, Chai, Simplified, Krambambuli, Café Borgia, Sleigh Ride, Chokladdryck med kolasmak och Orange au lait.


Chokladtoddy

Chokladtoddy

4 glas
Ingredienser

4 dl starkt, nybryggt kaffe
4 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 msk Dansukker Brun Farin
1 msk Dansukker Vaniljsocker
12 cl konjak

Garnering
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Muscovadosirap


Värm kaffe och mjölk i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tillsätt farin- och vaniljsocker. Vispa grädden till fast skum. Fördela konjaken i 4 glas. Häll på chokladblandningen. Lägg på en klick grädde och ringla över lite sirap. Servera direkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kaffedryck

Kaffedryck

4 koppar
Ingredienser

1 dl vatten
4 stjärnanis
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
4 msk Dansukker Muscovadosirap
3 dl mjölk
5 dl starkt kaffe


Blanda vatten och kryddor i en kastrull och sjud under lock i 3-4 minuter. Häll i sirap och mjölk och ge det ett uppkok. Ta kastrullen från värmen och häll i kaffet. Sila bort kryddorna och fördela drycken i 4 stora koppar eller glas.

Vill du lyxa till det lite extra lägger du en klick grädde i varje kopp/glas och ringlar lite muscovadosirap på grädden.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kanelkaffe

Kanelkaffe

4 koppar
Ingredienser

6 dl starkt kaffe
2 tsk mald kanel
2 dl het mjölk
8 bitar Dansukker Ekologiskt Bitsocker


Häll kanelen i bryggtratten tillsammans med kaffebönorna och brygg därefter ett riktigt starkt och gott kaffe.

Lägg 2 bitar socker i varje kopp. Häll på kaffet och mjölken. Njut!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chai

Chai

4 glas kryddigt indiskt te
Ingredienser

2 koppar vatten
2 msk te (t ex Earl Grey)
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
4 hela nejlikor
3 dl mjölk
2 msk Dansukker Stor Brun Kandi
kanel


Koka upp vatten, socker och te tillsammans med kryddorna. Häll i mjölken och koka upp med teblandningen. Låt chaien småkoka i 2 minuter på svag värme. Sila chaien och häll upp den i glas. Garnera med lite mald kanel. Chaien kan även serveras kall.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Simplified

Simplified

4 små koppar
Ingredienser

100 g vit choklad
6 dl lättmjölk
2 dl starkt kaffe
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
12 blad färsk mynta
1 dl vispad grädde


Hacka chokladen. Värm mjölk, socker, hälften av myntabladen, vaniljsockret och chokladen under konstant omrörning i en kastrull. Sila. Laga kaffet. Häll upp i koppar i förhållandet 1 del kaffe och 2 delar mjölk. Lägg en klick grädde och ett myntablad på toppen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krambambuli

Krambambuli

10-12 glas
Ingredienser

1 1/2 l kokande vatten
3 msk teblad
1 flaska rödvin
saft och skal från 1 citron
2 kanelstänger
250 g Dansukker Rörsocker Bit
2 1/2 dl konjak


Lägg tebladen i en gryta och häll på det kokande vattnet. Låt dra i 5 minuter. Koka upp rödvin, kanelstänger, citronsaft och skal. Blanda samman. Sila bort kanel och teblad. Lägg sockerbitarna i en sil över grytan och häll över konjaken och tänd på. När sockret smält är krambambulin klar att servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Café Borgia

Café Borgia

1 mugg
Ingredienser

1 dl mjölk
2 msk Dansukker Florsocker
1 dl hett, starkt kaffe
1/4 dl vispad grädde
2 krm Dansukker Vaniljsocker
rivet apelsinskal


Koka upp mjölk och florsocker och häll därefter upp i en mugg. Häll på kaffet. Blanda grädden med vaniljsockret och lägg på drycken. Strö över rivet apelsinskal.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sleigh Ride

Sleigh Ride

6 koppar
Ingredienser

120 g mörk choklad 70% kakaohalt
1 l starkt, hett kaffe
1 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde


Smält chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kaffe och rör tills allt är blandat. Tillsätt mjölken. Vispa till skum med elvisp innan det hälls upp. Grädden vispas till fast skum och läggs på drycken.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladdryck med kolasmak

Chokladdryck med kolasmak

4 koppar
Ingredienser

2 msk Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk smör
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
8 dl mjölk

Garnering
glass
Dansukker Ekologisk Ljus Sirap


Smält rörsocker och sirap i en kastrull på spisen. Tillsätt matfettet och fräs utan att det bränns. Bryt chokladen i bitar och rör i. Häll på mjölken och värm. Häll upp i koppar och lägg på en klick glass och ringla över sirapen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Orange au lait

Orange au lait

6 stora koppar
Ingredienser

1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 saftiga apelsiner
1 liter lättmjölk
3 dl starkt kaffe, gärna espresso

Garnering
rivet apelsinskal


Blanda florsocker och saften från apelsinerna i en gryta. Tillsätt mjölken och värm, koka inte. Laga kaffet. Häll upp i koppar i förhållandet 2 delar apelsinmjölk och 1 del kaffe. Garnera gärna med rivet apelsinskal.

Receptet är framtaget av

Dansukker