Frestande mat med Cane Syrup

Prova Cane Syrup i marinader, till grillningar eller i sommarsalladen med färska rotfrukter och grönsaker. Kika nedan för några tips för att sätta piff på sommartallriken.

Här nedan hittar du recept på Ugnsbakade rödbetor med fetaost, Bulgur med bacon, Wok med räkor, Grillad, marinerad fläskfilé med ugnstekta grönsaker och äpplesalsa och Stekt fisk med lök- svampröra.


Ugnsbakade rödbetor med fetaost

Ugnsbakade rödbetor med fetaost

4 port

Ingredienser

8 rödbetor
1 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk flytande margarin
1-2 tsk flingsalt
50 g pinjekärnor

Dressing
1/2 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
3 msk olja
2 msk balsamvinäger
1 msk finhackad färsk timjan
1 krm mald fänkål
200 g fetaost i bit


Tvätta rödbetorna. Koka dem mjuka, tar cirka 30 minuter. Spola dem i kallt vatten och gnugga bort skalen. Skär varje rödbeta i fyra klyftor och lägg i en smord eldfast form. Blanda sirap och margarin och häll över rödbetsklyftorna. Strö på salt. Baka mitt i ugnen i 225° i cirka 10 minuter.

Blanda samman ingredienserna till dressingen. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Fördela rödbetorna i 4 skålar eller assietter. Smula över fetaosten och strö på pinjekärnorna. Droppa över dressingen eller servera den till.


Bulgur med bacon

Bulgur med bacon

4 pers

Ingredienser

3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl hel bulgur
(1 dl hackad persilja)
1 förp. tärnat bacon
4 skivor bacon
1 liten rödlök
1 liten gul paprika
1 dl hackad persilja
Salladsblad t ex röd mangold
1/2 dl pinjekärnor
1/2 dl torkade tranbär

Dressing
1/2 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
2 tsk sambal oelek


Häll vattnet i en kastrull. Lägg i buljongtärningen och koka upp. Rör i bulguren och sjud under lock i 12 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter.

Stek bacontärningarna och lägg upp dem på ett hushållspapper. Halvera baconskivorna och stek dem knapriga. Lägg dem på hushållspapper. Skala och tärna löken. Skölj och tärna paprikan. Blanda samman bulguren med bacontärningarna, löken, paprikan och persiljan.

Lägg några salladsblad på fyra assietter. Fördela bulgurblandningen på salladen.
Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Strö pinjekärnor och tranbär över salladen.

Blanda samman ingredienserna till dressingen och droppa lite av denna på salladen. Servera resten av dressingen till salladen.


Wok med räkor

Wok med räkor

4 port

Ingredienser

300 g risnudlar
1 kg räkor med skal
300 g broccoli
200 g grön sparris
1 gul paprika
5-10 salladslökar beroende på storlek
200 g cocktailtomater

Woksås
1 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk japansk soja
2 tsk riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta, kan uteslutas
2 msk olja


Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i 20 minuter. Skala räkorna. Skölj broccolin och låt den rinna av på hushållspapper. Bryt loss små buketter. Skär sparrisen i bitar. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skölj och skär löken i bitar. Skölj och halvera tomaterna. Ta upp nudlarna från vattnet och låt dem droppa av i ett durkslag. Blanda samman sirap, soja, ingefära och vitlök.

Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Lägg i broccolin och fräs den. Nudlarna och sparrisen läggs i och fräses. Därefter läggs paprika och lök i och får fräsa med. Tillsätt räkorna, tomaterna och sirapsblandningen och låt fräsa med tills det är varmt. Servera genast, eventuellt med en bit bröd till.


Grillad, marinerad fläskfilé med ugnstekta grönsaker och äpplesalsa

Grillad, marinerad fläskfilé med ugnstekta grönsaker och äpplesalsa

4 port

Ingredienser

500 g fläskfilé i skivor
4 träspett

Marinad
3 msk kinesisk soja
1 msk olja
2 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 krm mald svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära

Ugnstekta grönsaker
300 g morötter i 5-7 cm långa stavar
200 g palsternacka i 5-7 cm långa stavar
400 g vältvättade små halverade potatisar
1-2 vitlökar i klyftor
2 rödlökar i klyftor
1 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk olja
1 tsk salt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 zucchini i centimeter tjocka skivor
1-2 gula paprikor i bitar
färsk timjan eller oregano

Äpplesalsa
2-3 äpplen, skalade, tärnade
1/2 röd chili i små bitar
saft och rivet skal från 1/2 lime
2-3 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vatten


Marinad
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt ligga i minst 1 timme. Trä upp köttskivorna på spetten. Grilla eller stek i 3-4 minuter på varje sida.

Ugnstekta grönsaker
Sätt ugnen på 225°.
Blanda morötter, palsternacka, potatis, vit- och rödlök i en långpanna. Ringla över sirap och olja. Salta och peppra. Rör om. Låt stå i ugnen i ca 20 minuter. Blanda i paprika och zucchini och låt stå inne i ytterligare 10 minuter. Strö på timjan eller oregano vid serveringen.

Äpplesalsa
Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull och koka tills äppletärningarna är mjuka.


Stekt fisk med lök- svampröra

Stekt fisk med lök- svampröra

4 port

Ingredienser

200 g rökt, magert fläsk
200 g små champinjoner
200 g små lökar
1-2 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 dl torrt, vitt vin

4 bitar fiskfilé a 150-200 g
salt, peppar
matfett till stekning


Ta svålen av fläsket och tärna det. Stek det i torr stekpanna. Ansa champinjonerna
och lägg dem i stekpannan. Skala och dela löken i halvor eller klyftor och lägg i stekpannan. Fräs i ett par minuter. Häll på sirap och vin och sjud tills löken är mjuk.

Skölj fiskfiléerna och torka dem. Salta och peppra dem. Stek dem i matfett i en stekpanna. Servera genast tillsammans med lök -svampröran och kokt potatis eller pasta.