Sirap i mat och bak

Sirap ger mer än bara sötma. Sirapens fylliga karaktär gör den till en utmärkt smakförstärkare i matlagning. När du bakar med sirap får du en fin skorpa på brödet och god hållbarhet. Med sin tjocka konsistens lämpar sig sirapen också utmärkt i olika dessertsåser.

I Dansukkers sortiment hittar du flera olika sorters sirap för olika användningsområden.

Här nedan hittar du recept på Asiatisk lövbiff, Sallad med rökt fisk, Stekta morötter med mynta och chili, Wok med kyckling, Rågbröd med muscovadosirap, Skink- och olivbröd, Läckerbitar, Kanelkakor, Bananglass med chokladsås och Ingefärspannacotta med bär. 


Asiatisk lövbiff

Asiatisk lövbiff

4 portioner
Ingredienser

500 g lövbiff
olja
salt, peppar

Sås
1 liten gul lök i tärningar
1 riven vitlöksklyfta
1 msk riven, färsk ingefära
3 dl rött vin
1 msk kinesisk soja
3 msk vatten
2 msk kalvfond
2 msk Dansukker Muscovadosirap
1 tsk sambal oelek
1 tsk maizenamjöl


Skär köttet i strimlor. Stek köttet i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp köttet ur pannan. Fräs lök och vitlök i stekpannan. Tillsätt alla övriga ingredienser utom mjölet och sjud i ett par minuter. Lös upp maizenamjölet i lite vatten och red av skyn. Lägg i köttet och koka upp så att allt blir varmt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sallad med rökt fisk

Sallad med rökt fisk

Ingredienser

1 liter blandad sallad t ex rucola, spenat och röd mangold
10 rädisor
1 rödlök
200 g grön sparris
2 avokador, mogna
4 ägg
3-400 g rökt fisk t ex lax eller makrill

Dressing
1 pastöriserad äggula
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 krm salt
1 krm mald svartpeppar
2 tsk Dansukker Muscovadosirap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja


Skölj salladen och lägg den på handduk eller hushållspapper för att rinna av. Skölj och skiva rädisorna. Skala, halvera och skiva rödlöken. Koka upp vatten med lite salt i och lägg i sparrisen. Ta grytan från värmen och låt sparrisen ligga i vattnet i 5-10 minuter. Skala, kärna ur och klyfta avokadon. Koka, skala och halvera äggen. Rensa fisken och dela den i mindre bitar. Lägg upp samtliga ingredienser på assietter eller på ett större fat. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen eller servera den till salladen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Stekta morötter med mynta och chili

Stekta morötter med mynta och chili

4 portioner
Ingredienser

1 kg morötter
2 msk Dansukker Muscovadosirap
1/2 dl hackad, färsk mynta
1/2 -1 röd chili i små bitar
salt, peppar
smör eller margarin till stekning 


Skala morötterna och skär dem i sneda bitar. Förväll dem så att de nätt och jämnt är mjuka. Häll av vattnet och låt dem rinna av ordentligt. Hetta upp matfettet i en stekpanna och lägg i morötterna och sirapen. Stek tills morötterna är precis mjuka. Tillsätt mynta och chili samt salta och peppra. Servera morötterna till stekt eller grillat kött och korv.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Wok med kyckling

Wok med kyckling

4 portioner
Ingredienser

4 port äggnudlar
1/2 dl rapsolja
500 g kycklingfilé i bitar
250 g broccoli i små buketter
250 g morötter i tunna slantar
1 rödlök i smala båtar
12 färska champinjoner i skivor
1 röd paprika i bitar
1 gul paprika i bitar

Sås
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1/4 dl rapsolja
1 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyftor
1 krm salt

Garnering
1 dl cashewnötter 


Tillaga äggnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Hetta upp oljan i en wok eller annan lämplig gryta och stek kycklingbitarna. Tillsätt broccolin, morötterna, löken och champinjonerna och stek dessa. Tillsätt paprikan och nudlarna. Blanda samman ingredienserna till såsen och häll i grytan. Rör om. Strö på nötterna och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rågbröd med muscovadosirap

Rågbröd med muscovadosirap

1 bröd
Ingredienser

4 dl rågsikt
1 1/2 dl grahamsmjöl
1/2 dl Dansukker Fibrex
1 1/2 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1 msk brödkrydda
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl Dansukker Muscovadosirap
6 dl filmjölk


Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och arbeta snabbt samman till en smet. Häll upp smeten i en smord, avlång form. Fyll inte till mer än 2/3 och grädda mitt i ugnen i 175 ºC i cirka 90 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Skink- och olivbröd

Skink- och olivbröd

cirka 10 portioner
Ingredienser

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
6 ägg
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/2 dl kesella
2 dl torrt, vitt vin
200 g riven, stark ost
100 g riven parmesanost
250 g tärnad, rökt skinka
1 dl gröna oliver med pimientos
1 dl finstrimlad purjolök
1/2 dl finhackad basilika 


Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa samman ägg, olja, sirap, kesella och vin och blanda samman med de torra ingredienserna. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Häll smeten i en smord och lätt mjölad avlång form. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 1 timme. Känn med en sticka att brödet är torrt i mitten. Stjälp upp på galler och låt svalna. Smakar utmärkt till en kopp te under den kalla årstiden eller till ett glas svalt rosévin under den varmare delen av året. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Läckerbitar

Läckerbitar

cirka 30 stycken
Ingredienser

Botten
1 burk jordnötssmör, 350 gram
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl kokosflingor
1 dl hackade hasselnötter
2 msk Dansukker Vaniljsocker
1 liter K-special

Garnering
200 g mörk choklad
200 g mjuk nougat (Odense) 


Koka upp alla ingredienserna till bottnen, utom flingorna, i en gryta. Rör i flingorna. Klä en liten långpanna, cirka 25 x 35 cm, med plastfilm och bre ut smeten i denna. Ställ för att stelna. Smält choklad och nougat i en skål över vattenbad. Bre chokladblandningen över kakan. Ställ för att stelna. Förvara svalt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kanelkakor

Kanelkakor

60 stycken
Ingredienser

225 g smör
2 1/4 dl Dansukker Farinsocker
2 msk Dansukker Ljus Sirap
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
100 g hackade hasselnötter 


Rör smör och farinsocker lätt och luftigt. Tillsätt sirapen. Blanda samman övriga ingredienser och arbeta in i smörblandningen. Dela degen i 5 bitar som rullas ut till längder. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 180 °C i 10-12 minuter. Skär längderna i bitar så fort de kommer ur ugnen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bananglass med chokladsås

Bananglass med chokladsås

4 portioner
Ingredienser

4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
3-4 bananer

Sås
100 g mörk choklad av god kvalitet
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 msk smör eller margarin

Garnering
1 dl hackade hasselnötter


Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Skala bananerna och mosa eller mixa dem tills de är en slät massa. Blanda ner bananmoset i glassmassan. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då. Bryt chokladen till såsen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Sjud under omrörning tills det blivit en kräm. Låt svalna. Rosta de hackade hasselnötterna i torr stekpanna. Lägg upp glassen i portionsskålar eller på assietter. Garnera med såsen och nötterna. Servera direkt. Nötterna kan ersättas med hackad choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ingefärspannacotta med bär

Ingefärspannacotta med bär

4 portioner
Ingredienser

5 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 tsk finriven, färsk ingefära
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
1 dl Dansukker Glykossirap
1 ekologisk lime, rivet skal och saft
2 dl bär t ex blåbär 


Blanda grädde, gelésocker, ingefära och vaniljsocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna. Blanda glykossirapen med limeskal och –saft och koka upp. Ställ åt sidan för att svalna. Blanda limesirapen med färska bär och servera till pannacottan.

Receptet är framtaget av

Dansukker