Frågor och svar


Är er sirap glutenfri?

Svar: Våra sirapsvarianter är glutenfria utom Brödsirapen som innehåller malt.


Var får man tag på svart sirap?

Svar: Svart sirap är en industri- och bageriprodukt som säljs i hinkar. Produkten finns inte i konsumentförpackning.


Vad händer med sirap efter utgångsdatumet?

Svar: Absolut ingenting. Att det finns en "Bäst före" märkning på sirapen är för att det finns en livsmedelslag som säger att vi måste märka sirapen eftersom denna räknas som ett blandat livsmedel och dessa måste vara märkta. Använd sirapen tills flaskan är tom.


Vad består vaniljsockret i den gula förpackningen av?

Svar: Vaniljsockret består av en blandning av Florsocker och vaniljarom. I Florsockret finns potatisstärkelse för att förhindra klumpbildning. Vaniljaromen är en blandning av naturlig vanilj och naturidentisk vanillin med ett potatisbaserat maltodextrin som bärare.


Vad är skillnaden mellan råsocker och rörsocker?

Svar: Det är samma produkt. Den rätta benämningen är rörsocker eftersom sockret framställs av sockerrör. Råsocker kan vara framställt av både betor och sockerrör.


Märkningen på det ekologiska strösockret är det "Bäst före märkning"?

Svar: Nej det är tillverkningsdagen som sätts ut. Strösocker har inget utgångsdatum, det har obegränsad hållbarhet.


Hur byter jag ut gelatinblad mot Gelésocker Multi i mina recept?

Svar: Det finns ingen omvandlingstabell mellan gelatinblad och gelésocker.
Gelésockret ska koka tillsamman med vätskan man använder, det räcker inte som med gelatin att smälta det och blanda ner i t ex vispade kalla smeter. Mängden gelésocker beror på vilken typ av vätska det blandas med. Till 5 dl vispgrädde används 1 dl gelésocker. Är vätskan vatten, vin, saft eller juice tar man 2 dl för att få en fast gelé. Vill man göra gelé till söndagssteken av t ex råsaft från vinbär eller äpple kan man inte ta mer än 1 dl av denna till 1 dl gelésocker.


Jag har ett gammalt limprecept där det står att jag skall använda 1 burk farinsocker, hur mycket innehöll de gamla, bruna plastburkarna med farinsocker?

Svar: Lika mycket som idag, 500 g. Tänk bara på att välja rätt variant till dina limpor. Idag har vi två olika sorters farinsocker, dels ett torrt, fririnnande som är lämpligt till att strö på fil, gröt och bär. Det finns i en hård pappkartong och heter Brun Farin Strö. Det andra finns i en mjuk påse och heter Farinsocker. Det är ett mjukt, fuktigt farinsocker och precis detsamma som fanns i plastburken.


Jag har ett recept där det ingår Cassonade-socker, var får jag tag på detta?

Svar: Cassonade är en annan benämning för rörsocker. Rörsocker finns i 500 g förpackningar i vanliga livsmedelsbutiker.