Peter gör Sveriges bästa caffe latte

Noggrann, öppen för nya influenser och ödmjuk inför råvarans komplexitet. Det är egenskaper som gör Peter Frennhoff från Lund till en bra barista. Så bra så att han gick och vann Beige Award 2008.

Peter Frennhoff

Namn: Peter Frennhoff

Ålder: 30 år

Arbetar som: sommelier och barista på Klostergatans Vin & Delikatess/Patisserie i Lund

Aktuell: vinnare av Beige Award 2008, tvåa i Barista Cup 2008

Favoritsocker: helt beroende av sammanhang

Favoritkaffe: en humörfråga. Just nu är afrikanskt kaffe roligast. Det har en ren karaktär, fruktiga toner och frisk syra – och det funkar i alla sammanhang

– Jag har ett genuint intresse för dryck och smaker. Och som barista får man ju vara med och påverka slutresultatet, ens egen teknik och preferenser syns direkt, och jag blir själv en del i ledet. Så det blir mycket kärlek i koppen!

Peter Frennhoff står avslappnad bakom bardisken på Klostergatans Vin & Delikatess i Lund. Plockar, putsar, diskar, torkar. Strax intill står en kollega och skriver upp dagens lunch på en svart tavla, från köket hörs ljudet från skalandet av palsternackor. Doften av nybakad chokladkaka sprider sig i lokalen och klockan har precis passerat halv nio. Peter gör sig redo för dagens uppdrag: kaffedrinkar.
– En bra balans mellan sötma, syra och smakkaraktär är viktigt när man gör kaffedrinkar, förklarar Peter.
– Och att man tar hänsyn till ingredienserna och själva kaffet, det finns ju oändligt många smaker och olika typer av socker som man kan smaksätta med!

Han har hållit på med kaffe sedan 2000, men den höga yrkeskvaliteten anser han sig ha haft i ett och ett halvt, kanske två år. Vinsten i Beige Award i våras kom som ett fint bevis på detta.
– Det kändes ju jättebra, men jag blev ganska förvånad att jag vann.
Tävlingen gick ut på att presentera en personlig tolkning av den klassiska caffe latten, gjord på en dubbel espresso, mjölk och mjölkskum, allt serverat i ett 30 centilitersglas. Varför gick då vinsten just till honom?
– Jag tror det var för att jag valde ett kaffe som funkade väldigt bra ihop med mjölk, men som var ganska otraditionellt. Dessutom körde jag på mina egna idéer.
Vinsten – en studie- och inspirationsresa – blir realitet senare i höst. Då bär det av till den amerikanska västkusten; till Portland och Seattle, för att besöka rosterier och insupa den amerikanska coffee shop-kulturen.

Att Peter gör Sveriges bästa latte har inte gått obemärkt förbi. Folk kommer till Klostergatans Vin & Delikatess (och till patisseriet vägg i vägg som har samma ägare) bara för att dricka hans berömda kaffe med mjölk. Det kan bli uppåt 120 glas om dagen. Och även om en kopp kaffe ibland bara är just en kopp kaffe, så finns det en del att tänka på om när man ska göra en. Temperaturen till exempel.
– Mjölken får inte överstiga 65-67 °C och välj mjölk efter smak, all slags mjölk fungerar. Skummet ska ha en sammetslen och krämig konsistens, berättar Peter.
Varför har just caffe latten blivit så populär?
– Vi har en lång tradition av att dricka kaffe med mjölk och dessutom spelar vår fikakultur står roll. En latte räcker lite längre. Någon har sagt att en latte räcker ett helt samtal.

Choko Orange

Choko Orange

Coffee Cooler

Coffee Cooler

Lakritsshot

Lakritsshot

Ruby Red

Ruby Red

Vanilla Cocktail

Vanilla Cocktail