Till bords på slottet

Häckeberga Slott

Bland nyutslagna bokar alldeles intill en glittrande sjö. Bara någon kilometer utanför Genarp i sydvästra Skåne, där stoltserar Häckeberga Slott. Här lagar kökschef Tomas Gustavsson svenskt och kreativt, kravodlat och närproducerat.

– De som kommer hit köper ett komplett konferenspaket. De förväntar sig vacker slottsmiljö och kreativ och vällagad mat, berättar Tomas Gustavsson. Häckeberga slott uppfördes i fransk renässansstil mellan åren 1873 och 1875 och idag driver man bland annat gastronomisk restaurang, med plats för 60 sittande.


Svenskt och nordiskt är det som serveras på tallrikarna, nya menyer varje dag. Helst kravodlade grönsaker och ekologisk mjölk, ofta närproducerat. Nypotatis, rabarber, ramslök och sparris. Vårkycklingen och tuppen kommer från närbelägna uppfödare och ibland bjuds det till och med på gädda från Häckebergasjön.


Kockar är ju inte kända för att vara bortskämda med fritid, men stora delar av den lilla tid Tomas har läggs på Skåne Kulinar, det skånska kocklandslaget. Han har varit med i varmrättsteamtet sedan starten.
– Det är något jag alltid velat göra. Man får mycket kontakter och många kompisar.

Österlensparris på tre sätt med gravad sejrygg och rom

Österlensparris på tre sätt med gravad sejrygg och rom

Ramslöks- och citronstekt Nobeltupp från Genarp

Ramslöks- och citronstekt Nobeltupp från Genarp

Stekta rabarber med rågbrödglass och lakrits

Stekta rabarber med rågbrödglass och lakrits