Vit Sirap

Vit Sirap

Sirap (sockersirap) erhålls genom blandning av olika sidoströmmar som erhålls vid tillverkning av vitt socker från bet- eller rörsocker. Sirap är en trögflytande lösning som består av socker (sackaros), druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet på ca 80 % garanterar lång hållbarhetstid.

Sirap tillverkas i olika kvaliteter genom att de olika sidoströmmarna blandas på olika sätt och på så sätt kan man få fram variationer avseende på färg och smak. Färg och smaken kommer huvudsakligen från mindre mängder mineralsalter och andra ämnen som finns naturligt i råvaran, men salt kan behövas tillsättas för att rätt smakprofil ska erhållas. Varje kvalitet är avpassad till sitt speciella användningsområde. Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, men används även till konfektyrprodukter, glass och desserter.

Förutom att ge söt smak har Sirap en del funktionella fördelar, främjar jäsningen i bröd, ger en fin bakyta/skorpa på brödet, gör bröden mustigare, saftigare och färska längre och är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av maträtter.

Sirapsflaskan från Dansukker är transparent vilket gör det enklare att dosera och korken hindrar läckage och spill.

Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Passar utmärkt till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter mm.

Mörk Sirap har mera karaktär med fylligare aromatisk karamellsmak, salt och syrlighet och är mörkare i färgen. Passar till såväl pepparkakor och chokladkola som bruna bönor, kåldolmar och andra maträtter.

Vit Sirap är utmärkt att använda när du bakar vetebröd och bullar. Vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre och blir dessutom lite godare. Vit Sirap går också utmärkt att använda i godis, glass och andra desserter, matlagning och till pizza för att få en mjuk och luftig botten. Vit Sirap är den ljusaste sirapen och har en god söt smak.

Brödsirap ersätter både den Ljusa och Mörka Brödsirapen som tidigare fanns i vårt sortiment. Brödsirap innehåller mera malt än tidigare, 20%, som gör matbröden ännu mustigare och saftigare. Malten hjälper till att förstärka sirapens goda bakegenskaper.  Brödsirapen kan änvändas till både ljusa och mörka matbröd.

 

Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk  = 20 g
1 tsk = 7 g

Näringsvärde per 100 g

Energi 1360 kJ/320 kcal
Fett 0 g
- varav mättat fett 0 g
Kolhydrat 80 g
- varav sockerarter 80 g
Protein 0 g
Salt 0,02 g