Cheesecake med karamell

Cheesecake med karamell
Betyg: (35st)

Ingredienser

    Karamellsås

    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
    • 100 g smör
    • 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Botten

    • 12 Digestivekex
    • 75 g smör, smält
    • 3 tsk kanel

    Fyllning

    • 600 g färskost
    • 3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • Skal från en halv citron, gärna obesprutad
    • 4 stora ägg
    • 1 1/2 dl vispgrädde

    Blanda grädde, socker, smör och sirap till karamellsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker.

    Sätt ugnen på 175 °C.

    Krossa digestivekexen till botten och blanda med smält smör och kanel.

    Lägg kexsmulorna i botten av en form (24 cm i diameter med löstagbar botten). Tryck till med en sked så den blir jämn. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

    Rör ihop färskost, socker och citronskal till fyllningen.

    Tillsätt ägg och vispgrädde under omrörning.

    Häll fyllningen i pajskalet och ringla över cirka 1 dl karamellsås. Rör lite med en gaffel.

    Grädda i ugnen i cirka 60 minuter eller tills smeten har stelnat.

    Låt den svalna och ställ sedan i kylen. När den har svalnat ordentligt lossa försiktigt från formen. Spritsa resten av karamellsåsen över din cheesecake och servera.


    Tips!
    För en salt karamellsås tillsätt 4-5 tsk flingsalt.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker