Mandeltårta

cirka 15 bitar
Mandeltårta
Betyg: (1st)

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker, gärna ekologiskt
  • 3/4 dl kokande vatten
  • 1 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g mald mandel

Fyllning

  • 100 g torkade aprikoser
  • 2 dl vatten
  • 2 dl Dansukker Syltsocker
  • 5 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 2 1/2 dl Dansukker Florsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 msk Maizenamjöl
  • 100 g rumsvarmt smör

Garnering

  • Dansukker Florsocker
  • påskgodis

Börja med aprikoserna till fyllningen. Skär aprikoserna i mycket små bitar eller mixa dem med vattnet. Blanda aprikoser, vatten och syltsocker i en gryta och sjud under omrörning i fem minuter. Skumma. Ställ åt sidan.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna och hälften av sockret lätt och pösigt. Tillsätt vattnet. Vitorna och saltet vispas fast innan resten av sockret vispas i. Blanda vetemjöl, bakpulver och mandel och vänd ner i äggulesmeten. Vänd försiktigt i äggvitesmeten. Häll upp i smord och bröad springform, cirka 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna innan den delas i fyra bottnar.

Blanda grädde, äggulor, florsocker och maizenamjöl i en gryta och koka under omrörning till det tjocknar. Sila krämen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt vaniljsockret och smöret och rör tills smöret är inblandat i krämen. Sätt lock på grytan och ställ i kylskåp för att svalna. Bred aprikossylten på tre av bottnarna. Fördela krämen ovanpå sylten och lägg samman bottnarna. Garnera tårtan med florsocker och godisbitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker