Kanelbullen
– världsberömd och alldeles, alldeles underbar

Doften av nybakade kanelbullar. Finns det något bättre?

Den klassiska, svenska kanelbullen etablerade sig som en lyxvariant av vetebrödet under 1950-talet. Så småningom skulle vartenda hushåll se till att ha en påse redo i frysen. Numer är kanelbullen en given del av ”the Swedish fika”, serverad på trendiga caféer från London till Sydney och New York.

Den där kanelbullen till kaffet är som bekant en höjdare vilken dag som helst, men den 4 oktober är den helt enkelt ett måste. I över 20 år nu har vi firat Kanelbullens dag – så ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Recept

Tips

 

  • Använd vit sirap för saftigare bullar. Använd lika mängd vit sirap som socker.
  • Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
  • Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
  • Jäs degen under plastfolie eller en handduk, gärna på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
  • Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
  • Variera smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösocker mot rörsocker för en knäckigare ton eller farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner. För att få en läcker kolaton använd hälften ljust muscovadorörsocker och för en lakritston använd mörkt muscovadorörsocker.
  • Tips från Hembakningsrådet

Recept