Citrusmarmelader med twist
2018-01-15

Citrusmarmelader med twist

Söt, syrlig eller kryddstark – det finns många olika varianter av marmelad!

Marmelad är väldigt enkelt att göra hemma och här nedan har vi samlat lite olika recept på citrusmarmelader med twist. Varför inte ta ut svängarna lite extra i vår och tillsätta spännande smaksättningar såsom mynta, lavendel eller pistage?

Missa inte att göra dina marmeladburkar extra fina genom att pynta dem med etiketter som du enkelt gör i vår Etikettmaskin.

Skrubba frukten!
Tvätta alltid citrusfrukter innan du tillagar dem, ett dopp i ljummet vatten och avtorkning med handduk räcker bra. Eller köp helst ekologiskt om du kan.

Tips: Gör marmeladprovet
För att testa marmeladens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar marmeladkoket. När marmeladen är färdig, lägg en klick på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När marmeladen svalnat drar du en sked genom marmeladen för att se hur konsistensen är.

Syltsocker: I paketet som innehåller 1 kg finns allt du behöver för ett lyckat marmeladkok; Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat som gör marmeladen hållbar och som finns naturligt i till exempel rönnbär. Läs mer om vårt Syltsocker här.

Visste du att: Socker bevarar färgen i marmelad bättre, förlänger hållbarheten och förstärker smaken.

 

Citron-lavendel marmelad

En härligt len och somrig marmelad med smak av citron och lavendel.

30 minuter

Ingredienser
400 g fruktkött av citron
400 g Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk torkad lavendel

Gör så här
Skala citronerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med lavendeln. Rör ner syltsockret och koka i 5 – 10 minuter under omrörning. Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl. Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

 

Lime- och ingefärsmarmelad

Testa något nytt till sconesen och servera denna sötsyrliga lime- och ingefärsmarmelad.

30 minuter

Ingredienser
3 limefrukter, gärna obesprutade + skal
1 citron, gärna obesprutad + skal
50 g färsk ingefära
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 dl Dansukker Syltsocker
1 dl vatten

Gör så här
Tvätta limen och citronen. Riv skalet. Skär ut fruktköttet men skär bort allt det vita och dela i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Lägg fruktkött, skal och ingefära i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp. Blanda ner syltsockret och låt sjuda under omrörning i 5 – 10 minuter. Gör ett marmeladprov för att få rätt konsistens. Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

 

Mojitomarmelad

Ger en eldig karaktär åt osttallriken, inspirerad av den klassiska drinken.

25 minuter

Ingredienser
4 citroner + rivet skal från 1/2 citron, gärna obesprutad
1 msk mörk rom
1 lime, gärna obesprutad
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
Färsk mynta

Gör så här
Tvätta citronerna och limen noga och riv skal från 1/2 citron och 1 lime, ställ åt sidan. Skär bort den vita hinnan från fruktköttet och skär det i bitar och lägg i en gryta. Tillsätt rom. Rör ner syltsocker, rörsocker och det rivna skalet. Låt koka 12 minuter. Skumma väl. Smaka av med färsk hackad mynta. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

 

Apelsinmarmelad med choklad

Att apelsin och choklad passar perfekt ihop är välkänt. Men med bland annat vit choklad och cointreau har vi tagit denna klassiker till en ny nivå.

35 minuter

Ingredienser
1 kg apelsiner
saft och skal från 1 lime, gärna obesprutad
75 g riven vit choklad
4 msk Cointreau
5 dl Dansukker Syltsocker
2 msk finhackade hasselnötter

Gör så här
Skala och filéa apelsinerna. Lägg apelsinfiléer samt limeskal och -saft i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt choklad, likör och syltsocker och koka under omrörning i 3 minuter. Blanda i hasselnötshacket. Skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

 

Citronmarmelad med peppar och basilika

Varför inte tillsätta kryddor och örter till en syrlig favorit? Citronmarmelad med peppar och basilika passar perfekt till ostbrickan.

25 minuter

Ingredienser
400 g fruktkött av citron
400 g Dansukker Syltsocker
1-2 msk grovmalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika

Gör så här
Skala citronerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med syltsockret. Låt koka 5 -7 minuter och tillsätt peppar och basilika och låt koka ytterligare några minuter. Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl. Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

 

Apelsinmarmelad med vin och pistage

Lyxa till vardagen med en apelsinmarmelad med smak av mousserande vin och pistagemandlar.

40 minuter

Ingredienser
500 g ekologiska apelsiner
3 dl torrt mousserande vin
500 g Dansukker Ekologiskt Syltsocker
30 g hackade pistagemandlar

Gör så här
Tvätta apelsinerna noga. Skär dem i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor. Blanda apelsinbitarna och vinet i en gryta och koka på svag värme i 20 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i tre minuter. Tillsätt pistagehacket och koka i ytterligare en minut. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

 

Citrusmarmelad med saffran

Spännande smakmöte som förgyller helgfrukosten.

25 minuter

Ingredienser
1 grapefrukt
2 apelsiner
2 citroner, gärna obesprutade
1 lime, gärna obesprutad
0,5 g (1 pkt) saffran
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Syltsocker

Gör så här
Tvätta frukten noga och riv skal från en citron och en lime. Lägg skalet i en kastrull. Skär bort allt skal och den vita hinnan på frukten och skär fruktköttet i små bitar. Lägg frukten i kastrullen tillsammans med saffran, vaniljsocker och syltsocker. Koka cirka 5 minuter och skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

 

Fler recept

Se fler marmeladrecept

  1 2 3 4 5   Nästa sida