Äntligen äppeltider!
08-09-2017

Äntligen äppeltider!

Äpplepaj, äpplesylt och äpplesaft – visst låter det smarrigt! I Sverige odlar vi ungefär 23 500 ton äpplen varje år. När äpplet sedan blir moget beror på vilken sort det är, men skördetiden håller i sig från slutet av sommaren och under hela hösten. Vare sig du väljer ett äpple från trädgården eller butiken har vi massvis med härliga recept.

På filmen här nedan ser du hur lätt du gör en läcker äppeldessert!

Se vår film:

Äppelkonfityr med crunch

4 små glas

Ingredienser
Konfityr
5 st äpplen
2 msk vatten
saft från 1/2 citron
1/2 dl Dansukker Strösocker

Crunch
50 g smör
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
2 tsk malen kanel
2 nypor flingsalt

Gör så här
Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta. Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om. Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka. Ta grytan av plattan och låt svalna. Blanda alla ingredienser till crunchen. Bred ut på en plåt och rosta den mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter, rör om under tiden.

När allt har svalnat, lägg konfityren i små skålar och strö över chrunch och en klick grädde.

Visste du att: Farinsocker är ett socker som blandats med rörsockersirap. Resultatet blir ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak.

 

Äpplepaj är en kär klassiker och ofta väldigt uppskattad. Den finns i många olika former och smaker med olika kryddor. Just den här äpplepajen är både enkel att göra och väldigt god.

Enkel äpplepaj

cirka 6 portioner

Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
750 g äpplen
1 dl flisad mandel
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 msk potatismjöl

Gör så här
Smält matfettet i en kastrull på spisen. Häll i rörsockret och rör tills det är en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och mjöl och blanda till en jämn deg. Bre ut degen i en form. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär äpplen i klyftor och lägg på degen i formen. Strö över mandelflisorna. Blanda rörsocker, vaniljsocker, kanel och potatismjöl och strö över äpplena. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.

 

Har din trädgård gett dig en stor äppelskörd? Passa på att göra äpplesaft! Perfekt att svalka sensommardagarna med eller ge bort i en fin liten flaska till en vän.

Äpplesaft

cirka 2 liter

Ingredienser
2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 liter vatten
3 tsk citronsyra
6 dl Dansukker Strösocker per liter avrunnen saft

Gör så här
Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.

Tips: Gör fina etiketter till flaskorna, bra som gå-bort-present. Etikettmaskinen.

 

Äpplesylten är alltid extra god när den är hemmagjord och dessutom känns det betydligt lyxigare att servera. Testa detta härliga recept med syrliga äpplen och frisk ingefära – en perfekt kombination och gott till ostbrickan.

Äpplesylt med ingefära

cirka 1 liter

Ingredienser
1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
1/2 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.
Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.

Visste du att: Socker hjälper till att förlänga hållbarheten. Det sänker risken för tillväxt av mikroorganismer.

 

Fler recept med äpplen

  1 2 3   Nästa sida