Koka bästa kolan!
16-11-2017

Koka bästa kolan!

Brukar du göra din egen kola? Det hör julen till – men är också ett gott godis året om! Här har vi samlat våra bästa recept och lite tips och trix på hur du gör din kola bäst. Passa också på att pynta dina kolaburkar eller påsar med juletiketter som du enkelt gör i vår Etikettmaskin!

Tänk på att:
• Temperaturen är A och O. Om smeten kokas till 122-125 grader blir kolan mjuk, vid 140-145 grader blir kolan segare och vid cirka 160 grader blir den karamellfast.
• Använda en kastrull med tjock botten så att kolan inte bränner vid lika lätt.
• Inte röra för mycket i smeten. Då ökar risken för att kolan sockrar sig.
• Inte dubbla satsen! Gör istället flera satser i följd.

Visste du att: Glykossirap motverkar att kolan blir grynig. Perfekt till julens godis!

 

På filmen här nedan ser du hur du lyckas med kolan!

Se vår film:

Apelsinkola

cirka 50 stycken

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 st apelsiner, gärna obesprutade, rivet skal

Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och de båda sirapsvarianterna och låt koka i 20-30 minuter. Rör om ett par gånger. Låt koka tills smeten är 125 °C eller gör kulprov för att se när kolan är klar. Tillsätt apelsinskalet. Häll upp kolasmeten i en oljad form och låt svalna. Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper eller cellofan. Förvara kolan kallt.

Du kan utesluta apelsinskalet och får då en naturell gräddkola, eller smaksätta kolan med 1 msk riven färsk ingefära eller med 2 msk vaniljsocker.

Kulprovet

Har du ingen termometer kan du göra kulprovet för att se när kolan är klar:
1. Häll upp ett glas med kallt vatten.
2. Ta lite kolasmet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula. Tjuvsmaka gärna!

 

Choklad-mintkola

Varför inte testa en mintfräsch kola med After Eight? En rolig variant i godisskålen.

cirka 35 stycken

Ingredienser
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap, gärna ekologisk
1/2 dl Dansukker Glykossirap
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
8 After Eight-plattor
1 krm ättiksyra 24%

Gör så här
Blanda socker, de båda sirapsvarianterna, grädde och kakao i en gryta och koka i 20 minuter. Tillsätt chokladplattorna och ättikan och rör om. Koka i ytterligare 5 minuter. Gör kulprov och känn att konsistensen är lagom kolaseg eller använd termometer (120-125 °C). Koka annars i ytterligare någon minut tills rätt konsistens uppnåtts. Häll upp i en form, cirka 15 x 20 cm, som är lätt oljad. Låt kallna. Skär i bitar som slås in i cellofan eller bakplåtspapper.

 

Ingen jul utan sirap

Dansukker Sirap är det självklara valet till julens alla godsaker. Oavsett om det gäller mat-, bak eller godisrecept har vi en variant för dig i vårt breda sirapssortiment!

Ljus Sirap: Används till knäck, gräddkola, pepparkakor och till exempel bondkakor.
Ekologisk Ljus Sirap: Används som den vanliga ljusa sirapen till knäck, gräddkola, pepparkakor och desserter.
Mörk Sirap: Används till chokladkola, brunkål och kåldolmar. Även äldre recept på pepparkakor kan innehålla mörk sirap.
Vit Sirap: Används till saffransbröd och andra vetebröd. Används istället för sockerlag till likör och punsch.
Brödsirap: Används till alla sorters matbröd. Eftersom brödsirapen innehåller malt bör den inte användas till kakor och godis. Innehåller gluten.
Muscovadosirap: Muscovadosirap har en fin ton av lakrits och passar bra som krydda i mat, i julens kolor och kakor. Eller bara ringla den som den är över glass.
Glykossirap: Motverkar att knäck och kola kristalliseras och blir grynig. Hjälper även till att göra glassen mjuk och krämig i konsistensen.

Ny design! Sirapssortimentet kommer successivt att få nytt utseende samtidigt som Sverigemärket kommer att finnas på vår Ljusa, Mörka och Vita Sirap.

 

Chokladkola med muscovadorörsocker

Chokladdoppade läckerheter, perfekta att ge bort.

cirka 40 stycken

Ingredienser
100 g smör
1/2 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g mörk choklad till garnering

Gör så här
Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull med tjock botten och koka upp. Låt sjuda under omröring då och då tills temperaturen är 125 grader. Enklast är att använda en hushållstermometer, annars kan man testa att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar. Det tar cirka 30-40 minuter innan kolan når rätt temperatur.
Häll ut kolasmeten i en bakplåtsförsedd form och låt stelna.
Skär kolan i lagom stora bitar.
Smält chokladen över vattenbad och doppa varje bit i chokladen. Lägg på galler för att stelna.
Slå in kolan i snyggt papper om så önskas.

 

Nötchokladkola

Seg och mjuk kola med ditt val av nötter.

cirka 40 stycken

Ingredienser
100 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
1 1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
125 g mörk choklad, hackad
1 nypa salt
1 1/2 dl hela hasselnötter

Gör så här
Smält smör och grädde tillsammans i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Låt koka upp. Tillsätt hackad choklad och en nypa salt. Låt koka under omröring då och då, tills temperaturen är 125 grader. Enklast är att använda en hushållstermometer annars kan du göra ett kulprov. Droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar. Det tar cirka 30-40 minuter innan kolan når rätt temperatur.
Rör ner hasselnötterna och häll upp smeten i en smörjd eller klädd avlång form 30 x 10 cm. Låt stelna.
Skär i fyrkanter och servera.

 

Fina presenter med juletiketter

Slå in kolorna i papper och lägg dem i fina askar eller påsar. Dekorera med dina egna juletiketter. Du gör dem enkelt i vår Etikettmaskin!

 

Fler kolarecept

 

För dig som älskar knäck!

  1 2 3 4   Nästa sida