Gör din egen sylt!
2017-06-27

Gör din egen sylt!

Att koka sin egen sylt och marmelad är ett bra tillfälle att ta vara på bär och frukt. Med Syltsocker är dessutom mycket enklare än vad man tror! Så passa på att ta tillvara på sommarens härliga smaker och spara det i en burk. I detta inlägg visar vi dig hur.

Visste du att: Socker bevarar färgen i sylt och marmelad bättre, förlänger hållbarheten och förstärker smaken.

 

Grundrecept sylt

Här är tre olika varianter på grundrecept att utgå från, beroende på hur stor sats du vill göra och hur söt du vill ha din sylt.

cirka 1 liter

Ingredienser
2 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker

Mindre sats sylt
500 g bär
3 dl Dansukker Syltsocker

Mindre söt sylt
4 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker
Obs! Här kan du behöva förlänga koktiden.

Gör så här
Skölj och rensa bären. Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Tips: För att testa syltens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar syltkoket. När sylten är färdig, lägg en klick av sylten på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När sylten svalnat drar du en sked genom sylten för att se hur konsistensen är.

OBS: Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns.

Se vår film:

 

Våra syltprodukter

Syltsocker: I paketet som innehåller 1 kg finns allt du behöver för ett lyckat syltkok; Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat som gör sylten hållbar och som finns naturligt i till exempel rönnbär.

Ekologiskt Syltsocker: På grund av ett annat pektin kan sylten bli något lösare i konsistensen. Den lämpar sig därför inte för lättsockrad sylt. Innehåller inte konserveringsmedel. Förvara sylten i kylskåp.

Syltsocker 1+3: Alternativet för dig som vill ha en sylt eller en marmelad med mindre socker.

Gelésocker Multi: Bra när du vill laga en fastare sylt eller marmelad. Använd 500 g bär eller frukt till 2–3 dl Gelésocker Multi. Låt koka några minuter och marmeladen är klar.

 

Förvaring av sylt

Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.