Rabarberfrossa!
2017-05-16

Rabarberfrossa!

Har du också rabarber i din trädgård som du inte vet vad du skall göra med? Från i slutet av april och en bit in i augusti kan du skörda din rabarber. Favoriter som paj, sylt och saft är bara några av alla saker som går att göra av denna syrliga godsak och nedan följer två av våra tips.

Om du inte vill ta vara på rabarbern direkt, förvara den då istället i kylskåpet i ungefär en vecka eller skär ner den i bitar och frys in.

Rabarbermarmelad

Alla älskar sylter och marmelader. Rabarbermarmelad passar perfekt till scones, tårtfyllningar och till pannkakor. Med hjälp av Dansukkers Syltsocker går det fort och enkelt!

cirka 1 liter

Ingredienser
500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
1/2 tsk bikarbonat
500 g Dansukker Syltsocker

Om du vill smaksätta sylten lite extra kan du tillsätta 1/2 tsk mald kardemumma eller 1-2 msk riven, färsk ingefära.

Gör så här
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar. Förslut och förvara i kylskåp.

Rabarbercurd

Fräscha upp din rulltårta i sommar eller testa något nytt på kexen! Rabarbercurden är inte bara rosa och fin, utan dessutom både söt och härligt syrlig. Passar perfekt som fyllning i bakverk eller till mackan.

cirka 1/2 liter

Ingredienser
500 g rabarber
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
2 krm kardemumma
2 ägg
50 g osaltat smör

Gör så här

Skölj rabarbern och skär den i små bitar. Koka rabarbern tills den blivit mos. Vispa upp äggen lätt och rör ner i moset. Pressa moset genom en sil ner i en ren kastrull. Tillsätt syltsocker och kardemumma och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med elvisp tills curden svalnat av. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Föregående sida  1 2 3 4 5