Bjud in till glöggparty

Att bjuda på glöggparty är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Ofta kräver det inte heller så mycket förberedelser för att skapa en mysig stämning. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Här nedan hittar du recept på Glögg, Varm äppelmust, Vit glögg, Varm apelsin- äppelpunsch, Bars med chokladöverdrag, Glöggtryffel, Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka, Choklad-mintkola, Kryddig äpple- och valnötskaka, Saffransgifflar, Arompepparkakor och Chokladdoppade maränger.


Glögg

Glögg

Ingredienser

70 cl rödvin
35 cl martini rosso
25 cl vodka
2-3 bitar kanel
8 kryddnejlikor
1 bit torkad ingefära
1 tsk kardemumma eller
en påse färdigblandade glöggkryddor
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker


Blanda kryddorna med rödvinet och farinsockret i en gryta och värm till 70 °C. Låt stå ett par timmar. Sila bort kryddorna. Tillsätt spriten. Värm glöggen under lock i ett par minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Varm äppelmust

Varm äppelmust

4 glas
Ingredienser

8 dl äppeljuice
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
citronsaft från 2 citroner
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma


Värm äppeljuice och blanda ner vaniljsocker, sirap, citronsaft och kryddor. Låt stå en stund.
Servera varm eller kall.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vit glögg

Vit glögg

8-10 glas
Ingredienser

70 cl torrt vitt vin
1 1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
2 bitar torkad ingefära
2 bitar pomeransskal
1 kanelstång
10 cl gin (kan uteslutas eller ersättas)


Blanda vin, strösocker, ingefära, pomeransskal och kanel och låta sjuda i 5 minuter. Tillsätt gin. Servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Varm apelsin- äppelpunsch

Varm apelsin- äppelpunsch

4 glas
Ingredienser

5 dl äppeljuice
4 msk Dansukker Farinsocker
2 kanelstänger
3 dl blodapelsinjuice
1 apelsin, gärna blod


Blanda äpplejuice, farinsocker och kanelstänger i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Ta upp kanelstängerna. Tillsätt apelsinjuicen och värm drycken. Tvätta apelsinen noga och skär den i skivor som sedan skärs i bitar. Lägg några apelsinbitar i varje glas och häll på den varma drycken. Servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bars med chokladöverdrag

Bars med chokladöverdrag

cirka 20-25 bitar 50 minuter
Ingredienser

Bars
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
3 dl jordnötter
25 g smör
1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl sesamfrön
1 dl riven kokos

Chokladöverdrag
200 g choklad
50 g smör

Garnering
hackade nötter


Sätt ugnen på 150 °C.

Mixa nötterna i en matberedare. Smält smöret och rör ner i nötblandningen.

Blanda i resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.

Bred ut smeten tunt i en form cirka 24x30 cm med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.

Smält under tiden choklad och smör över ett vattenbad.

Bred på chokladblandningen på nötbotten och strö över hackade nötter. Ställ i kylen.

Skär upp små bars.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glöggtryffel

Glöggtryffel

20 stycken
Ett utsökt sätt att leka med den klassiska smaken av glögg.
Ingredienser

250 g mörk hackad choklad
1 dl vispgrädde
5 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
25 g smör
2-3 msk glögg


Hacka chokladen.
Koka upp grädde och muscovadorörsocker i en kastrull.
Ta kastrullen av värmen, tillsätt choklad, smör och glögg och rör till en slät massa. Låt svalna något.
Klicka eller spritsa ut tryffeln i små formar och låt stelna i kylskåp.
Pudra över lite kakao och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

En twist på en av julens mest älskade godsaker.
Ingredienser

250 g mandlar (oskalade)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Strösocker
3/4 dl vatten

Smaksättning
skal av 1 apelsin, gärna obesprutad
1/2 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära


Lägg mandlar, strösocker, vatten, apelsinskal och kryddor i en kastrull och sätt på hög värme tills vattnet kokar och massan börjar bubbla. Rör ofta med en gaffel.
Sänk värmen tills vattnet är helt förångat och sockret har kristalliserats igen.
Sockret ska smälta, men endast delvis så att det lägger sig i klumpar runt nötterna.
Häll ut mandlarna på en bit smörpapper och separera dem med en gaffel.

Se film: Brända mandlar

Receptet är framtaget av

Dansukker

Choklad-mintkola

Choklad-mintkola

cirka 35 stycken
Ingredienser

1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap, gärna ekologisk
1/2 dl Dansukker Glykossirap
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
8 After Eight-plattor
1 krm ättiksyra 24%


Blanda socker, de båda sirapsvarianterna, grädde och kakao i en gryta och koka i 20 minuter. Tillsätt chokladplattorna och ättikan och rör om. Koka i ytterligare 5 minuter. Gör kulprov och känn att konsistensen är lagom kolaseg eller använd termometer (120-125 °C). Koka annars i ytterligare någon minut tills rätt konsistens uppnåtts. Häll upp i en form, cirka 15 x 20 cm, som är lätt oljad. Låt kallna. Skär i bitar som slås in i cellofan eller bakplåtspapper.

Se film: Hur du lyckas med kolan!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kryddig äpple- och valnötskaka

Kryddig äpple- och valnötskaka

En kaka som blir saftigare ju längre den får stå.
Ingredienser

3 syrliga äpplen, tärnade
3 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
3 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl solrosolja
6 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk flingsalt
2 dl valnötter, hackade

Icing
2 1/2 dl Dansukker Florsocker
4 msk vispgrädde
1 dl färskost
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 msk vatten (ev. mer om så behövs)


Sätt ugnen på 175 °C och smörj en 2-liters sockerkaksform.
Rör samman äppeltärningar, sirap, ägg, muscovadorörsocker, vaniljsocker och olja i en stor skål.
Blanda samman de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner dem lite i taget i äppelsmeten tills det blir en jämn smet. Tillsätt valnötter.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i 55-60 minuter. Ta ut och låt svalna.
Till icingen, mixa alla ingredienser jämnt i en matberedare. Tillsätt eventuellt mer vatten om den blir för tjock.
Fördela över kakan och låt stelna i kylen minst 20 minuter innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Saffransgifflar

Saffransgifflar

32 gifflar 2 timmar
Ingredienser

1 g (2pkt) saffran (alt. 2 tsk gurkmeja, endast för färgsättning)
1 msk Dansukker Strösocker
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumstempererat smör
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g vit choklad

Garnering
1 ägg till pensling
Dansukker Pärlsocker


Mortla saffran med 1 msk socker och värm mjölken till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.

Blanda i smör, saffran, sirap och salt. Tillsätt sedan nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen. Riv mandelmassa och mixa tillsammans med smör, vaniljsocker och hackad choklad.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rektanglarna till åtta trekanter.

Lägg på en klick fyllning på trekantens breda del och rulla ihop från den breda delen till spetsen. Lägg gifflarna med spetsen neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Arompepparkakor

Arompepparkakor

Ingredienser

150 g Dansukker Strösocker
3/4 dl Dansukker Ljus eller Mörk Sirap
150 g margarin eller smör
2 små ägg
1/2 msk rivet pomeransskal
1/2 msk ingefära
1/2 msk nejlikor
1/2 msk bikarbonat
400 g vetemjöl


Koka upp strösocker och sirap. Lägg i fettet och låt det smälta. Låt massan kallna.

Rör ner ägg, kryddor, bikarbonat och större delen av mjölet. Täck degen med lite mjöl och låt den stå kallt ett par timmar eller till påföljande dag.

Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut den tunt, ungefär 2 mm. Tag ut kakor med önskat mått. Lägg dem på smord plåt. Grädda arompepparkakorna 8-10 minuter i 175 °C. Låt kakorna kallna på plåten.

Tips
Om du inte vill att pepparkakorna skall bli blåsiga, måste du se till att plåten är kall när du lägger på kakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladdoppade maränger

Chokladdoppade maränger

40 stycken små
Charmigt julgott, lika gott som dekorativt.
Ingredienser

3 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Florsocker

Med konjak
1 msk konjak
100 g smält vit choklad
100 g pistagenötter, hackade

Med pepparmint
3 droppar pepparmint
100 g smält mörk choklad
50 g rostade hasselnötter, hackade


Sätt ugnen på 125 °C.
Blanda äggvita, strösocker och muscovadorörsocker i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält. Känn på äggvitan mellan fingrarna, den ska vara helt slät.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge med elvisp på hög hastighet tills den har svalnat. Tillsätt under tiden florsocker.
Dela smeten och smaksätt hälften med konjak och hälften med pepparmint.
Spritsa upp i små toppar på en bakplåtspappersklädd plåt grädda i ugnen i 2-3 timmar eller tills de är torra.
Doppa cognacsmarängerna i vit choklad och hackade pistagenötter. Doppa mintmarängerna i mörk choklad och hackad rostad mandel.
Förvara i en lufttät burk.

Receptet är framtaget av

Dansukker