Godis till jul

Julen är perfekt för alla som gillar sötsaker. Här hittar du klassiker för gottegrisarna och alternativen för finsmakaren.

Här nedan hittar du recept på Juliga chokladbollar, Bars med chokladöverdrag, Chokladpraliner, Brända mandlar med smak av lakrits och salt, Glöggtryffel, Chokladkola med muscovadorörsocker,  Nötchokladkola, Chokladtryffel med stjärnanis, Lakritsknäck med mandel, Pepparmintsfudge och Snöbollar.


Juliga chokladbollar

Juliga chokladbollar

cirka 10 stycken 25 minuter
Ingredienser

2-3 msk kaffe
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
4 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 dl havregryn
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma

Dekoration
1 dl Dansukker Pärlsocker
Röd livsmedelsfärg


Brygg kaffe och låt det svalna. Blanda övriga ingredienser i en bunke.

Tillsätt kaffet och blanda väl. Rulla smeten till bollar.

Färga pärlsockret med röd livsmedelsfärg om du vill få chokladbollarna att se juliga ut och rulla sedan i pärlsockret.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bars med chokladöverdrag

Bars med chokladöverdrag

cirka 20-25 bitar 50 minuter
Ingredienser

Bars
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
3 dl jordnötter
25 g smör
1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl sesamfrön
1 dl riven kokos

Chokladöverdrag
200 g choklad
50 g smör

Garnering
hackade nötter


Sätt ugnen på 150 °C.

Mixa nötterna i en matberedare. Smält smöret och rör ner i nötblandningen.

Blanda i resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.

Bred ut smeten tunt i en form cirka 24x30 cm med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.

Smält under tiden choklad och smör över ett vattenbad.

Bred på chokladblandningen på nötbotten och strö över hackade nötter. Ställ i kylen.

Skär upp små bars.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladpraliner

Chokladpraliner

cirka 20 stycken 1 timme
Ingredienser

Kolafyllning
1 1/2 dl grädde
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap

Pralinöverdrag
150 g mörk choklad

Förslag på smaksättningar
• 50 g turkisk peppar
• 5 krm pepparmint
• 1 g (2pkt) saffran
• 2 tsk malen kanel
• 2 tsk malen kardemumma


Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en tjock kolakräm cirka 10 minuter. Låt kolakrämen svalna något.

Hacka choklad och smält över ett vattenbad.

Pensla insidan av pralin-/folieformar med den smälta chokladen och ställ i kylen. Pensla ytterligare en gång och ställ i kylen så att chokladen stelnar. Fyll en spritspåse med resten av chokladen.

Välj en av smaksättningarna. Tar du turkisk peppar eller saffran, använd en mortel och krossa den turkiska pepparen till småbitar eller lägg saffran och 1 msk socker i en mortel och blanda.

Tillsätt smaksättningen i kolakrämen och häll krämen i en spritspåse. Fyll formarna till 2/3 och spritsa resterande choklad som ett lock.

Låt stelna i kylen och ta sedan upp pralinerna ur formarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brända mandlar med smak av lakrits och salt

Brända mandlar med smak av lakrits och salt

Läckra sötsalta godsaker, lika dekorativa som de är goda. Mörkt Muscovadorörsocker har en fin ton av lakrits.
Ingredienser

200 g sötmandlar
1 dl Dansukker Florsocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk vatten
flingsalt


Lägg sötmandlar, florsocker och muscovadorörsocker och vatten i en kastrull. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.
Sänk värmen och tillsätt saltet. Rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö över ytterligare lite flingsalt. Bryt isär mandlarna när de har svalnat.

Se film: Brända mandlar

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glöggtryffel

Glöggtryffel

20 stycken
Ett utsökt sätt att leka med den klassiska smaken av glögg.
Ingredienser

250 g mörk hackad choklad
1 dl vispgrädde
5 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
25 g smör
2-3 msk glögg


Hacka chokladen.
Koka upp grädde och muscovadorörsocker i en kastrull.
Ta kastrullen av värmen, tillsätt choklad, smör och glögg och rör till en slät massa. Låt svalna något.
Klicka eller spritsa ut tryffeln i små formar och låt stelna i kylskåp.
Pudra över lite kakao och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladkola med muscovadorörsocker

Chokladkola med muscovadorörsocker

cirka 40 stycken
Chokladdoppade läckerheter, perfekta att ge bort.
Ingredienser

100 g smör
1/2 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g mörk choklad till garnering


Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull med tjock botten och koka upp. Låt sjuda under omröring då och då tills temperaturen är 125 grader. Enklast är att använda en hushållstermometer, annars kan man testa att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar. Det tar cirka 30-40 minuter innan kolan når rätt temperatur.
Häll ut kolasmeten i en bakplåtsförsedd form och låt stelna.
Skär kolan i lagom stora bitar.
Smält chokladen över vattenbad och doppa varje bit i chokladen. Lägg på galler för att stelna.
Slå in kolan i snyggt papper om så önskas.

Se film: Hur du lyckas med kolan!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Nötchokladkola

Nötchokladkola

cirka 40 stycken
Seg och mjuk kola med ditt val av nötter.
Ingredienser

100 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
1 1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
125 g mörk choklad, hackad
1 nypa salt
1 1/2 dl hela hasselnötter


Smält smör och grädde tillsammans i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Låt koka upp.
Tillsätt hackad choklad och en nypa salt.
Låt koka under omröring då och då, tills temperaturen är 125 grader. Enklast är att använda en hushållstermometer annars kan du göra ett kulprov. Droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar. Det tar cirka 30-40 minuter innan kolan når rätt temperatur.
Rör ner hasselnötterna och häll upp smeten i en smörjd eller klädd avlång form 30 x 10 cm. Låt stelna.
Skär i fyrkanter och servera.

Se film: Hur du lyckas med kolan!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladtryffel med stjärnanis

Chokladtryffel med stjärnanis

50 stycken 30 minuter
Ingredienser

200 g mjölkchoklad
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
3 st stjärnanis
3 msk Dansukker Muscovadosirap
Kakao


Klä en form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
Hacka chokladen.
Värm upp vispgrädden tillsammans med stjärnanisen så att den nästan kokar, ta från plattan och låt vila 5 minuter.
Värm upp grädden igen och rör ner den hackade chokladen och sirapen. Ta ur stjärnanisen.
Häll ner smeten i den pappersklädda plåten.
Täck med plastfolie och låt stå minst 24 timmar i kylskåp.
Skär upp i 50 – 60 bitar och pudra över kakao.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lakritsknäck med mandel

Lakritsknäck med mandel

1 liten plåt
Ingredienser

3 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 dl vispgrädde
2 dl sötmandel, hackad
1 dl Turkisk peppar, krossad


Koka upp socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då.
Sänk värmen och låt småkoka cirka 20 – 30 minuter (134 °C) till smeten blivit seg. Eller gör ett kulprov.
Hacka under tiden mandeln och Turkisk peppar och lägg hälften på en bakpappersklädd plåt.
När knäcken är klar, blanda ner resterande mandel och Turkisk peppar och häll över plåten.
Låt stelna i rumstemperatur.
Bryt knäcken i bitar och förvara i en burk med smörpapper mellan lagren så att det inte kladdar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pepparmintsfudge

Pepparmintsfudge

cirka 50 bitar
Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
50 g smör
100 g mörk choklad
1 dl krossade polkagrisar


Blanda grädde, muscovadorörsocker, sirap och vaniljsocker i en kastrull och koka tills massan håller 120 °C, eller gör kulprov. Rör så att inte smeten bränner fast i botten. Dra kastrullen från värmen och rör i glykossirap och smör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp igen. Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner i smeten.

Klä en form cirka 15 x 20 cm med bakplåtspapper. Strö ut polkagriskrosset i botten på formen. Häll smeten över polkagrishacket. Ställ svalt för att stelna. Skär i rutor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Snöbollar

Snöbollar

cirka 30 stycken 30 minuter
Ingredienser

200 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl Dansukker Florsocker
5 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl marsanpulver, kallrörd
2-4 msk kallt vatten
200 g vit choklad
kokosflingor


Rör samman matfett och florsocker. Tillsätt havregrynen, marsanpulvret och det kalla vattnet. Rulla bollar som ställs i frysen. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosflingor. Förvaras kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på julgodis hittar du här »