Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet när släkten kommer på spontanbesök. Eller varför inte överraska kollegorna eller vännerna med en julfika innan ledigheten?

Här nedan hittar du recept på Sockerkaka med lingon och kokostosca, Havtornsbakelser, Kryddig äpple- och valnötskaka, Rulltårta med fikon- och mascarponekräm, Fruktkaka, Naked Frozen Cake, Rullrån med lingonsmörkräm, Chokladkaka Rocky Road, Mammas Mazarinkaka, Cheesecake med karamell, Juliga munkar och Nougatines. Du finner ännu fler recept här, även de mest traditionsrika.


Sockerkaka med lingon och kokostosca

Sockerkaka med lingon och kokostosca

1 timme
Ingredienser

Sockerkaka
3 ägg
2 1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
150 g frysta lingon

Kokostosca
25 g smör
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
3/4 dl grädde
2 dl riven kokos
5 msk Dansukker Farinsocker


Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa, ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Smält smöret i en kastrull, häll ner mjölken och blanda tillsammans med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Tina lingonen och vänd ner i mjölblandningen. Vänd sedan försiktigt ner allt i äggsmeten.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Gör under tiden kokostoscan. Smält smör i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Blanda väl och låt sjuda i några minuter.

Ta ut kakan efter cirka 20 minuter, ställ ugnen på 200 °C och höj ugnsgallret ett steg. Bred kokostoscan över kakan. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda ytterligare i cirka 5-10 minuter tills den är gyllenbrun.

Ta ut kakan och låt den svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Havtornsbakelser

Havtornsbakelser

6 portioner 1,5-2 timmar
Ingredienser

Botten
130 g hasselnötter
130 g mandel
6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk mandelmjöl

Havtornsmousse
1 1/2 dl havtornssaft (ca 4 1/2 dl frysta bär)
6 gelatinblad
3 msk vatten
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 äggvitor
3 dl grädde

Garnering
Havtorn, tinade


Sätt ugnen på 150 °C. Mixa hasselnötter och mandel.

Tillsätt en äggvita och hälften av sockret.

Vispa resten av äggvitorna i en bunke till ett vitt skum. Sänk hastigheten och tillsätt resterande socker lite åt gången. Häll sist i mandelmjöl. Blanda samman allt.

Bred smeten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30x40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret. Låt svalna.

Gör under tiden moussen. Tina havtornen och mixa och sila genom en finmaskig sil så att endast saften blir kvar.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vatten och rörsocker. När sockerlagen når 110 °C, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. När sockerlagen når 121 °C häll den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

Vispa grädden fluffig. Värm havtornssaften till cirka 40 °C och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de löses upp. Vänd ner marängen försiktigt och sedan den vispade grädden försiktigt. Häll moussen i en spritspåse och ställ i kylen cirka 30 minuter.

Stansa ut 20 rundlar á la 7 cm av marängbotten. Spritsa sedan på moussen på första bottnen. Lägg på ytterligare en botten och ett lager mousse och sedan en botten till. Dekorera med tinade havtorn och hackade nötter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kryddig äpple- och valnötskaka

Kryddig äpple- och valnötskaka

En kaka som blir saftigare ju längre den får stå.
Ingredienser

3 syrliga äpplen, tärnade
3 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
3 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl solrosolja
6 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk flingsalt
2 dl valnötter, hackade

Icing
2 1/2 dl Dansukker Florsocker
4 msk vispgrädde
1 dl färskost
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 msk vatten (ev. mer om så behövs)


Sätt ugnen på 175 °C och smörj en 2-liters sockerkaksform.
Rör samman äppeltärningar, sirap, ägg, muscovadorörsocker, vaniljsocker och olja i en stor skål.
Blanda samman de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner dem lite i taget i äppelsmeten tills det blir en jämn smet. Tillsätt valnötter.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i 55-60 minuter. Ta ut och låt svalna.
Till icingen, mixa alla ingredienser jämnt i en matberedare. Tillsätt eventuellt mer vatten om den blir för tjock.
Fördela över kakan och låt stelna i kylen minst 20 minuter innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rulltårta med fikon- och mascarponekräm

Rulltårta med fikon- och mascarponekräm

Klassisk julfika med exotisk sötma och krämig färskost.
Ingredienser

Kakbotten
3 ägg
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
skal från 1 citron, gärna obesprutad
2 tsk malen kanel

Mascarponekräm
3 1/2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
3 msk Dansukker Florsocker
6 msk Fikonmarmelad


Sätt ugnen på 250 °C och klä en plåt med ett smort bakplåtspapper.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver, kanel och citronskal, rör försiktigt ner i smeten och bred ut den jämt på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Sockra på rulltårtan, stjälp upp den på ett bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret.
Till mascarponekrämen, vispa grädde lätt och blanda med mascarponeost. Sikta ner florsocker och blanda försiktigt ner fikonmarmelad.
Bred krämen på rulltårtan och rulla ihop. Förvara svalt.
Vid servering, pudra med florsocker och lägg på valfria bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fruktkaka

Fruktkaka

Klassisk, saftig julkaka laddad med frukt och knapriga nötter.
Ingredienser

250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1 1/2 dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen


Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.
Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform. Sätt ugnen på 175 °C.
Rör smör och farinsocker pösigt. Rör i äggen, ett i sänder. Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser. Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1 1/2 timme. Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Naked Frozen Cake

Naked Frozen Cake

1 tårta 8-10 portioner
Ingredienser

Tårtbotten 3 stycken
225 g smör, rumsvarmt
4 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl Dansukker Vit Sirap
5 ägg
7 1/2 dl vetemjöl
2 msk Maizena
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl mjölk

Sylt
500 g valfria bär (t ex hallon eller blåbär)
3 dl Dansukker Gelésocker Multi

Creme cheese frosting
100 g smör, rumsvarmt
300 g färskost
6 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk pepparkakskryddor

Garnering Isberg
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl vatten
60 g / 1/2 dl Dansukker Glykossirap
Blå hushållsfärg


Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 °C.
Smörj tre runda formar (16 – 20 cm i diameter).
Vispa smör, socker och vit sirap ljust och krämigt i en stor bunke.
Tillsätt ett ägg i taget.
Sikta ner mjölet, Maizena, bakpulver och salt tillsammans med mjölken, rör till en jämn smet.
Fördela smeten i de tre formarna och grädda i 35 – 40 minuter.

Sylt
Blanda bär och gelésocker i en gryta och koka i 5 – 10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska bli ganska fast. Låt svalna.

Creme cheese frosting
Vispa ihop samtliga ingredienser.

Garnering Isberg
Koka socker, glykossirap och vatten till cirka 160 °C.
Tillsätt blå färg.
Häll ut sockerlagen på ett bakplåtspapper och låt svalna helt. Knäck i bitar.

Montera tårtan
Dela dem på mitten om tårtbottnarna blir för tjocka. Bred ett lager sylt på botten men inte ända ut till kanten. Varva resterande bottnar och sylt. Bred frosting över toppen av tårtan och dekorera med isbergen och valfritt strössel.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rullrån med lingonsmörkräm

Rullrån med lingonsmörkräm

cirka 20-25 stycken
Ingredienser

Rån
1 1/2 dl smält smör
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl vichyvatten eller vanligt vatten

Smörkräm
200 g smör, rumsvarmt
5 dl Dansukker Florsocker
3 msk lingonpulver eller lingonsylt
100 g färskost


Rån
Rör ihop smör, socker och mjöl till en klumpfri smet, späd med vatten under tiden.
Värm rånjärnet, smörj första gången noga.
Lägg på cirka 1 msk smet i järnet, tryck ihop, grädda 1 – 3 minuter beroende på värmen.
Ta loss med en stekspade och rulla ihop snabbt.

Smörkräm
Vispa smöret tills det blir vitt. Tillsätt florsocker, lingonpulvret och färskosten.
Vispa ytterligare en liten stund.
Lägg krämen i en spritspåse och spritsa i ändarna på rullrånen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladkaka Rocky Road

Chokladkaka Rocky Road

10-12 bitar
Ingredienser

100 g smör
100 g mörk choklad, hackad
3 ägg
1 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 dl vetemjöl
2 dl NonStop
2 dl mini marshmallows
2 dl jordnötter eller cashewnötter


Sätt ugnen på 175 °C.
Smörj en form med löstagbar kant (22 – 26 cm i diameter).
Smält smöret, ta av från plattan, tillsätt den hackade chokladen, rör om tills det smält.
Vispa ägg, socker och sirap pösigt.
Vänd ner mjölet och tillsätt den smälta chokladen.
Blanda försiktigt ner NonStop, marshmallows och nötter.
Häll blandningen i formen.
Grädda i ugnen i 20 – 30 minuter.
Garnera med marsmallows och chokladsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mammas Mazarinkaka

Mammas Mazarinkaka

Cirka 20 stycken
Ingredienser

200 g smält smör
2 ägg
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl Dansukker Florsocker
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bittermandelolja
1 1/2 dl mjölk
50 g riven mandelmassa


Sätt ugnen på 175 °C.

Klä en rektangulär form (30 x 23 cm eller rund form 26 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret. Rör under tiden ihop ägg och socker i en skål med en slev (ej elvisp). Tillsätt sedan sirapen.

Mät upp vetemjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

Blanda ner mjölk och bittermandelolja i det smälta smöret.

Tillsätt mandelmassa och mjölblandningen i äggsmeten och därefter smörblandningen. Det gör inget om det är lite klumpar, de försvinner under gräddningen.

Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.


Tips!
Garnera med glasyr eller smält choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecake med karamell

Cheesecake med karamell

Ingredienser

Karamellsås
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
100 g smör
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Botten
12 Digestivekex
75 g smör, smält
3 tsk kanel

Fyllning
600 g färskost
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från en halv citron, gärna obesprutad
4 stora ägg
1 1/2 dl vispgrädde


Blanda grädde, socker, smör och sirap till karamellsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 °C.

Krossa digestivekexen till botten och blanda med smält smör och kanel.

Lägg kexsmulorna i botten av en form (24 cm i diameter med löstagbar botten). Tryck till med en sked så den blir jämn. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

Rör ihop färskost, socker och citronskal till fyllningen.

Tillsätt ägg och vispgrädde under omrörning.

Häll fyllningen i pajskalet och ringla över cirka 1 dl karamellsås. Rör lite med en gaffel.

Grädda i ugnen i cirka 60 minuter eller tills smeten har stelnat.

Låt den svalna och ställ sedan i kylen. När den har svalnat ordentligt lossa försiktigt från formen. Spritsa resten av karamellsåsen över din cheesecake och servera.


Tips!
För en salt karamellsås tillsätt 4-5 tsk flingsalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Juliga munkar

Juliga munkar

8-10 stycken
Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Finkorningt Strösocker
1 1/4 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 tsk salt
1 dl mjölk
1 tsk citronsaft
50 g smör
1 ägg, lätt uppvispat
50 g smör, smält + rapsolja till pensling av plåt
Munkplåt


Sätt ugnen på 200 °C. Pensla munkplåten noga med rapsolja.

Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

Blanda mjölk och citronsaft i en skål, rör om.

Smält smör. Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen och blanda.

Fyll formen till hälften med smet. Använd gärna en spritspåse så blir det lättare att fylla hålen.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 6-8 minuter. Låt dem svalna några minuter innan de tas ur formen. Pensla formen mellan varje omgång.

3 VARIANTER AV TOPPING

Kanel och socker
1/2 dl Dansukker Strösocker
1-2 tsk malen kanel
50 g smält smör

Blanda socker och kanel. Pensla munkarna med smör när de fortfarande är varma och doppa dem i sockerblandningen.

Glasyr och polkagriskross
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
1 dl krossade polkagrisar

Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Glasera munkarna och toppa med polkagrisar.

Pepparkaksglasyr
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
2 tsk pepparkakskrydda

Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Tillsätt pepparkakskrydda. Bred glasyren på munkarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Nougatines

Nougatines

Cirka 20 stycken dubbla
Ingredienser

1 dl Dansukker Strösocker
2 msk vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
20 g smör
2 dl vita sesamfrön
200 g nutella


Sätt ugnen på 180 °C.

Lägg socker, vatten och glykossirap i en kastrull och låt koka upp till 116 °C.

Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och sesamfrön. Rör om tills smöret är helt smält. Låt stå i 5 minuter.

Om ni vill ha runda nougatines, klicka en halv tesked av smeten på en macaronmatta av silikon. Smeten kommer att flyta ut lite över kanterna vid gräddning. Har ni ingen macaronmatta kan ni hälla ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och trycka ut den.

Grädda i ugnen i 10-12 minuter, titta till dem ofta. De ska bli gyllene utan att brännas. Låt svalna en stund och ta sedan sesamflarnen ur macaronmattan och bryt av överflödigt så de blir runda. Har ni använt en plåt, låt svalna och knäck till mindre bitar.

Lägg ihop flarnen med släta sidan mot nutellan, tryck lätt för att inte bryta.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på julkakor hittar du här »