Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Här nedan hittar du recept på Chokladpraliner, Fikonmarmelad, Kaka på burk, Lime- och ingefärsmarmelad, Gräddtryfflar, Marinerade fikon, Saffranssnaps, Juljitterbugg, Apelsincurd, Florentiner, Äppel- och hallonchutney och Kanellikör.


Chokladpraliner

Chokladpraliner

cirka 20 stycken 1 timme
Ingredienser

Kolafyllning
1 1/2 dl grädde
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap

Pralinöverdrag
150 g mörk choklad

Förslag på smaksättningar
• 50 g turkisk peppar
• 5 krm pepparmint
• 1 g (2pkt) saffran
• 2 tsk malen kanel
• 2 tsk malen kardemumma


Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en tjock kolakräm cirka 10 minuter. Låt kolakrämen svalna något.

Hacka choklad och smält över ett vattenbad.

Pensla insidan av pralin-/folieformar med den smälta chokladen och ställ i kylen. Pensla ytterligare en gång och ställ i kylen så att chokladen stelnar. Fyll en spritspåse med resten av chokladen.

Välj en av smaksättningarna. Tar du turkisk peppar eller saffran, använd en mortel och krossa den turkiska pepparen till småbitar eller lägg saffran och 1 msk socker i en mortel och blanda.

Tillsätt smaksättningen i kolakrämen och häll krämen i en spritspåse. Fyll formarna till 2/3 och spritsa resterande choklad som ett lock.

Låt stelna i kylen och ta sedan upp pralinerna ur formarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fikonmarmelad

Fikonmarmelad

1 burk 30 minuter
Ingredienser

200 g torkade fikon
1 dl vatten
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Syltsocker


Blötlägg fikon i vatten i en skål i 10 minuter. Gnugga sedan bort skalet och dela fikonen i mindre bitar.

Lägg fikonen i en kastrull och tillsätt vatten, rörsocker och syltsocker.

Koka i cirka 5 minuter. Skumma väl och mixa sedan marmeladen.

Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kaka på burk

Kaka på burk

Cirka 25 kakor
Ingredienser

Glasburk, snöre, instruktion till mottagaren

I burken
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Smaksättare
1/2 dl torkade blåbär/tranbär
1/2 dl vita chokladknappar
1/2 dl mörka chokladknappar
1/2 dl russin
1 tsk malen kanel


Börja med att blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och lägg i botten, fortsätt sedan med socker, havregryn och avsluta med smaksättare.

Instruktioner till mottagaren
Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa 225 g smör vitt och poröst tillsammans med 1 stort ägg.

Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Forma till bollar och lägg på en plåt, platta till något på toppen.

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun ton i kanterna. Låt svalna på galler. Lycka till och God Jul!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lime- och ingefärsmarmelad

Lime- och ingefärsmarmelad

30 minuter
Ingredienser

3 limefrukter, gärna obesprutade + skal
1 citron, gärna obesprutad + skal
50 g färsk ingefära
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 dl Dansukker Syltsocker
1 dl vatten


Tvätta limen och citronen. Riv skalet. Skär ut fruktköttet men skär bort allt det vita och dela i mindre bitar.
Skala och riv ingefäran.
Lägg fruktkött, skal och ingefära i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Blanda ner syltsockret och låt sjuda under omrörning i 5 – 10 minuter. Gör ett marmeladprov för att få rätt konsistens.
Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gräddtryfflar

Gräddtryfflar

cirka 45 stycken
Ingredienser

300 g ljus choklad av hög kvalitet
250 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
100 g osaltat smör
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
smak 1: 1-2 tsk mald kanel
smak 2: 1 tsk riven, färsk ingefära

garnering 1: Dansukker Florsocker
garnering 2: Dansukker Rörsocker Strö


Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde, smör och vaniljsocker. Tillsätt chokladen och rör tills det är en jämn smet. Dela smeten i två lika stora delar och tillsätt de olika smaksättningarna. Ställ i kylskåp i minst 1 timme innan tryffeln rullas till kulor. Rulla kulorna i de olika sockervarianterna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Marinerade fikon

Marinerade fikon

Ingredienser

1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl balsam-vinäger
10 torkade fikon


Koka upp vinäger och socker. Lägg i fikonen och låt dem koka upp. Låt fikonen svalna i lagen innan de läggs i en burk. Fikonen passar bra tillsammans med en stark ost.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Saffranssnaps

Saffranssnaps

Ingredienser

70 cl okryddat brännvin
1/4 g saffran
1 msk Dansukker Vit Sirap


Blanda brännvin, saffran och sirap på en flaska. Skaka så att sirapen blandar sig. Låt stå över natten. Sila bort saffranet.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Juljitterbugg

Juljitterbugg

cirka 35 stycken
Ingredienser

4 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 äggula

Marängsmet
2 äggvitor
3/4 dl Dansukker Brun Farin Strö
2 tsk pepparkakskryddor 


Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt matfettet skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåp i minst 1/2 timme. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd i sockret och kryddorna.

Kavla ut degen till en platta cirka 50 x 30 cm. Bre marängsmeten över plattan. Rulla samman. Ställ i frysen i cirka 1/2 timme så att kakrullen blir riktigt kall. Sätt ugnen på 160 °C. Skär rullen i drygt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsincurd

Apelsincurd

Ingredienser

2 dl färskpressad apelsinsaft
3 ägg
5 dl Dansukker Syltsocker
200 g smör 


Blanda ägg, syltsocker och apelsinsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna.

Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. Sila apelsin curden och häll därefter upp den i varma, väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Florentiner

Florentiner

cirka 35 stycken
Ingredienser

2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 dl vispgrädde
40 g smör
1/2 dl hackade valnötter
1/2 dl hackade mandlar
1 dl torkade finhackade aprikoser
Små pappersformar


Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt grädde och smör och koka tills smeten tjocknat (125 °C) eller gör karamellprov (droppa ett par droppar av smeten i kallt vatten). Ta kastrullen från värmen och tillsätt valnötter, mandlar och aprikoser. Häll upp smeten i små pappersformar. Förvara florentinerna i kylskåpet.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äppel- och hallonchutney

Äppel- och hallonchutney

Ingredienser

1 kg syrliga äpplen
1/2 kg lök
2 1/2 dl äppelcidervinäger
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk malen ingefära
1 kryddmått malda nejlikor
1/2 kg hallon (djupfrysta, tinade)


Skala äpplena, ta bort kärnhusen och dela äpplena. Skala och hacka lökarna. Koka upp äppelcidervinäger, socker och kryddor. Lägg i äpplena och löken och koka under lock i 30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Tillsätt hallonen och koka i ytterligare 5 minuter. Häll över chutneyn i vackra, varma glasburkar och förslut. Förvara chutneyn kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kanellikör

Kanellikör

Ingredienser

1 apelsin, saften
6 kanelstänger
70 cl konjak eller vodka
1 dl Dansukker Muscovadosirap


Blanda apelsinsaft, kanelstänger och alkohol i en burk. Låt stå i 2 veckor. Sila och tillsätt sirapen. Smaka av och om sötare likör önskas tillsätts mer sirap. Häll likören i en snygg karaff eller flaska. Trevlig julklapp eller gåbortspresent.

Receptet är framtaget av

Dansukker