Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Här nedan hittar du recept på Nöt- och karamellkakor, Minipajer med salt karamell och chokladganache, Fikongrottor, Ingefärskaka, Mördeg, Chokladsnittar, Juljitterbugg, Brustna drömmar, Julkyssar, Fina pepparnötter, Nougatdrömmar, Vaniljkransar och Julbönder.


Nöt- och karamellkakor

Nöt- och karamellkakor

cirka 25-30 stycken 50 minuter
Ingredienser

125 g rumstempererat smör
1 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 nypor salt
1 äggvita
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
20 g smör
1 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk Dansukker Farinsocker
1/2 dl hackad mandel


Sätt ugnen på 190 °C.

Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggvita och vetemjöl och vispa till en smidig deg.

Dela degen i två delar och rulla ut till ca 2 cm tjocka rullar. Platta ut rullarna tunt på ett bakplåtspapper och tryck en grop i mitten av längden där fyllningen ska tillsättas. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.

Smält alla ingredienserna till fyllningen på låg värme i en kastrull. Häll blandningen på en silikonmatta eller oljat bakplåtspapper. Låt svalna.

Rulla fyllningen till två rullar och lägg längs med gropen.

Grädda kakorna i 8–10 minuter. Ta ut från ugnen och skär direkt till snittar. Låt svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minipajer med salt karamell och chokladganache

Minipajer med salt karamell och chokladganache

cirka 20 stycken cirka 2 timmar
Ingredienser

Pajskal
100 g rumstempererat smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk malen kanel

Fyllning
3 dl grädde
120 g smör
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Glykossirap
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 tsk salt
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Chokladganache
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Garnering
flingsalt


Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke och vispa sedan ner äggulan.

Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och kanel i en annan bunke och vänd sedan ner i smörblandningen.

Arbeta ihop till en deg och plasta in. Ställ i kylen i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 180 °C.

Dela degen i 20 bitar och tryck ut i små folieformar, nagga med en gaffel och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Gör under tiden karamellfyllningen. Värm grädde, smör och vaniljsocker i en kastrull. Ställ åt sidan och koka upp glykossirap, ljussirap, salt och socker till120 °C. Rör om då och då.

Rör försiktigt ner gräddblandningen i sirapsblandningen och koka till 124 °C. Rör om då och då.

Häll fyllningen i formarna och låt svalna i rumstemperatur.

Hacka choklad och koka upp grädde. Häll grädden över chokladen och rör till en slät smet. Ställ i kylen för att svalna minst 20 minuter.

Bred ut ganachen över karamellfyllningen och strö på flingsalt. Ställ i kylen. Ta ut pajerna en stund innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fikongrottor

Fikongrottor

cirka 20 stycken 50 minuter
Ingredienser

250 g rumstempererat smör
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fikonmarmelad


Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner i smörblandningen.

Dela upp degen i 20 små muffinsformar och tryck ett litet hål i degen med mjölat finger.

Fyll hålet med fikonmarmelad.

Grädda i nedre delen av ugnen i 14-16 minuter tills de fått fin färg. Ta ut kakorna och låt de svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ingefärskaka

Ingefärskaka

cirka 20 st 50 minuter + en natt i kyl
Ingredienser

200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl mandel
1/2 dl hasselnötter
75 g choklad
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 tsk malen ingefära


Vispa samman smör, socker och sirap väl.

Hacka mandel, hasselnötter och choklad och häll i smörblandningen.

Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära i en skål och vänd ner. Arbeta ihop till en smidig deg.

Forma degen till 2 rullar, cirka 4-5 cm tjocka. Slå in rullarna i plastfolie och låt ligga kallt över natten.

Sätt ugnen på 175 °C.

Skär rullarna i skivor ca 1 cm och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i cirka 10–12 minuter.


Tips

Kaka i burk. Skikta ingredienserna i en burk och ge bort som en kaka att baka!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mördeg

Mördeg

cirka 50 stycken cirka 2 timmar
Grunden till mycket gott!
Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör
1 äggula


Arbeta ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör i en matberedare eller på ett bakbord. Tillsätt äggulan. Överarbeta inte degen. Ställ i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 °C. Baka ut degen och grädda i 8 minuter i nedre delen av ugnen Ta ut kakorna och låt svalna. Dekorera enligt något av förslagen här bredvid.

Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit

Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet, helst med elvisp.

Se film: Så här gör du kristyr


Kak-kalender
Kavla ut degen tunt, ca 2 cm. Stansa ut runda kakor. Gör kristyr att dekorera med. Smält choklad. När kakan är färdiggräddad och har svalnat brer du på kristyren och låter den stelna. Sedan skriver du siffrorna 1-24 på adventskakorna. Eller skriv siffrorna 1-24 med kristyren direkt på kakorna.

Bordsplacering
Ett garanterat sätt att både skapa glädje och en snackis, är att låta gästerna äta upp sina placeringskort!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladsnittar

Chokladsnittar

40 stycken
Ingredienser

175 g smör
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk Dansukker Muscovadosirap
5 msk kakao
3 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Skal från en 1/2 apelsin, gärna obesprutad
1 ägg till pensling
Dansukker Pärlsocker att dekorera med


Sätt ugnen på 200 °C.
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Tillsätt de torra ingredienserna.
Rulla degen till cirka 1 cm breda rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugnen 10 – 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär i sneda bitar medan längderna fortfarande är lite varma.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Juljitterbugg

Juljitterbugg

cirka 35 stycken
Ingredienser

4 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 äggula

Marängsmet
2 äggvitor
3/4 dl Dansukker Brun Farin Strö
2 tsk pepparkakskryddor 


Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt matfettet skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåp i minst 1/2 timme. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd i sockret och kryddorna.

Kavla ut degen till en platta cirka 50 x 30 cm. Bre marängsmeten över plattan. Rulla samman. Ställ i frysen i cirka 1/2 timme så att kakrullen blir riktigt kall. Sätt ugnen på 160 °C. Skär rullen i drygt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brustna drömmar

Brustna drömmar

cirka 35 stycken
Ingredienser

2 dl Dansukker Strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2-3 msk kakao
2 ägg
1/2 dl rapsolja

Att doppa i
Dansukker Florsocker


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 timme. Rulla kulor av degen som doppas i florsocker och sedan läggs på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 150 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Julkyssar

Julkyssar

40 stycken
Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 1/4 dl vetemjöl

Garnering
1 äggvita
100 g finhackade hasselnötter

Topping
100 g mjuk nougat
50 g mörk choklad
1 msk Dansukker Glykossirap


Börja med att hacka nötterna fint. Arbeta samman ingredienserna till degen. Ta upp degen på arbetsbänken och dela degen i 40 bitar. Forma runda kakor som penslas med äggvita och sedan doppas i nöthacket. Gör en fördjupning mitt i varje kaka. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Smält samman ingredienserna till toppingen i en skål över vattenbad. Låt svalna innan blandningen vispas med elvisp. Klicka eller spritsa ut toppar på kakorna. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fina pepparnötter

Fina pepparnötter

Ingredienser

250 g margarin eller smör
200 g Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Ljus eller Mörk Sirap
1 ägg
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
ca 6 1/2 dl vetemjöl


Rör fett, socker och sirap poröst. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda ner kryddor, bikarbonat och större delen av mjölet.

Arbeta degen smidig på bakbordet med resten av mjölet.

Rulla degen till valnötsstora bollar. Lägg dem på smord plåt.

Grädda pepparnötterna 15 minuter i 150 °C.

Låt kakorna kallna på plåten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Nougatdrömmar

Nougatdrömmar

25 stycken
Ingredienser

125 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
50 g mjuk nougat (Odense)
25 g hackade valnötskärnor
1 msk mörk rom

Garnering
50 g mjuk nougat


Rör matfett, flor- och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggulan. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta in i degen. Låt degen vila 1 timme i kylskåp.

Smält nougaten i en skål över vattenbad. Tillsätt nötter och rom. Ställ i kylskåp för att stelna. Forma sedan 25 kulor av massan.

Forma degen till en rulle som skärs i 25 skivor. Lägg en nougatkula på varje degplatta och vik degen runt nougaten. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 160 °C, vamluft 140 °C, i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

Lägg nougaten i en spritspåse av plast och knyt till ordentligt. Lägg påsen i en skål med hett vatten så att nougaten smälter. Klipp av den yttersta spetsen på spritspåsen och ringla nougat över kakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vaniljkransar

Vaniljkransar

75 stycken
Ingredienser

8 dl vetemjöl
375 g smör
3 dl Dansukker Strösocker
2 1/2 dl mandel
1 ägg
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 °C.

Smula smöret i mjölet. Tillsätt socker och vaniljsocker.

Skålla, skala och finhacka mandeln. Rör ner mandelhacket i degen tillsammans med ägget. Knåda degen väl. Låt vila i kylskåp i 1 timme.

Forma till kransar som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt. Grädda vaniljkransarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Julbönder

Julbönder

cirka 40 stycken
Ingredienser

4 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk Dansukker Ljus Sirap
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
50 g hackad sötmandel
150 g rumsvarmt smör eller margarin


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 1 timme. Forma degen till en rulle, cirka 5 cm i diameter, och skär den i halvcentimeter tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 10 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på julkakor hittar du här »