Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Tur för oss, för vad vore julen utan risgrynsgröt, apelsiner och fikon som tecknar leenden runt den barrdoftande granen? Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Här nedan hittar du recept på Ris à la malta med syrad grädde, Chokladkräm med mintig marängtopp, Pannacotta med glögglingon, Risdessert med kokosmjölk, Chokladfondant med ingefära, Polkagrispannacotta, Semifreddo med choklad och apelsin, Pepparkakspannkakor, Apelsinclafouti, Apelsinsallad med julglass och Frisk citrusglass med kardemumma.


Ris à la malta med syrad grädde

Ris à la malta med syrad grädde

8 portioner 2,5-3 timmar
Ingredienser

Grötris
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 dl syrad grädde
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Körsbärssås
225 g frysta körsbär
3 dl vatten
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 st kanelstänger
1 msk potatismjöl


Koka grötris med vatten och salt i en gryta cirka 10 minuter under lock.

Tillsätt mjölken och låt stå och svälla på svag värme cirka 45 minuter under lock.

Ta bort grytan från värmen och låt gröten kallna.

Vispa den syrade grädden lätt och vänd ner i den kalla gröten.

Tillsätt florsocker och vaniljsocker.

Gör körsbärssåsen. Koka upp körsbär, vatten, rörsocker och kanelstänger.

Rör ut potatismjöl i 1-2 tsk vatten och rör ner i körsbärssåsen. Låt svalna och varva sedan ris á la malta med körsbärssås i åtta glas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladkräm med mintig marängtopp

Chokladkräm med mintig marängtopp

6 små portioner
Lyxig dessert med frasigt lock och en touch av After Eight.
Ingredienser

75 g mörk choklad, hackad
2 dl vispgrädde
3 msk Dansukker Gelésocker Multi
1 msk Dansukker Muscovadosirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Maräng
3 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Florsocker
hackade rostade hasselnötter till garnering
1-2 droppar pepparmint


Hacka choklad och ställ åt sidan.
Blanda grädde och gelésocker i en liten kastrull. Låt koka upp och koka 30 sek.
Häll den varma grädden över den hackade chokladen. Tillsätt muscovadosirap och vaniljsocker. Rör till en jämn smet, häll upp i sex små skålar och låt stelna.
Till marängen, värm äggvitorna och sockret i en bunke över vattenbad tills sockret har löst sig.
Ta bunken av värmen och häll äggvitorna i en skål. Vispa marängen i 5-10 minuter, tillsätt under tiden florsocker och smaka av med pepparmint.
Spritsa marängen på chokladkrämen och bränn av ytan med en gasolbrännare.
Toppa med hackade rostade hasselnötter.

Tips
Gör små maränger av resten av marängsmeten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pannacotta med glögglingon

Pannacotta med glögglingon

6 portioner
En krämig, syrlig och fjäderlätt avslutning på julmiddagen.
Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 msk vit glögg

Glögglingon
1/2 dl glögg
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl lingon


Blanda grädde, vaniljsocker, gelésocker och vit glögg i en kastrull och koka i en halv minut.
Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Till glögglingonen, koka upp glögg och muscovadorörsocker. Ta av plattan och tillsätt lingonen.
Låt stå och dra minst en timme.
Lägg bären på pannacottan och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Risdessert med kokosmjölk

Risdessert med kokosmjölk

6 portioner
Ingredienser

2 dl risgryn
2 dl vatten
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 burkar kokosmjölk (à 400 g)
1/2 dl riven kokos
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk krossad kardemumma


Blanda risgryn, vatten och muscovadorörsocker i en kastrull.
Låt koka 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölk.
Låt koka 20 – 30 minuter eller tills det tjocknar.
Tillsätt riven kokos, vaniljsocker och kardemumma.
Späd med vatten om konsistensen blivit för tjock.
Servera ljummen med mango, riven kokos och hackad mandel.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladfondant med ingefära

Chokladfondant med ingefära

10 portioner
Ingredienser

10 stycken ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ

200 g smör
300 g mörk choklad
4 ägg
4 äggulor
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk vetemjöl
1 tsk mald ingefära
Smör + strösocker till formarna
Tranbär eller annan valfritt bär till servering


Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra och sockra formarna.

Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.

Sätt ugnen på 200 °C och sätt in formarna i mitten av ugnen.

Grädda i 6-8 minuter, passa noga så de inte blir övergräddade. Mitten ska vara mjuk och rinnande.

Servera dem direkt med en klick glass eller grädde och valfria bär.


Tips!
Pudra med florsocker och garnera med tranbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Polkagrispannacotta

Polkagrispannacotta

4 portioner
Ingredienser

4 dl vispgrädde
200 g krossade polkagrisar
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi


Blanda samman grädde och de krossade polkagrisarna i en kastrull och låt smälta. Tillsätt gelésocker och koka i 1/2 minut. Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen för att stelna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Semifreddo med choklad och apelsin

Semifreddo med choklad och apelsin

2 liter
Ingredienser

3 ägg
2 äggulor
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl Dansukker Glykossirap
5 dl vispgrädde
250 g mörk choklad, smält
100 g nougat, hackad
Skal från 1 apelsin, gärna obesprutad


Lägg ägg, äggulor, vaniljsocker, socker och glykossirap i en värmetålig skål.

Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 6-8 minuter eller tills smeten är ljus och tjock. Ta bort från värmen och låt svalna något.

Vispa grädden. Blanda ner grädden försiktigt i äggblandningen tills det blir en jämn smet.

Häll ner den smälta chokladen och hackade nougaten. Rör ihop och tillsätt apelsinskalet.

Häll i en 2 liters form eller två mindre formar och frys i 6 timmar eller över natten.

Ta fram en stund innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pepparkakspannkakor

Pepparkakspannkakor

8-10 stycken
Ingredienser

3 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Farinsocker
1/2 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
1 dl kallt bryggkaffe
2 stora ägg
4 msk smält smör
1 msk färskpressad citronsaft + skal från 1 citron, gärna obesprutad
Olja eller smör för att pensla stekpannan


Blanda ihop mjöl, farinsocker, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en skål.

Vispa ihop vatten, sirap, kaffe, ägg, smör och citronsaft i en stor skål. Tillsätt mjölblandningen och vispa tills det är väl blandat. Låt stå 15 minuter så att smeten tjocknar.

Pensla stekpannan med olja/smör, häll i lite smet och stek på medelhög värme. 1-2 minuter per sida eller tills pannkakorna är gyllene.


Tips!
Servera med muscovadosirap och en klick grädde.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinclafouti

Apelsinclafouti

6-8 portioner
Ingredienser

125 g mandelmjöl
1/2 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
4 ägg
4 äggulor
3 dl vispgrädde
1-2 apelsiner

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda mandel- och vetemjöl samt salt i en skål. Tillsätt socker, ägg, äggulor och grädde och vispa till en krämig smet. Smörj en större eller 6-8 portionsformar och häll i smeten. Skala och skiva apelsinerna och lägg på smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i 20-25 minuter. Dofta florsocker över vid serveringen. Är godast ljummen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinsallad med julglass

Apelsinsallad med julglass

4 portioner
Ingredienser

4 äggulor

1 dl Dansukker Strösocker
2 dl lättcrème fraiche
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1 tsk mald kanel
1/2 tsk finmald kardemumma
1 krm kryddnejlikor

Sallad
4 apelsiner
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
1 stjärnanis
1/2 röd chili i små bitar
1 dl hackade pistagenötter


Vispa samman äggulor och socker. Tillsätt crème fraiche, glykossirap och kryddor. Sila genom finmaskig sil. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda sirap, vaniljsocker, kanel, nejlikor och stjärnanis i en kastrull och koka i 2-3 minuter. Lägg i chilin. Låt svalna. Skala apelsinerna, skär bort alla hinnor och skiva dem. Halvera skivorna och lägg dem i en skål. Låt stå i minst 1 timme. Lägg upp apelsinerna på assietter. Lägg glass vid sidan av salladen och strö på pistagenötterna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Frisk citrusglass med kardemumma

Frisk citrusglass med kardemumma

Ingredienser

3 msk kardemummakapslar, gärna gröna
2 obesprutade apelsiner
2 obesprutade clementiner
4 äggulor
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap

Garnering
1 obesprutad apelsin
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 dl Dansukker Florsocker
1 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl grädde


Tryck sönder kardemummakapslarna och ta bort skalet. Riv skalet på citrusfrukterna och pressa ur saften. Lägg saften, skalet och kardemumman i en kastrull och sjud tills hälften av saften återstår. Låt svalna. Vispa äggulorna och sockret lätt och pösigt. Koka upp grädden och sirapen. Häll den varma grädden i små skvättar under kraftig vispning ner i äggsmeten. Sila därefter ner den avsvalnade saften. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller häll den i en form och ställ i frysen i minst 5 timmar. Rör om en gång i halvtimmen. Skär av skalet på apelsinen och strimla det fint. Koka det mjukt i sirapen. Blanda florsocker, vaniljsocker, kakao och grädde i en kastrull och koka upp. Skeda upp glassen i glas eller på assietter och garnera med apelsinskal och lite ringlad chokladsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på juldesserter hittar du här »