Kanelbullens Dag

Runt om i Sverige firar vi den 4 oktober "Kanelbullens Dag". Fira med eget kalasbak! Recept på goda kanelbullar hittar du här.

Läs mer om Kanelbullens Dag på www.kanelbullensdag.se och på Facebook. Läs mer om bakning på www.hembakningsradet.se.


Kanelbullar

Kanelbullar

cirka 45 stycken 1,5 timme
Se vårt recept på klassiska kanelbullar med pärlsocker på toppen.
Ingredienser

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Strösocker
3 msk kanel

Pensling
Ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).

Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman margarin, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ istället:

1. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker
2. 100 g smör eller margarin, 1 dl strösocker, 1 msk kardemumma
3. 50 g smör eller margarin, 125 g riven mandelmassa
4. 2 dl apelsinmarmelad
5. 2 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kanelbullar med SteviaSocker

Kanelbullar med SteviaSocker

cirka 45 stycken 1,5 timme
Ingredienser

5 dl lättmjölk
50 g jäst, för söta degar
100 g rumstemperatur smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl Dansukker SteviaSocker
3 tsk mald kardemumma
cirka 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g rumstempererat smör
1 dl Dansukker SteviaSocker
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma

Garnering
1 ägg
mandelspån


Smula jästen i en skål och värm mjölken till 37 °C (fingervarmt).
Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Blanda i det rumsvarma smöret och rör om ytterligare.
Tillsätt saltet, steviasockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Degen utan fyllning kan bakas ut till släta bullar. Pensla med ägg och strö på hackad eller flagad mandel.

Tips
Degen utan fyllning kan bakas ut till släta bullar. Pensla med ägg och strö på hackad eller flagad mandel.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kalljästa kanelbullar

Kalljästa kanelbullar

Ingredienser

50 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 g kallt smör eller margarin
9 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Farinsocker
1 msk mald kanel

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker
hackad mandel, kan uteslutas


Börja med att blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken samt de båda sockersorterna och matfettet. Rör i mjölet och arbeta degen smidig och slät. Kavla ut degen på mjölat bakbord, degen skall vara ganska lös men om den är svår att hantera kan du arbeta in lite mer mjöl, och skär eller sporra ut 8 cm stora kvadrater. Lägg en klick av fyllningen på varje kvadrat och vik sedan upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt. Lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk. Går utmärkt att frysa. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mini Kanelbullar

Mini Kanelbullar

cirka 40 stycken
Ingredienser

75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl Dansukker Strösocker eller Vit Sirap
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk kanel

Pensling
ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Småkaksformar


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ i stället:
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker eller
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 2 tsk kardemumma eller
25 g smör eller margarin, 75 g riven mandelmassa eller
1 dl apelsinmarmelad eller
1 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på kanelbullar hittar du här »