Fräscha lunchrätter

Med påsken gör våren sitt verkliga intåg och nu är det lite lättare rätter med mycket smak och färg som gäller. Låt dig inspireras av våra lunchförslag där lax, strömming, sill och förstås ägg är givna ingredienser.

Här nedan hittar du recept på Påsksallad, Pocherat ägg med sparris och lax på salladsbädd, Påskkyckling, Påsksallad med bacon, Marinerad sparris, Påsksalsa med räkor, Senapsmarinerad strömming och Sillsallad.


Påsksallad

Påsksallad

4 port
Ingredienser

200 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
300 g färskrökt lax i strimlor
4 ägg i klyftor
dillkvistar

Sås
3 msk majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
2 krm salt
2 krm vitpeppar
1/2 tsk Colmans senapspulver
2-3 tsk Dansukker Florsocker
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad persilja
1 finhackad salladslök


Lägg upp salladen, laxen och äggklyftorna på 4 tallrikar. Strö över dillen. Servera med såsen och en bit bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pocherat ägg med sparris och lax på salladsbädd

Pocherat ägg med sparris och lax på salladsbädd

4 portioner
Ingredienser

4 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
200 g grön sparris
200 g färskrökt lax
100 g valfri sallad

Sås
1 ägg
1 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk Dansukker Muscovadosirap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kycklingfond
2 msk riven Västerbottenost
2 dl rapsolja


Fyll en stor gryta med vatten. Lägg i salt och vinäger. Värm vattnet så att det kokar lätt. Knäck ett ägg på en assiett och tippa försiktigt ner ägget i det lätt kokande vattnet. Koka i 4 minuter för en krämig gula, önskas fastare eller lösare gula, lägg till eller minska koktiden med 1 minut. Lägg upp ägget på en bit hushållspapper så att vattnet torkas upp. Upprepa tills alla äggen är pocherade.

Ge sparrisen ett hastigt uppkok. Dra grytan från värmen och låt stå i 2-3 minuter.

Lägg allt utom oljan till såsen i en mixer och mixa tills allt är finfördelat. Droppa i oljan i småskvättar och kör tills det är en homogen sås.

Lägg upp salladen på fyra tallrikar. Fördela sparrisen och laxen på salladen. Lägg ett ägg på varje tallrik och servera med såsen till samt en bit bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskkyckling

Påskkyckling

4 portioner
Ingredienser

6-700 g kycklingfilé

Marinad
1 dl vitt vin
1/2 dl rapsolja
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk kycklingfond
rivet skal från en halv citron
2 krm vitpeppar

Sås
1 tärnad gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Muscovadosirap
marinaden
1 dl apelsinjuice
2 tsk potatismjöl

Grönsaker
1 röd paprika
1 gul paprika
1 dm purjolök
1 rödlök
1 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Muscovadosirap


Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en tjock plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna och knyt igen påsen. Skaka runt så att marinaden täcker kycklingköttet. Låt vila i kylskåp i ett par timmar. Lägg kycklingfiléerna i en smord eldfast form och stek dem i ugnen i 175 °C tills innertemperaturen är 70 °C. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt löken och sirapen och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt marinad och juice och koka upp. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av skyn. Sila såsen.

Skölj paprika och purjolök. Skär paprikan i stora bitar. Skiva purjolöken. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Smält matfettet i en stekpanna. Tillsätt grönsakerna och sirapen och fräs tills de är varma men fortfarande har spänst kvar.

Lägg upp kycklingen, såsen och grönsakerna på varma tallrikar och servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påsksallad med bacon

Påsksallad med bacon

4 portioner
Ingredienser

2 1/2 dl rucola
2 1/2 dl röd mangold
2 1/2 dl babyspenat
100 g grön sparris
150 g gula cocktailtomater
2 avokador
1 röd lök
2 paket bacon
4 kokta ägg

Garnering
50 g rostade pistagemandlar
basilika

Dressing
1 msk Dansukker Muscovadosirap
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk färskpressad citronsaft
1 krm salt
1 krm svartpeppar


Skölj salladen och lägg den på hushållspapper för att rinna av. Koka upp sparrisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt sparrisen svalna. Halvera tomaterna. Skala avokadon och skär dem i klyftor. Skala och tärna löken. Stek baconet. Halvera äggen. Lägg upp samtliga ingredienser på ett fat. Strö på pistagenötterna och basilikablad.

Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen. Servera dressingen till salladen och gärna en bit bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Marinerad sparris

Marinerad sparris

4 portioner
Ingredienser

400 g djupfryst grön sparris
1 tärnad rödlök
1/2 dl hackad persilja

Marinad
3 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 tsk Dansukker Farinsocker
1 krm salt
2-3 krm grovmald svartpeppar


Doppa sparrisen i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett fat. Strö lök och persilja över sparrisen.

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden. Droppa marinaden över sparrisen. Servera med gott bröd till och rökt fisk eller skinka.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påsksalsa med räkor

Påsksalsa med räkor

4 portioner
Ingredienser

2 färska mango
2 avocado
1/2-1 finhackad röd chilifrukt
1 1/2 dl finstrimlad purjolök
1 dl hackad persilja
1 kg räkor med skal, storlek 70/90

Marinad
2 msk rapsolja
2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar
1 riven vitlöksklyfta, kan uteslutas


Skala och tärna mangon. Skala, halvera, kärna ur och dela avokadon i bitar. Skala räkorna. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Blanda i samtliga övriga ingredienser och rör om så att marinaden kommer åt allt. Låt stå i cirka en timme innan salsan serveras. Servera med ett gott bröd till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Senapsmarinerad strömming

Senapsmarinerad strömming

4 portioner
Ingredienser

1 kg orensad eller 600 g rensad strömming
2 dl mini fraiche
2 msk skånsk senap
1 msk Dijonsenap
1 msk Dansukker Vit Sirap
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk Dansukker Brun Farin Strö
1 tsk salt
2 krm vitpeppar 


Skölj strömmingen och lägg den på hushållspapper för att rinna av.

Blanda samman mini fraichen, senapen och sirapen. Lägg i strömmingen och låt stå kallt i 2-3 timmar. Se till att alla strömmingarna är täckta av marinaden. Ta upp strömmingen ur marinaden och lägg samman dem två och två.

Blanda rågmjöl, brun farin, salt och peppar och vänd strömmingarna i detta. Stek strömmingen gyllenbrun i matfett.

Servera den nystekta strömmingen till kokt potatis eller på en mörk smörgås eller varför inte i ett hamburgerbröd med fräsch sallad och en klick creme fraiche.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sillsallad

Sillsallad

4 portioner
Ingredienser

200 g inlagd sill, skuren i tärningar
2 dl creme fraiche
2 msk Dansukker Glykossirap
2 dl fintärnad gurka
1 dl finstrimlad purjolök
1 lime, gärna obesprutad, rivet skal
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal
1 msk hackad, färsk dragon
1 msk hackad persilja 


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål. Ställ i kylskåp 1 dygn för att mogna. Servera ett gott bröd till salladen. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på lunchrätter hittar du här »