Friska desserter

Unna dig en läcker dessert efter påskmiddagen. Vill du göra det riktigt enkelt för dig svänger du snabbt ihop en friskt fruktig Enkel yoghurtdessert. Eller prova Våfflor med kaffesås som även passar fint till eftermiddagsfikat.

Här nedan hittar du recept på Portionscheesecake lager på lager, Citronparfait på knäckbotten och citronsås, Fläderblomsgranité, Crème Brûlée, Påsk-Pavlova med citrongrädde och passionsfruktsås Påskpannacotta med kanelflarn, Påskdessert med citron, Persika på mandelbotten med champagnesås, Zabaglione, Enkel yoghurtdessert och Våfflor med kaffesås.


Portionscheesecake lager på lager

Portionscheesecake lager på lager

5 portionscheesecake 2,5 timmar + 2 timmar i frys
Ingredienser

Muscovadosnittar
100 gram smör
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
150 gram färskost
3 dl vispgrädde
1 dl hallon
saften av 1/2 citron, obesprutad
1 dl blåbär

Garnering
hallon
blåbär
citronmeliss


Börja med muscovadosnittarna. Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. Baka dem i cirka 10 minuter.

Skär längderna till snittar medan de är varma. Låt svalna och förvara kakorna torrt.
Mixa 10 snittar och lägg i 5 små runda formar, 7 cm i diameter.

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt färskosten. Vispa upp grädden i en annan skål och blanda tillsammans med äggsmeten.

Fördela smeten jämt i tre olika skålar. Tillsätt 1 dl mixade hallon i första skål, saften av 1/2 citron i den andra skålen och 1 dl mixade blåbär i den tredje skålen.

Fördela halloncheesecaken i de fem runda formarna och ställ i frysen i minst 30 minuter. Ta sedan ut formarna och häll på citroncheesecaken. Ställ i frysen i minst 30 minuter. Häll sist över blåbärscheesecaken och ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. Lossa från formarna och garnerna med färska hallon, blåbär och citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citronparfait på knäckbotten och citronsås

Citronparfait på knäckbotten och citronsås

5 portioner 1 timme + 6 timmar i frys
Ingredienser

Parfait
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
saften av 1 citron, gärna obesprutad

Mandel- och havreknäck
3/4 dl mandel
1 dl Dansukker Farinsocker
100 g smör
1 dl havregryn
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 nypa salt

Citronås
50 g smör
1 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
saften av 1 citron, gärna obesprutad
1 dl grädde

Garnering
Citronmeliss


Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst i en skål. Vispa grädden och tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Vänd ner i äggsmeten.

Fördela smeten i en silikonform med kupoler eller välj valfri form. Ställ i frysen minst 6 timmar.

Gör under tiden mandel- och havreknäcken. Finhacka mandeln och rör samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 5-8 minuter, tills knäcken fått en gyllenbrun färg.

Låt knäcken svalna helt och bryt sedan till bitar.

Blanda alla ingredienserna till citronsåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Ställ för att svalna.

Lägg en bit knäck på en tallrik och ta ut citronparfaiten ur formarna. Lägg parfaiten på knäcken och häll över lite citronsås. Strö över små knäckbitar och garnera med en citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderblomsgranité

Fläderblomsgranité

Ingredienser

1 1/2 msk Dansukker Florsocker
3 dl vatten
1/2 dl Dansukker Glykossirap
pressad limesaft från 1 lime + skal, gärna obesprutad
1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft
färsk mynta
3 msk vitt vin (kan uteslutas)


Blanda alla ingredienser i en bunke.

Häll ut blandningen i en långpanna och ställ den i frysen.

Rör med jämna mellanrum med en gaffel så det blir fina iskristaller.

Servera gärna i frysta glas, då smälter granitén långsammare.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Crème Brûlée

Crème Brûlée

6 st små formar
Ingredienser

6 st äggulor
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st vaniljstång
Dansukker Rörsocker Strö (att bränna av med)


Sätt ugnen på 125 °C.
Vispa samman äggulor och socker.
Häll upp grädden och mjölken i en liten kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i grädden. Låt koka upp.
Häll den varma gräddmjölken över ägg och sockersmeten under omrörning.
Fyll smeten i små portionsformar och ställ dem på en ugnsfast form i nedre delen av ugnen. Häll varmt vatten i formen upp till nästan halva portionsformen.
Grädda i 40–50 minuter tills smeten har stannat. När man skakar på formen ska den inte dallra för mycket i mitten.
Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten).
Till servering, strö över ett tunt lager med Rörsocker Strö och bränn av sockret med en gasolbrännare eller i ugnen under grillvärme 250 °C i någon minut.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påsk-Pavlova med citrongrädde och passionsfruktsås

Påsk-Pavlova med citrongrädde och passionsfruktsås

6-8 portioner
Ingredienser

4 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning
1/2+2 dl vispgrädde
3 dl lemoncurd (se recept)

Sås
4 passionsfrukter
1 dl vatten
1 tsk färskpressad citronsaft
3 msk Dansukker Gelésocker Multi

Garnering
Aprikoser


Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt hälften av sockret under fortsatt vispning på hög hastighet. Tillsätt resterande socker och vispa i ytterligare 5 minuter. Blanda i maizenamjöl och vinäger. Bred ut smeten till en cirkel, cirka 30 cm i diameter, på ett smort och mjölat bakplåtspapper. Dra upp sidorna något med hjälp av en slickepott så att det blir en krater. Grädda mitt i ugnen i 150 °C i 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar tills den är kall.

Rör ut lemoncurden i en halv deciliter grädde. Resten av grädden vispas till fast skum. Vänd ner lemoncurdblandningen i den vispade grädden. Fyll Pavlovan med lemoncurd-grädden. Lägg på aprikoserna.

Dela och skrapa ur kärnorna ur passionsfrukterna. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna. Ringla över såsen och servera direkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskpannacotta med kanelflarn

Påskpannacotta med kanelflarn

4-6 portioner
Ingredienser

1/2 liter vispgrädde
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 1/2 dl finhackade, torkade aprikoser

Flarn
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 msk Dansukker Muscovadosirap
6 msk vetemjöl
2 krm mald kanel
50 g flisad mandel

Garnering
Pralin


Blanda grädde, gelésocker och aprikoshack i en kastrull. Koka upp och koka i en halv minut. Låt svalna något innan blandningen fördelas i snygga glas. Ställ i kylskåp.

Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Klicka och bred ut smeten glest på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 8 minuter. Låt svalna helt. Garnera pannacottan med ett flarn och en pralin vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskdessert med citron

Påskdessert med citron

4 portioner
Ingredienser

3 dl creme fraiche
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
2 citroner, gärna obesprutade
1/2 dl färskpressad citronsaft
2 äggvitor

Garnering
rivet citronskal


Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa creme fraiche och socker kraftigt. Skölj citronerna noga och riv därefter skalet riktigt fint. Blanda ner citronskal och –saft i creme fraichen. Vispa äggvitorna till ett fast skum, var noga med att skål och visp är riktigt rena, och vänd försiktigt ner i creme fraiche blandningen. Fördela blandningen i fyra skålar eller på assietter och forma dem till en topp. Strö på lite rivet citronskal och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Persika på mandelbotten med champagnesås

Persika på mandelbotten med champagnesås

8 portioner
Ingredienser

150 g riven mandelmassa
2 ägg
100 g mjuk nougat
4 persikohalvor

Sås
2 dl torrt mousserande vin
1 tsk maizenamjöl
1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1+1 dl vispgrädde
50 g smör

Garnering
150 g frysta hallon
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi 


Vispa mandelmassa och ägg slätt med elvisp eller i mixer. Lägg smeten i 4 smorda portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Stjälp upp bottnarna på ett bakplåtspapper. Fördela nougaten över de varma bottnarna. Blanda samman vin, maizena, socker, glykos och en deciliter grädde i en kastrull och koka upp under omrörning. Tillsätt smöret och rör om tills det är smält. Låt kallna. Vispa den återstående grädden och vänd ner i den kalla såsen.

Blanda hallon, vatten och gelésocker i en kastrull. Koka upp och låt koka i en halv minut. Passera genom en sil. Låt svalna. Lägg en persikohalva på varje botten som sedan ställs på 4 assietter. Garnera med hallonsåsen och servera ”champagnesåsen” till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Zabaglione

Zabaglione

4 portioner
Ingredienser

4 äggulor
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 dl Marsalavin eller annat sött vin
frukt eller bär 


Börja med att göra i ordning fyra snygga glas med frukt och/eller bär.

Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet.

Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna. Häll vinet i smeten och vispa tills det blir en fast och formbar smet.

Fördela zabaglionen över frukten/bären. Servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Enkel yoghurtdessert

Enkel yoghurtdessert

4 portioner
Ingredienser

1 mogen mango
2 msk Dansukker Ljus Sirap
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 dl krossade maränger


Skala mangon och skär loss köttet från kärnan. Mixa fruktköttet tillsammans med sirapen. Blanda yoghurt och vaniljsocker. Lägg hälften av mangomixen i fyra snygga glas. Därefter ett lager med krossade maränger och därefter fördelas yoghurten i glasen. Ett nytt lager mangomix och till sist ett lager krossade maränger. Servera direkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Våfflor med kaffesås

Våfflor med kaffesås

4 portioner
Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kallt vatten
3 dl vispgrädde
Smör eller margarin till gräddning

Sås
2 dl Dansukker Mörk Sirap
1 dl starkt kaffe
1 tsk mald kanel
1 msk smör 


Börja med såsen. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka tills det är en tjock, simmig sås. Ställ åt sidan och gör i ordning våfflorna.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och vispa tills det är en slät smet. Vispa grädden fast i en annan skål. Vänd ner grädden i smeten. Värm våffeljärnet och pensla det med matfett. Häll på cirka 1 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.

Lägg på galler så att de inte mjuknar. Servera våfflorna med såsen och eventuellt med en klick grädde eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på påskdesserter hittar du här »