Hemmagjort godis

Påsken är högtiden framför andra för stora och små godisälskare, och det allra godaste godiset gör du själv. Bjud de vuxna Ägglikörtryfflar och Konjaksägg till kaffet och låt Påskpastiller bli barnens nya favorit i påskäggen.

Här nedan hittar du recept på Påskägg med kokos, Bärtryffel, Pistagebollar med rosenvatten, Påsktryffel, Påskpastiller, Gelégodis, Ägglikörtryfflar, En liten godbit till kaffet, Hårda karameller och Konjaksägg.


Påskägg med kokos

Påskägg med kokos

16 stycken 1,5 timmar
Ingredienser

50 g smör
3 1/2-4 dl riven kokos
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1/2 dl Dansukker Ekologisk Sirap
1/2 dl vispgrädde

Garnering
200 g mörk choklad
100 g vit choklad
karamellfärg, valfri färg
strössel, valfri sort och färg

Smaksättning
rivet skal av 1 lime, gärna obesprutad
2-3 droppar pepparmint


Smält smöret i en kastrull och häll sedan i övriga ingredienser. Blanda i valfri smaksättning om så önskas.

Ställ för att svalna i kylen, cirka 30 minuter.

Forma till ägg och ställ i frysen cirka 20 minuter. Smält den mörka chokladen under tiden.

Doppa äggen i den smälta chokladen och ställ kallt i 20 minuter.

Dekorera äggen med vit choklad blandad med karamellfärg eller vit choklad och strössel.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärtryffel

Bärtryffel

cirka 30 stycken
Ingredienser

300 g mörk choklad i små bitar
100 g bär, t ex svarta vinbär, hjortron eller hallon
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
1/2 dl vispgrädde
50 g smör

Garnering
kakao
rostade nötter, hackade


Lägg chokladen i en skål.
Koka upp bär med sirap, grädde och smör.
Slå den varma blandningen över chokladen och mixa eller rör tills den smält.
Ställ att svalna i kylskåpet minst en timme.
Forma små tryfflar med en sked och händerna, rulla dem i valfri garnering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pistagebollar med rosenvatten

Pistagebollar med rosenvatten

cirka 25 stycken
Ingredienser

100 g skalade pistagenötter + lite extra till dekoration
90 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Florsocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
finrivet skal från en citron, gärna obesprutad
3 dl riven sockerkaka
1–2 msk rosenvatten


Skala pistagenötterna och hacka dem i småbitar, för hand eller i matberedare.
Rör smör smidigt med socker och citronskal.
Tillsätt sockerkakan och 3/4 av pistagenötterna och blanda till en jämn och kladdig deg. Smaka av med rosenvatten.
Ställ in degen i kylen minst 30 minuter.
Forma till små bollar och rulla i hackade pistagenötter.
Ställ tillbaka i kylen tills de ska avnjutas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påsktryffel

Påsktryffel

Ingredienser

1 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
200 g ljus choklad av hög kvalitet
100 g mörk choklad av hög kvalitet
1 lime, gärna obesprutad, rivet skal

Topping
100 g skållad, skalad, mald mandel
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Glykossirap
gul och grön hushållsfärg
25 g vit choklad 


Börja med att skölja limen noga och därefter riva skalet fint.

Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt limeskalet. Häll upp i en folieform ca 10 x 20 cm och ställ för att stelna.

Blanda samman den malda mandeln med florsockret och glykossirapen. Dela i två lika stora delar och färga dem med hushållsfärg. Dela tryffeln i två lika stora delar. Kavla ut mandelmassan till lika stora plattor som tryffeln och lägg ovanpå denna.

Skär i rutor. Lägg den vita chokladen i en spritspåse av plast och knyt samman. Lägg påsen varmt vatten så att chokladen smälter. Klipp av spetsen på påsen och spritsa ut chokladen över godbitarna. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskpastiller

Påskpastiller

ca 50 styck
Ingredienser

1 äggvita
1 msk tropiskt juicekoncentrat
4-5 dl Dansukker Florsocker
50 g gröna och gula chokldlinser t ex non stop


Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel. Tillsätt juicekoncentrat och florsocker. Rulla massan till små bollar. Lägg på folie eller bakplåtspapper. Tryck till. Tryck fast en chokladlins i varje pastill. Låt torka över natten. Vänd på pastillerna och låt andra sidan torka.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Gelégodis

Gelégodis

cirka 40 stycken
Ingredienser

5 dl hallon
3 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
1 1/4 dl Dansukker Strösocker
6 gelatinblad
Dansukker Strösocker att doppa godiset i
olja till formarna 


Lägg hallonen i en kastrull och häll på vattnet. Sjud under lock i 10 minuter. Sila bort hallonen. Häll tillbaka hallonvattnet i kastrullen och tillsätt glykossirap och socker. Koka på svag värme tills massan håller 122 °C. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten i 5 minuter. Tillsätt gelatinbladen till den färdigkokta massan och rör om ordentligt. Låt svalna till 70 °C. Smörj istärningsformar eller godisformar med olja och häll därefter i den avsvalnade massan. Låt stelna i rumstemperatur. Sätt därefter in formarna i frysen i ett par timmar eftersom det då blir lättare att få ut godisbitarna ur formarna. Doppa godisbitarna i strösocker så fastnar de inte så lätt i varandra. Förvaras torrt i burk med lock.

Hallonen kan ersättas av andra bär som t ex krusbär, blåbär och körsbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ägglikörtryfflar

Ägglikörtryfflar

Ingredienser

100 g mörk choklad, av god kvalitet
50 g smör
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 tsk kakao
2 tsk rivet apelsinskal, gärna obesprutat
2 msk ägglikör

Garnering
1 dl Dansukker Florsocker


Smält choklad och matfett i en gryta på svag värme på spisen. Ta grytan från värmen och rör ner florsocker, kakao, apelsinskal och likör. Låt svalna något innan krämen ställs i kylskåp för att bli helt kall. Forma runda bollar med en sked som doppas i varmt vatten. Rulla tryfflarna i florsockret. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

En liten godbit till kaffet

En liten godbit till kaffet

20-25 stycken
Ingredienser

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Florsocker
1 msk Calvados

Garnering
kakpynt


Smält choklad, grädde och florsocker på svag värme i en kastrull. Tag från värmen och låt svalna något innan calvadosen tillsätts. Vispa kraftigt tills det blir luftigt. Låt svalna. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut toppar i små pappersformar. Garnera eventuellt med kakpynt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hårda karameller

Hårda karameller

cirka 60 stycken
Ingredienser

3/4 dl Dansukker Florsocker
3 dl Dansukker Strösocker
1 1/2 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
1 krm pepparmintsolja eller annan smaksättning
färg 


Sikta florsocker på en plåt. Olja ett bakplåtspapper eller godisformar lätt med olja.

Rör ihop socker, vatten och glykossirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medelhög värme och koka till en temperatur på 152 °C eller droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten och känn om konsistensen är den rätta. Ta kastrullen från värmen och rör i smaksättning och färg. Klicka upp smeten på papperet eller häll i formarna. Du kan även göra stora klickar av smeten och trycka fast en halv grillpinne i trä så får du klubbor istället. Vänd bitarna i florsockret innan de läggs i en burk med tättslutande lock.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Konjaksägg

Konjaksägg

cirka 30 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
3 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk kakao
3 msk konjak

Garnering
1 msk kakao
4 msk Dansukker Florsocker


Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Bryt sönder chokladen och blanda i. Tillsätt muscovadorörsocker, vaniljsocker och kakao. Rör tills chokladen smält. Blanda i konjaken. Låt vila i kylskåp över natten.

Forma tryffeln till ägg som doppas i kakao-sockerblandning. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på påskgodis hittar du här »