Påskbak - klassiskt

Sommarvarm vårsol eller isande vinterkyla? Hembakat fikabröd med nybryggt kaffe passar lika bra oavsett hur påskvädret ser ut. Här hittar du härligt färgglada kakor som varar från skärtorsdagen till annandagen, eller ännu längre om du vill.

Här nedan hittar du recept på Chokladpaj med italiensk maräng, Påsktårta, Krämig Citronpaj, Påskformar, Påskmakroner, Långpannekaka till påsk, Morotskaka till påsk, Aprikosmuffins, Påskbryssel, Mandeltårta och Citronsnitt.


Chokladpaj med italiensk maräng

Chokladpaj med italiensk maräng

10-12 portioner 1 timme + cirka 2-3 timmar i kyl
Ingredienser

Botten
50 g smör
10 stycken digestivekex
3 msk Dansukker Farinsocker

Chokladkräm
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 äggulor
150 g mörk choklad
90 g smör, rumstempererat
1 nypa salt

Italiensk maräng
2 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vatten
skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad


Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och farinsocker. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter.

Värm vispgrädde, rörsocker och muscovadorörsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

Vispa upp äggulorna en aning i en skål. Tillsätt gräddblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till cirka 85 grader.

Finhacka chokladen och häll ner i gräddblandningen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan smöret lite i taget och till sist en nypa salt. Rör så att smeten blir jämn.

Häll chokladkrämen över botten och låt stelna i kylen cirka 2-3 timmar.

Vispa äggvitorna till ett skum. Koka upp socker, vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull och värm till 120 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

Lägg marängen i en sprits med valfri tyll och spritsa på chokladpajen. Bränn av marängen med en brännare och servera pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påsktårta

Påsktårta

Ingredienser

Chokladbotten
1 dl Dansukker Strösocker
50 g smör
1 ägg
3/4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker   
1 msk kakao
100 g mörk choklad

Hallonmousse
250 g hallon
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
3 dl grädde

Vit chokladmousse
100 g vit choklad
3 dl grädde
120 g kesella

Garnering
1 passionsfrukt
godisägg


Chokladbottnen
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant, 19 cm i diameter.  Smält smör och vispa pösigt tillsammans med socker. Tillsätt ägget och vispa ytterligare. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och vänd ner i äggsmeten. Hacka chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad. Häll chokladen i smeten och häll sedan smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.

Hallonmousse
Värm upp hallonen i en kastrull i cirka 2 minuter och sila genom en finmaskig sil. Häll den släta hallonsaften och gelésocker i en kastrull och låt koka 1/2 minut. Ta bort från värmen och låt svalna något. Vispa under tiden grädden fluffig. Vänd ner lite av grädden i hallonblandningen och rör slät, vänd sedan ner resten av grädden. Rör tills moussen är helt slät. Häll moussen över chokladkakan och ställ i kylen i minst 3 timmar.

Vit chokladmousse
Hacka den vita chokladen och smält över vattenbad. Vispa grädden fluffig och tillsätt kesella. Vänd ner lite av gräddblandningen i chokladen och rör slät, tillsätt resten av gräddblandningen. Stryk chokladmoussen över den stelnade hallonmoussen och ställ i frysen ytterligare några timmar. Ta ut tårtan från frysen 5 minuter innan servering och lägg på ett fat. Skär passionsfrukten på mitten och ta ut fruktköttet. Torka av skalet och lägg i några godisägg. Placera på mitten av tårtan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krämig Citronpaj

Krämig Citronpaj

Söt, syrlig och enkel.
Ingredienser

2,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g kallt smör, skuren i små bitar
1 äggula

Fyllning
2 ägg
5 äggulor
2,5 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde
Citronjuice från 3 citroner, gärna ekologiska
Skal från 1 citron, väl tvättad
Dansukker Ekologiskt Florsocker att pudra över när kakan är klar


Sätt ugnen på 175 °C.

Mixa mjöl och de övriga ingredienserna till pajskalet i en hushållsmaskin tills det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24-27 cm diameter, och förbaka den i ugnen i cirka 20 minuter.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker, tillsätt vispgrädden och till sist citronjuice och skal.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30 - 35 minuter.

Låt svalna helt, gärna i kylskåp så att fyllningen sätter sig.

Pudra över florsocker innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskformar

Påskformar

12 stycken
Ingredienser

Deg
250 g vetemjöl
1 1/4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
125 g smör eller margarin i bitar
2 äggulor
1 msk kallt vatten

Fyllning
3 äggvitor
1 krm salt
1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
125 g rumstempererat smör eller margarin
100 g mald, skalad mandel
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl sylt, valfri sort

Garnering
Dansukker Florsocker
Påskgodis


Smörj 12 stycken brioche- eller andra veckade formar. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och matfettet i en skål och rör om tills fettet är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

Vispa vitor och salt till fast skum. Tillsätt därefter sockret under fortsatt vispning. Arbeta in matfettet och därefter mandel och vetemjöl.

Tryck ut degen i formarna. Lägg en knapp matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med mandelsmet. Grädda mitt i ugnen i 175 °C (varmluft 150 °C) och grädda i cirka 30 minuter. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen. Lägg en bit påskgodis på varje kaka.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskmakroner

Påskmakroner

ca 20 stycken
Ingredienser

100 g sötmandel
3 dl Dansukker Florsocker
3 äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker
gul hushållsfärg

Fyllning
100 g Philadelphia cheese naturell
1 dl Dansukker Florsocker
1/2 g saffran


Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandel och florsocker. Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en styv marängsmet. Blanda försiktigt i mandel-florsockerblandningen. Färga smeten gul.

Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Det skall bli ca 40 kakor. Låt vila i 15 minuter innan de sätts in i nedre delen av ugnen i 150 °C och gräddas i ca 12-15 minuter.

Dra bakplåtspapperet från plåten till ett galler och låt kakorna svalna. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen på hälften av kakorna.
Sätt på resterande kakor. Förvaras kallt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Långpannekaka till påsk

Långpannekaka till påsk

Ingredienser

5 ägg
4 dl Dansukker Farinsocker
2 dl flytande margarin
2 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g rivna morötter
200 g krossad ananas, avrunnen
50 g valnötter, hackade
Smör/margarin och Dansukker Rörsocker Strö till formen

Topping
3 dl vispgrädde
150 gr marshmallows
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
Påskgodis


Smörj en form, cirka 30 x 40 cm, och strö på rörsockret. Vispa ägg och farinsocker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt morötter, ananas och valnötter. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i 25-40 minuter i 175 °C. Stjälp upp kakan.

Blanda grädde, marshmallows och vaniljsocker i en kastrull på spisen och låt smälta på svag värme. Det får inte koka. Låt svalna något innan det ställs i kylskåp i 3-4 timmar. Vispa upp massan med elvisp till en slät och fluffig konsistens. Bred marshmallow-fluffet över kakan och garnera med påskgodis. Skär i rutor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Morotskaka till påsk

Morotskaka till påsk

cirka 12 bitar
Ingredienser

300 g morötter
3 1/2 dl Dansukker Florsocker
5 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 rågad tsk bakpulver
100 g malda hasselnötter
100 g hackad mandel
125 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl apelsinmarmelad

Garnering
200 g Philadelphia cheese naturell light
1 obesprutad citron
1 dl Dansukker Florsocker
100 g kokosflingor
grön hushållsfärg
ett par droppar vatten
marsipangodis


Skala och riv morötterna. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna och florsockret till fast skum. Blanda samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, nötter och mandel och vänd ner i äggvitesmeten. Tillsätt gulorna, matfettet och marmeladen och rör tills det är blandat. Blanda i morötterna. Häll upp i smord och bröad form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-60 minuter. Låt kakan svalna på galler.

Skölj citronen och riv skalet fint. Blanda skalet med osten och florsockret och bred över kakan. Lägg kokosflingorna i en skål. Blanda hushållsfärg med lite vatten och häll i skålen med kokos. Rör om noga så kokosen blir grön. Häll kokosen ovanpå ostkrämen. Garnera med marsipangodis.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Aprikosmuffins

Aprikosmuffins

12 styck
Ingredienser

1 burk aprikoser (425 g)
2 ägg
1/2 dl rapsolja
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
1 3/4 dl mjölk

Garnering
Dansukker Ekologiskt Florsocker


Häll aprikoserna i en sil så att allt spad försvinner. Dela äggen i gulor och vitor i var sin skål. Vispa samman gulor och olja. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smeten växelvis med mjölken. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Fördela smeten i 12 pappersformar eller i smord muffinsplåt. Lägg en halv aprikos i varje muffins, toppiga sidan uppåt. Grädda i 175 °C (varmluft 150 °C) i cirka 20 minuter. Dofta över lite florsocker vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Påskbryssel

Påskbryssel

cirka 50 stycken
Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 g smör eller margarin

Garnering
2 dl Dansukker Pärlsocker
Gul och/eller grön hushållsfärg
1 äggvita


Börja med garneringen genom att ta en matsked vatten i ett glas och färga med hushållsfärg till önskad färg. Lägg i pärlsockret och blanda väl. Bred ut de färgade pärlorna på ett fat.

Blanda samman ingredienserna till degen. Forma degen till en rulle, cirka 5 centimeter i diameter. Pensla rullen med uppvispad äggvita och rulla den därefter i pärlsockret. Skär i skivor, 3-4 mm tjocka och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 10 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mandeltårta

Mandeltårta

cirka 15 bitar
Ingredienser

5 ägg
1 1/2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker, gärna ekologiskt
3/4 dl kokande vatten
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mald mandel

Fyllning
100 g torkade aprikoser
2 dl vatten
2 dl Dansukker Syltsocker
5 dl grädde
4 äggulor
2 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk Maizenamjöl
100 g rumsvarmt smör

Garnering
Dansukker Florsocker
påskgodis


Börja med aprikoserna till fyllningen. Skär aprikoserna i mycket små bitar eller mixa dem med vattnet. Blanda aprikoser, vatten och syltsocker i en gryta och sjud under omrörning i fem minuter. Skumma. Ställ åt sidan.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna och hälften av sockret lätt och pösigt. Tillsätt vattnet. Vitorna och saltet vispas fast innan resten av sockret vispas i. Blanda vetemjöl, bakpulver och mandel och vänd ner i äggulesmeten. Vänd försiktigt i äggvitesmeten. Häll upp i smord och bröad springform, cirka 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna innan den delas i fyra bottnar.

Blanda grädde, äggulor, florsocker och maizenamjöl i en gryta och koka under omrörning till det tjocknar. Sila krämen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt vaniljsockret och smöret och rör tills smöret är inblandat i krämen. Sätt lock på grytan och ställ i kylskåp för att svalna. Bred aprikossylten på tre av bottnarna. Fördela krämen ovanpå sylten och lägg samman bottnarna. Garnera tårtan med florsocker och godisbitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citronsnitt

Citronsnitt

25 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
125 g mjöl
30 g mald mandel
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
2 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
2 msk vetemjöl
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad

Garnering
Dansukker Florsocker


Smöra och mjöla en fyrkantig springform, 23 x 23 cm eller gör en form i samma mått av aluminiumfolie. Sätt ugnen på 175 °C.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser. Tryck ut degen i formen. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Tag ut och ställ åt sidan. Sänk ugnsvärmen till 150 °C.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl och citronskal. Rör till sist i citronsaften. Häll smeten över bottnen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Fyllningen skall stelna men inte bli brun. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Pudra florsocker över kakorna vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på påskkakor hittar du här »